Kategoriler
Politika 11 Ekim 2026
Anasayfa › Politika › Haber
Politika

CHP'den Deniz Gezmiş için iade-i itibar talebi

CHP, devrimci öğrenci liderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın asılmasına neden olan kanunun yürürlükten kaldırılmasını istedi.

Haber Merkezi 27 Mart 2012 00:16 6.147

CHP Milletvekili Mahmut Tanal, ''Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın Ölüm Cezalarının Yerine Getirilmesine Dair Kanun''un, yürürlükten kaldırılması için kanun teklifi verdi.

Tanal'ın sunduğu teklifin gerekçesinde, kimseyi öldürmeyen ya da yaralamayan Gezmiş, Aslan ve İnan'ın, ''Anayasa'yı zorla değiştirme'' suçlaması ile Meclis tarafından yanlış ve siyasi bir kararla idam cezalarının infaz edildiği belirtildi.

Verilen idam kararının toplum vicdanında yıllardır kapanmayan yaralar açtığı ve telafisi imkansız sonuçlar doğurduğu kaydedildi.

'ONLARIN BU TOPLUMDA ZATEN İTİBARI VAR'

Kanun teklifi ile Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının itibarlarının iadesinin amaçlandığı belirtilen gerekçede, ''Deniz Gezmiş ve arkadaşları, Anayasa'ya tam bağımlılık ve tam bağımsız Türkiye için mücadele etmiştir. Onların zaten bu toplumda çok iyi bir itibarları vardır'' ifadelerine yer verildi.

Devrimci öğrenci liderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, 6 Mayıs 1972’de idam edilmişti.

Etiketler