Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bizim mahkemelerimizi tanımayanları biz de tanımayız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Osman Kavala'ya ilişkin Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin kararı hakkında, "Bizim mahkemelerimizi tanımayanları biz de tanımayız. Bizim mahkemelerimizin de bu konuda vermiş olduğu bir karar var. Bu konuda AHİM ne demiş, Avrupa Konseyi ne demiş bizi çok ilgilendirmiyor" dedi.

Haberler 04.02.2022 - 01:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Erdoan, Ukraynaya giderken Ankara Esenboa Havalimannda basn toplants düzenledi ve gazetecilerin sorularn cevaplandrd. Cumhurbakan Erdoan, Ukrayna ile ilikilerin son yllarda ticaret, yatrmlar, turizm ve savunma sanayi gibi alanlarda ciddi mesafeler kat ettiini vurgulayarak, Salgna ramen geçtiimiz sene 2 milyonu akn Ukraynal dostumuzu Türkiyede misafir ederek yeni bir rekora imza attk. 2li ticaret hacmimiz de 2020 ylna kyasla yaklak yüzde 60 artarak 7,5 milyar dolara ulat. 10 milyar dolarlk hedefimize varma yolunda kararl admlarla ilerliyoruz. Ziyaretin vesilesiyle imzalayacamz serbest ticaret anlamasnn bu hedefe bizi ksa zamanda ulatracana inanyorum diye konutu.

TARAFLARI TDALL OLMAYA DAVET EDYORUZ

Erdoan, Ukraynann kar karya kald meydan okumalar ve bölgede yaanan gerilimi yakndan takip ettiklerini kaydederek, Stratejik ortamz ve komumuz Ukraynann toprak bütünlüünü ve egemenliini desteklediimizi her platformda dile getiriyoruz. Biz de bir Karadeniz ülkesi olarak bölgede bar hakim klmak ve tüm taraflar itidalli olmaya ve diyaloa davet ediyoruz. htilafn barçl yöntemlerle ve uluslararas hukuk temelinde çözülmesi gerektii aikardr. Bölgemizde bar ve güven ortamnn tesisi amacyla üzerimize düeni yapmaya hazr olduumuzu bu vesileyle bir kez daha vurguluyorum. Ukrayna ile ilikilerimizin ana unsurlarndan olan Krm Tatarlarnn bata olmak üzere soydalarmzn durumuna özel ihtimam gösteriyoruz. Kievde yapacamz görümelerin gündeminde her zamanki gibi bu konu da üst sralarda yer alacaktr. Kievdeki temaslarmzn Ukrayna ile ilikilerimizin güçlenmesine önemli katklarda bulunacana da inanyorum dedi.

GÖRÜEMDEN HANG TAI NEREYE KOYACAIMIZI DÜÜNMEK DORU OLMAZ

Cumhurbakan Erdoan, Ukrayna-Rusya krizinde tansiyonu düürmek için Türkiyenin ziyaret kapsamnda neler yapacann sorulmas üzerine, Zelenski ile görümemiz olacak. Ardndan da çin ziyaretinden sonra Sayn Putin Türkiye ziyaretini gerçekletireceinin bilgisini bizlere verdi. Bu iki ziyareti yapmadan, onlarla bu görümeyi gerçekletirmeden, hangi ta nereye koyacamz düünmek doru olmaz. Bölgenin önemli bir ülkesi olarak Rusya ile Ukrayna arasndaki, olumsuz gelimeleri görmek, yaamak, bizler için doru bir gelime deil. Onun için de her iki ülkenin, arasndaki skntl dönemi inallah baaryla atlatmay, zira kendi aralarnda da bu ülkelerin temsilcileri sürekli, bizim Ukrayna için bir igal söz konusu deildir. Biz bir savatan yana deiliz. Buna benzer ifadeleri de hep kullanyorlar. Biz de zaten benzer eyleri sürekli söylüyoruz söylemeye de devam edeceiz dedi.

SRAL CUMHURBAKANI MART ORTASINDA GELECEK

Cumhurbakan Erdoan, Kabil Havalimannn iletilmesine ilikin soru üzerine, u anda Talibann kendi içinde yeknesakl yok. Maalesef nerede, neyi, nasl ifade edeceklerini, bu konuda ne gibi tavr taknacaklarn u anda belirlemi deiller. Kabil Havalimanna bin 777 uçan inmesi, bu uçan içinde de maalesef Talibann kabul etmeyecei ekilde birçok yolcunun bulunmas bu süreci biraz olumsuz etkiledi. Biz bu iin olumlu ekilde gelimesi halinde, Katarla buradaki desteimizi sürdüreceiz ve Kabil Havalimannda bu ekilde ele almak suretiyle bu süreci iletelim istiyoruz ve görümelerimiz her iki ülke arasnda devam ediyor. Temennim odur ki bunu baaryla bitirir, bir sonuca ulatrrz diye konutu.

srail Cumhurbakan Yitzak Hertzogun Türkiye ziyaretinin mart aynn ortalarnda geçekleeceini söyleyen Erdoan, Bu ziyaretle beraber ikili ilikilerimizi gelecee yönelik çok daha farkl bir zemine olumlu istikamette oturtmann gayreti içerisinde olacaz. Bizim bu yaklammz ayn ekilde srail tarafnda da mevcuttur. Belki de Hertzogun gelmesinde önce onlarn özel temsilcisi bize geldii gibi biz de özel temsilcimizi sraile göndererek, bir ön çalmay arkadalarmz yapacaklar. Arkadalarmzla süreci balatacaz dedi.

AHM NE DEM BZ çOK LGLENDRMYOR

Osman Kavalaya ilikin Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesinin AHM sürecini balatmasna ilikin de Erdoan, Özellikle Türkiyenin ilk derece mahkemeleri olmak üzere, açk ve net söylüyorum; bizim mahkemelerimizi tanmayanlar biz de tanmayz. Bunu çok net söylüyorum. Bizim mahkemelerimizin de bu konuda vermi olduu, bir karar var. Bu konuda AHM ne demi, Avrupa Konseyi ne demi bu bizi çok ilgilendirmiyor. Biz kendi mahkemelerimize sayg duyulmasn bir defa bekliyoruz. Bu saygy duymayanlara da kusura bakmasnlar bizim saygmz olmayacaktr ifadelerini kulland.

AB VE DÜNYA HEP SESSZ KALDI

Yunanistann geri ittii göçmenlerin donarak ölmesine ilikin soru üzerine de Erdoan, 12 tane insan orada dondurarak ölümüne seyirci kalmak öyle yenilir yutulur bir ey deil. Fakat Yunanistann bu allm tavrn ilk defa yaamyoruz. Hatta botlarda ilenerek biliyorsunuz batrlan ve ölüme mahkum edilen nice insanlar oldu bugüne kadar. ilenmek suretiyle bu botlarn batrlmas ve buralarda insanlarn ölüme mahkum edilmesi Yunanistann allm insanlara yönelik tavrnn ne olduunu göstermesi bakmndan çok önemli. Maalesef Yunan medeniyetinin adeta bir göstergesiymi gibi bir yap var. Bu konuyla ilgili olarak bugüne kadar Avrupa Birlii hep sessiz kalmtr, dünya sessiz kalmtr ve bundan önceki adetlerini deitireceklerine ben hiç ihtimal vermiyorum. Örnein bir uydurduklar Frontex var. Hiçbir ie yaramaz. Sadece Yunanistana destek vermekten öte hiçbir varlklar yok. imdi de ite bu 12 tane insan orada donmak suretiyle ölümüne seyirci kaldlar. Bizler de tabii bütün bunlarn karsnda yaptmz çekimler her eyi dünyada hangi ülkenin lideri ile görüürsek onlarn önüne koyacaz. Bu mücadelemizi dünyann gözleri önünde sürdüreceiz. çünkü bu insanlarn ölümüne seyirci olanlara kar bizim de tam aksine bir vazifemizdir. Bu vazifemizi de en güzel ekilde yerine getireceiz. çünkü biz mazlumlarn yannda olmay sürdüreceiz. Bunu bir insani ve slami görev olarak telakki ediyoruz dedi.

Ana Sayfaya Git