Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bu iktidar terör örgütlerini gömdü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin birçok sınava maruz kaldığını ve terörle mücadeleyi başarıyla bertaraf ettiğini söyledi. AK Parti iktidarının terör örgütlerini gömdüğünü ve gömmeye devam edeceğini belirten Erdoğan, "Ama şu anda bakıyorsunuz Bay Kemal, PKK terör örgütünün parlamentodaki uzantılarıyla el ele, kol kola dolaşıyor mu? Onlarla beraber bu seçime 14 Mayıs'a hazırlanıyor mu? Bunlara cevabı en güzel şekilde nerede vereceğiz? 14 Mayıs'ta sandıkta vereceğiz” dedi.

Haberler 28.03.2023 - 00:03 Son Güncelleme : 28.03.2023 - 00:03

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 4 bin 431i Adıyamanda 22 bin 467 kalıcı konutun temel atma törenine katılmak üzere Adıyamana gitti. Havalimanında; çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ve yerel yöneticiler tarafından karışlanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, temel atma töreninin düzenlendiği Cumhuriyet Meydanına geldi. Burada alanı dolduran kalabalığa hitap eden Erdoğan, asrın felaketinde kaybedilen 50 binin üzerindeki insanın acısının hale taze olduğunu ifade ederek, ramazan ayına buruk girmiş olmanın üzüntüsünü yaşadıklarını dile getirdi.

1 YILDA 319 BİN KONUT VE KÖY EVİ İNŞA EDECEĞİZ

Adıyamanda yıkık, yıkılacak, ağır ve orta hasarlı 37 binin üzerinde binada 95 bini aşkın bağımsız bölümün tespit edildiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle dedi: Deprem bölgesinin tamamında bu sayı 312 bin binada 900 bin bağımsız bölüme kadar çıkıyor. Yaptığımız planlamaya göre deprem bölgesinde toplamda 650 bin, ilk bir yıl içinde de 319 bin konut ve köy evi inşa edeceğiz. Adıyamanda inşa edeceğimiz konut sayısı yaklaşık 50 bini, köy evi sayısı 23 bin 640ı bulacak. İster merkez ve ilçe merkezlerinde ister köylerde olsun evi yıkılan veya kullanılamaz hale gelen hiçbir Adıyamanlı kardeşimizi mağdur etmeyeceğiz. Her bir kardeşimizi içinde huzurla ve güvenle oturacağı yeni yuvasına mutlaka kavuşturacağız. Kentsel dönüşüm projeleriyle diğer alanları da güvenli hale getireceğiz. Adıyamanda ilk evim için 2 bin 650 konutun, ilk arsam için de 6 bin 250 arsanın hak sahiplerini kura çekişleriyle belirledik.

DEPREMZEDELERİN TÜM İHTİYAçLARI KARŞILANIYOR

Deprem gününden bu yana depremzedelere çeşitli kalemlerde ödeme yaparak destek olduklarını hatırlatan Erdoğan, şöyle devam etti: Değerli kardeşlerim, diğer afetlerde komutların maliyetinin neredeyse üçte biri bedelle iki yıl ödemesiz, yirmi yıl vadeyle verdik. Herhangi bir faize tabi olmayan bu ödemeler cüzi bir rakamla başlıyor ve gelirlerdeki rutin artışlarla birlikte kısa sürede nispeten daha da az bir miktara düşüyor. Mesela bir önceki Elazığ depreminin ardından inşa ettiğimiz iki artı bir evlerin aylık ödemesi 510 liradan, üç artı bir evlerin aylık ödemesi 730 liradan başlıyor. En büyük metrekareye sahip üç artı bir evde bu ödeme 990 liraya ve toplam borçla 214 bin liraya ancak çıkıyor. Evlerini de benzer rakamlarla hak sahiplerine veriyoruz. Vade süresi olan 20 yılın sonuna kadar aylık ödeme miktarı sabit kalıyor. Borcunu peşin kapatmak isteyenler yüzde 20 indirimden yararlanıyor. Şayet vatandaşımızın mülkünün yeriyle ilgili kamulaştırma ve benzeri bir durum varsa onun ödemesi ayrıca yapılıyor. Evinin sigortası olan vatandaşlarımız oradan da ödeme alabiliyor. Netice itibariyle süreç içinde yapılan ödemeler ve verilen destekler göz önüne alındığında, devlet deprem konutlarını vatandaşlarına hibe seviyesinde bir usulle teslim ediyoruz.

BİRİLERİ YALAN YANLIŞ BEYANLARLA ORTALIĞI KARIŞTIRMAYA çALIŞIYOR

Birilerinin milletin ne yaşadığı devletin ne yaptığından habersiz olduklarının anlaşıldığına değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: Kardeşlerim birilerinin milletin ne yaşadığından, devletin ne yaptığından ve insanımıza hangi imkanları sunduğundan habersiz oldukları anlaşılıyor. Maalesef bunlar her konuda olduğu gibi bu hususta da yalan yanlış beyanlarla ortalığı karıştırmaya çalışıyor. İşte bay Bay Kemali biliyorsunuz. Bir şey anlatmaya gerek var mı? İşte şu mübarek ramazan ayında yine yalan yanlış beyanlarla yalan yanlış haberlerle ne diyor; Biz geleceğiz. Geldikten sonra da her şey bedava. Belediyen var, senin bu büyükşehir belediyelerin acaba Adıyamana ulaştılar mı? Ama AK Partinin belediyeleri ilk günden itibaren başkanlarıyla beraber buradalar. Yıllardır afet bölgesinde canhıraş bir şekilde çalışan bakanlarımızın, kurumlarımızın, sivil toplum kuruluşlarımızın gönüllülerimizin emeklerini hiçe sayan bu zihniyeti ben milletimizin takdirine havale ediyorum. 14 Mayısta bunun hesabını sormaya var mıyız? Bizim bu safsatalarla kaybedecek vaktimiz yok.

DEPREM BÖLGESİNİ 1 YILDA AYAĞA KALDIRMA SÖZÜMÜZÜ YERİNE GETİRECEĞİZ

Afet konutlarını 1 yılda tamamlayacaklarını kaydeden ve dünyada bu kadar kısa sürede böylesine büyük bir konut inşasını Türkiyeden başka bir ülkenin yapamayacağını savunan Erdoğan, şöyle devam etti:

Bugüne kadar milletimize verdiğimiz her sözü, tuttuğumuz gibi deprem bölgesi şehirlerimizi bir yılda ayağa kaldırma sözümüzü de Allahın izniyle yerine getireceğiz. Kardeşlerim bunun şahididir. Şanlıurfayı Adıyamana biz bağladık. Nereyi nereye bağladık işte bütün bunları yapan irade Allahın izniyle bunu da yapacaktır. Afet yaralarını sarmadan biz rahat, huzur bulmayacağız. Ramazan ayını bu kutlu mücadelenin sembolü haline getirmek için işte burada sizlerle bir aradayız.

ADIYAMANIN HAYALLERİNİ 7.7 VE 7.6 DEPREMLER YIKAMAZ

Adıyamanın yeni yüzyıl hedefine adım adım ilerleyeceğini ve şehrin hayallerinin depremlerle yıkılamayacağını kaydeden Erdoğan, Bu şehrin geleceğine ilişkin umutlarını ve hayallerini yıkmaya ne 7,7 ne de 7,6 büyüklüğündeki sarsıntı yeter. Şehrimizi yeni konutlar, yeni iş yerleri yeni kamu binaları, yeni sosyal donatılarla ayağa kaldırırken ve Türkiye Yüzyılının parlayan yıldızı Adıyaman hedefine doğru yürüyecek diye konuştu.

BU İKTİDAR TERÖR ÖRGÜTLERİNİ GÖMDÜ

Türkiyenin AK Parti iktidarında terörle mücadele ettiğini ve terör örgütlerini gömdüğünü ifade eden Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlunun terör örgütü temsilcisi parti ile kol kola olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:

Allahın yardımı bizimle beraber olduğu müddetçe üstesinden gelemeyeceğimiz hiçbir mesele yoktur. Hiç endişe etmeyin. Bunların hepsini aşacağız. Unutmayın. Bu coğrafyada her günümüz imtihanla geçmiştir. Bir yandan yaşayarak, diğer yandan düşman saldırılarından, teröre kadar çeşitli tehditle yüzleşerek nice sınavlara maruz kaldık. Terörle mücadeleyi başardık mı? Şu anda teröristler var mı? Şu anda PKK, YPG nerede Evelallah, bu iktidar bu terör örgütlerini gömdü. Bundan sonra da gömmeye devam edeceğiz. Ama şu anda bakıyorsunuz Bay Kemal, PKK terör örgütünün parlamentodaki uzantılarıyla el ele, kol kola dolaşıyor mu? Onlarla beraber bu seçime 14 Mayısa hazırlanıyor mu ve bunlara cevabı en güzel şekilde nerede vereceğiz? 14 Mayısta sandıkta vereceğiz. Ben sizlerin bunu gerçekleştireceğinize inanıyorum ve değerli kardeşlerim işte bu 11 vilayette atacağımız adımlarla, Allahın izniyle bunlara gereken hesabı 14 Mayısta vereceğiz. Ben sizin gözlerinize bakarak buna hazır olduğunuzu görüyorum.

KILIçDAROĞLUNA ARZU EDERSE EV VEREBİLİRİZ

Deprem felaketinde Adıyamanda yaşamını yitiren AK Parti Milletvekili Yakup Taş ve ailesine rahmet dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, kalıcı konutların 1 yılda bitirilemeyeceğini söyleyen Kılıçdaroğlunu eleştirerek, Bay Kemal 1 yılda konutların bitemeyeceğini söylüyor. Bay Kemal, biz bugüne kadar 1 milyonun üzerinde konut yaptık. Bunları da yapacağız ve arzu edersen bir tane de sana verebiliriz dedi.

Erdoğan, konuşmasının ve ilçelere yaptığı canlı bağlantıların ardından Adıyaman İl Müftüsü Mehmet Taştanın yaptırdığı duaya eşlik edip, bakanlar ve depremzedeler ile butona basarak kalıcı konutların temellerini atmış oldu.

Ana Sayfaya Git