Cumhurbaşkanı Erdoğan, kadına şiddetle mücadelede yeni düzenlemeleri açıkladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Yeni düzenleme ile artık kadına yönelik saldırılarda faillerin somut pişmanlık emaresi içermeyen hiçbir davranışı indirim nedeni olarak kabul edilmeyecek. Sadece takım elbise giyip, kravat takarak ellerini önünde birleştirip başını yana eğip sergilenen tiyatrovari görüntüler takdiri indirim gerekçesi olmayacak." dedi.

Haberler 05.03.2022 - 00:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan Üsküdarda bulunan Balarba Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen 4. KADEM Genel Kuruluna katld. Kurula Cumhurbakannn yan sra ei Emine Erdoan, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann kz, KADEM Yönetim Kurulu Bakan Yardmcs Sümeyye Erdoan Bayraktar, KADEM Yönetim Kurulu Bakan Dr. Saliha Okur Gümrükçüolu ve davetliler katld.

Cumhurbakan Erdoan burada yapt konumada kuruluundan bugüne KADEM çats altnda, kadnlarn haklarnn korunmas ve demokrasinin gelitirilmesi konusunda çalan, gayret gösteren herkese teekkür etti. Erdoan, Kadnn temel hak ve özgürlükleri konusunda yaanan skntlar, tamamen zamann ve artlarn ürünü, toplumsal kabullerin eseridir. Kadn anne, e, karde, evlat vasflaryla insann bir yars, erkei de yine baba, e, karde, evlat vasflaryla insann dier yars görmeden bu meseleyi salkl ve sürdürülebilir dengelere oturtmak hayli zordur dedi.

KADIN STHDAMINI 6 MLYONDAN 10 MLYON SINIRINA GETRDK

Erdoan, Sonuçta kadnlarn i gücüne katlmn yüzde 27ler seviyesinden yüzde 34ler seviyesine çkardk. Ayn ekilde kadn istihdamn 6 milyondan 10 milyon snrna getirdik. Kz çocuklarmzn tamamn eitimle buluturarak, her seviyede onlarn eitim öretimlerini destekleyip, kolaylatrarak artk bu bal sorunlarmz arasndan neredeyse tamamen çkardk. Karar mercilerinde kadnlarmzn varlnda gözle görülür bir art yaanmasn temin ettik. Mesela, kadnlarn parlamentodaki temsil oran yüzde 4 iken yüzde 17lerin üzerine yükseldi. Üniversitelerimizdeki öretim elemanlar arasnda kadnlarn oran yüzde 51e yaklat ifadelerini kulland.

Mimarlardan avukatlara, öretmenlerden salkçlara kadar pek çok meslek dalnda kadn erkek orannn büyük ölçüde dengelendiine deinen Erdoan, Elbette karar alma mekanizmalarnda ve istihdamda kadnlarn temsili konusunda hala arzuladmz seviyeye ulaabilmi deiliz. Ama kat edilen mesafenin önemini de görmezden gelemeyiz. dedi.

KADINA DDETLE MÜCADELEDE YEN REFORM PAKET

Erdoan konumasnda çkarlacak kadna iddetle mücadelede yeni reform paketine de deindi. Erdoan, Kadna srf cinsiyetinden dolay uygulanan iddeti özellikle öldürme eylemini insan olan hiç kimse kabul edemez. Ülkemizdeki kadn cinayetleri oran olarak Avrupa ülkelerinin çoundan daha geridedir. Anca bu tür hadiseleri sfrlayana kadar kendimizi görevimiz yapm sayamayz. Bir süredir Adalet Bakanlmz bu çerçevede yeni bir reform paketinin hazrlklarn yürütmektedir. Tasla üzerindeki çalmalar biten bu paketi en ksa sürede TBMM gündemine getireceiz. Yeni düzenleme ile artk kadna yönelik saldrlarda faillerin somut pimanlk emaresi içermeyen hiç bir davran indirim nedeni olarak kabul edilmeyecek. Sadece takm elbise giyip, kravat takarak ellerini önünde birletirip ban yana eip sergilenen tiyatrovari görüntüler takdiri indirim gerekçesi olmayacak. Kasten öldürme kasten yaralama ikence ve eziyet gibi suçlar kadna kar ilenmise cezalar daha da arttrlacaktr. Nikahl veya boanm ee kar ilenen tehdit suçlarna verilecek cezalarnda alt snr 6 aydan 9 aya çkarlacaktr. Fiziken veya iletiim araçlaryla yaplan srarl takip eylemleri artk cezas 6 aydan 2 yla kadar hapisle sonuçlanacak bir suç olarak ilem görecektir. Belirli durumlarda bu suç için tutuklama karar da verilebilecektir. Ayn ekilde ee veya boanlan ee kar ilenen kasten yaralama suçlar da katalog suç düzenlemesine dahil edilerek tutuklama kararlar kolaylatrlacaktr. iddet maduru kadnlara talep etmeleri halinde baro tarafndan ücretsiz avukat görevlendirilebilecektir diye konutu.

SZLERE YENDEN 28 UBAT NA ETTRMEYZ

Erdoan, Bilindii gibi bu hafta ba 28 ubat postmodern darbesinin 25inci yldönümüydü. Türkiyede kadn haklar konusundaki çifte standardn en bariz örnei 28 ubat uygulamasdr. Cumhuriyetin kuruluundan itibaren batdaki gelimelere iaretle kadn hayatn her alannda öne çkarma söylemiyle hareket edenlerin aslnda zihinlerinin gerisinde nasl faist, nasl gerici, nasl karanlk bir dünya tadklarn çeyrek asr önce 28 ubatta gördük. Bunun yabancs deiliz, bunlar da çok iyi biliriz. Bu dönemde sözde çadalk adna srf balarn örttükleri için kz örencilerin eitim öretim haklarn ellerinden hoyratça alan, zor kullanarak onlar okullarndan çkaran zihniyet, kara bir bulut gibi ülkenin üzerine çökmütür. Kamuda çalan kadnlar srf baörtüsü tercihleri yüzünden gözlerini krpmadan kap önüne koydular. Hatta bu uygulamay özel sektöre kadar yaygnlatrdlar. Evet, 28 ubat döneminde çalma hayatndan sokaa kadar her yerde bu kirli zihniyetin gölgesine rastlamak mümkündür. te imdi de 28 ubatta acaba 2023te nasl biz hükümeti veya iktidar ele geçiririz gayreti içindeler. Ama kusura bakmayn o 28 ubat, geride kald. O tarih oldu. Sizlere yeniden böyle bir 28 ubat ina ettirmeyiz. Ülkemizde kadnlarn en çok ayrmcla maruz kald yllar çadalk, laiklik, iltica naralaryla insanmzn ötekiletirildii ite bu süreçtir. Milletin deerleriyle, inancyla, tarihiyle, kültürüyle kavgalarn kadnlarn ve erkeklerin klk kyafet tercihleri üzerinden yürütenlerin foyalar ksa sürede ortaya dökülmütür ifadelerini kulland.

NYE BUNLAR MEYDANA çIKMAZLAR?

Erdoan, Kadnlarn sadece inançlarna deil bizatihi varlklarna sayg duymayanlar, onlar istismar edecek bir meta olarak görenler, hangi süslü kavramlarn arkasna snrlarsa snsnlar bu süfli taraflarn aça vurmaktan kurtulamyorlar. Ülkenin güya ikinci büyük partisinin kendi içinde yaanan, çounun da maduru kadn olan onca taciz, tecavüz, arszlk, hrszlk vakasn srarla görmezden duymazdan gelmesi, en bata kadnlara kar yaplm bir saygszlktr. Allah göstermesin, bu skandallardan herhangi biri bizim partimizde yaanm olsayd, maruz kalacamz ithamlarn iddetini tahayyül bile etmek istemiyorum. Ama öteki partinin mensuplar olunca nedense baka zamanlarda bu konularda yeri göü inleten kesimlerin aklna kadn haklar da gelmiyor, adalet de gelmiyor, haysiyet de gelmiyor, dürüstlük de gelmiyor. Nerede bu kadn dernekleri? Niye bunlar meydana çkmazlar? Niçin görünmezler? lla kendi zihniyetlerinden mi olacak? nsan olmak yetmiyor mu? Kadn olmak yetmiyor mu? Niçin gitmiyorsunuz adalet saraylarnn önlerine? Niçin oralarda görünmüyorsunuz? Görünmezler. çünkü onlarn bu nokta cibilliyetleri bozuktur dedi. Cumhurbakan Erdoan, Baak Cengiz cinayetini hatrlatarak te Baak Cengizde bunlar gördük. çktlar m ortaya? çkmadlar, çkmazlar. Bunlarn derdi insan, kadn, erdemli davranlar savunmak deil, kendi sapkn ideolojilerine ve ksr çkarlarna zemin hazrlamaktr diye konutu.

Ana Sayfaya Git