Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yunanistan'ı 1 asır önceki gibi ikaz ediyoruz

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) en büyük planlı tatbikatlarından 'Efes-2022 Birleşik Müşterek Fiili Atışlı Arazi Tatbikatı'nın seçkin gözlemci gününün gündüz safhasına katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, açıklamalarda bulundu.

Haberler 10.06.2022 - 00:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyenin terör örgütleri ve düzensiz göç gibi dünyann en kritik snamalarn baaryla verdiini belirten Cumhurbakan Erdoan, Kafkaslardan Afrikaya Karadenizden Akdenize kadar her yerde barn, güvenliin ve istikrarn tesisi konusunda kimsenin inkar edemeyecei gayretler sarf ediyoruz. nsani yardmlar konusunda da milli gelirimize göre oranlandnda dünyada ilk srada yer alyoruz. Tüm bu tablo içinde Türk Silahl Kuvvetlerimiz özel bir yere sahiptir. Kahraman ordumuz, snr güvenliimizden snr ötesi harekatlarmza, terörle mücadeleden NATO ve ikili antlamalarla yürüttüümüz uluslararas görevlere kadar her alanda gösterdii baarlarla gösümüzü kabartyor. PKK ve YPGden DEAa kadar dünyann en tehlikeli terör örgütleriyle yürüttüümüz mücadelede elde ettiimiz sonuçlarn ei benzeri yoktur. Suriyede herkesin yol açt tehdide dikkat çektii ancak fiilen sahaya girip mücadele etmeye yanamad ilk ve tek harekat biz gerçekletirdik. Ayn ekilde hem ülkemizin hem de komularmzn toprak bütünlüüne, milli birlik ve beraberliine, egemenlik haklarna tehdit oluturan PKK / YPG ile de sadece biz mücadele ettik. Baaryla tamamladmz 2016daki Frat Kalkan, 2018deki Zeytin Dal, 2019daki Bar Pnar, 2020deki Bahar Kalkan ve hala devam eden Pençe harekatlarmzla snrlarmz 30 kilometre derinliinde bir güvenlik hattna alma kararllmz adm adm hayata geçiriyoruz. Türkiyenin bu meru güvenlik politikas terör örgütlerine sadece bizim snrlarmzdan uzaklatrmakla kalmyor, komularmzn da huzuruna ve istikrarna katkda bulunuyor diye konutu.

Türkiye snrlar dibinde terör koridorlar kurulmasna asla izin vermeyeceklerini vurgulayan Cumhurbakan Erdoan, Bunun için güvenlik hattmzn eksik kalan ksmlarn tamamlayacamz burada bir kez daha ifade etmek istiyorum. Hiçbir gerçek müttefikimizin ve dostumuzun da ülkemizin bu meru güvenlik kayglarna kar çkamayacan ve tercihini terör örgütlerinden yana kullanmayacan umut ediyoruz ifadelerini kulland.

MçOTAKS HERHALDE ADALARA TURSTK çIKARMA YAPIYOR

Cumhurbakan Erdoan, Rusya- Ukrayna savann dünyada barn ve istikrarn ne kadar krlgan ve pamuk ipliine bal olduunu gösterdiine dikkati çekip, unlar kaydetti:

Bölgemizde yaanan çatmalar ve potansiyel tehditler NATO ittifaknn birlik ve beraberlie her zamankinden daha çok ihtiyaç duyduuna iaret etmitir. Böyle kritik bir dönemde Ege, Dou Akdeniz ve Kbrsta ülkemizin uluslararas antlamalara dayal haklarna ve çkarlarna yönelik tehditler içeren stratejilere tevessül edilmesinden üzüntü duyuyoruz. Baz Yunan siyasetçiler dünyada ei benzeri görülmemi bir pervaszlkla gerçeklikten uzak, akla manta hukuka aykr söz ve eylemlerle gündem olmaya çalyorlar. Halbuki bu tür konularn iç politikaya yönelik marklklar kaldrmayacak kadar hassas olduunun ve ar sonuçlarnn olabileceinin saysz örnei önümüzde durmaktadr. Ülkelerinin kaynaklarn, enerjilerini ve vakitlerini asla güçlerinin yetmeyecei hayallerle heba edenler tarih önünde bunun hesabn mutlaka verecektir. Bu vesileyle bir kez daha Yunanistan gayri askeri statüdeki adalar silahlandrmaktan vazgeçmeye, uluslararas anlamalara uygun davranmaya davet ediyoruz. aka yapmyorum, ciddi konuuyorum. Özellikle bu millet kararldr ve bir eyi söylerse ardn da takip eder. Dou Akdenizde ülkemiz ana karasna 2 kilometreden daha az, Yunanistana ise 600 kilometreden daha fazla mesafedeki Meis Adas için 40 bin kilometrelik deniz yetki alan talep etmenin anlamn uluslararas camiann takdirine brakyoruz. Gayri Askeri statüdeki adalarn çeitli tatbikatlara dahil edilerek, NATO ve üçüncü taraf ülkelerin de bu hukuksuzlua alet edilmeye çallmas sonu felaketle bitecek bir çabann ötesinde bir anlama sahip deildir. Sayn Miçotakis herhalde adalara turistik çkarma yapyor.

YUNANSTANIN BASKICI TUTUMUNA GÖZ YUMULMASI çFTE STANDARTTIR

Yunanistann AB üyesi olmasna ramen birliin deerlerini, evrensel insan haklarn, uluslararas anlamalar hiçe sayarak Bat Trakya, Rodos ve stanköyde yaayan Türk aznla bask uygulamay hala sürdürdüünü ifade eden Cumhurbakan Erdoan, Hukuksuz uygulamalar sebebiyle 1999 ve 2006 yllarna Avrupa nsan Haklar Mahkemesi (AHM) tarafndan mahkum edilen Yunanistann baskc tutumunu devam ettirmesine göz yumulmas da bir çifte standart örneidir. Konu Türkiye olunca ahin kesilenlerin AHMi hiçe sayan, terör örgütlerini açkça destekleyen, snmaclara her türlü insanlk d muameleyi yapan Yunanistana ses çkarmamasn da takip ediyoruz. Son 2 yldr askeri heyet toplant taleplerimize dahi cevap vermeyen Yunanistann kkrtmalarn soukkanllkla karladk. Ancak bu sabrmzn ve soukkanllmzn muhataplarmz tarafndan yanl anlaldn görüyoruz. Türkiye kimsenin hakkn hukukunu çinemez ama kendi hakk ve hukukunu da kimseye çinetmez. Esasen bu ülke kurulduu tarihten beri srtn hep birilerine dayayarak, birilerinin hesaplarna alet olarak benzer hamleler yapmtr. Yunanistan tpk 1 asr önce olduu gibi, pimanlkla sonuçlanacak hayallerden, söylemlerden ve eylemlerden uzak durmas, akln bana almas konusunda tekrar ikaz ediyoruz. Kendine gel. Türkiye Egedeki haklarndan vazgeçmeyecei gibi, adalarn silahlanmas konusunda uluslararas anlamalarn kendisine tand yetkileri gerektiinde kullanmaktan geri durmayacaktr deerlendirmesinde bulundu.

Dier taraftan Kbrsta Rum tarafnn ikircikle ve dayatmal tavr Adada bize eit, egemen bamsz 2 devletli yöntem dnda bir çözüm yolu brakmamtr diyen Erdoan, öyle devam etti:

Papazlara ar silah eitimi vermekten, terör örgütlerine ofis açmaya kadar Rumlarn yapt her tasarruf bu kararn isabetini göstermektedir. Bizim uluslararas anlamalara dayal yükümlülüklerimizin yannda tarihimizden ve medeniyetimizden kaynaklanan sorumluluklarmz da var. Azerbaycandan Libyaya, Balkanlardan Orta Asyaya kadar geni bir alanda bu sorumluluklarmzn gereini yerine getiriyoruz. Karaba ve igal altndaki Azerbaycan topraklarnda, 2020 ylnn son aylarnda yaanan hadiseler yannda bu anlayla kardelerimizin yannda yer aldk. Ermeni tarafnn tahrikleriyle balayan ve 44 günlük bir mücadelenin sonunda Azerbaycann zaferiyle sonuçlanan bu savala bölgede yaklak 30 yldr süren igal sona erdi.

Cumhurbakan Erdoan, konumasnn ardndan beraberindeki heyetle Savunma Sanayii Sergisini gezdi. Erdoann, sergiyi gezdikten sonra partisinin zmir l Danma Kurulu toplantsna katlmak üzere helikopterle bölgeden ayrlmas bekleniyor.

Ana Sayfaya Git