Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan barış için 5 günlük yoğun diplomasi trafiği

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 günün geride kaldığı Rusya-Ukrayna savaşında barışın tesisi için Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin başta olmak üzere birçok liderle telefonda görüştü.

Haberler 11.03.2022 - 00:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, 24 ubatta balayan Rusya-Ukrayna savanda atekesin salanmas, bölgeden sivillerin tahliyesi ve barn tesisi için yürüttüü diplomatik çalmalar, bugünkü görümeleri ve Antalya Diplomasi Forumuyla sürdürecek.

Rusya-Ukrayna geriliminin ilk günlerinden itibaren uluslararas arenada youn temas trafii yürüten Cumhurbakan Erdoan, bu kapsamda bugün Azerbaycan Cumhurbakan lham Aliyevle çalma yemeinde bir araya gelecek.

çankaya Kökündeki yemekte savan sona erdirilmesi için atlabilecek admlarn yan sra bölgesel etkileri ele alnacak.

Erdoan TS 18.30da ise ABD Bakan Joe Biden ile telefonda görüecek. Bu görümenin gündemi de Rusya-Ukrayna Sava olacak.

DPLOMAS TRAF ANTALYADA DA DEVAM EDECEK

Cumhurbakan Erdoan, yarn ise dünya gündemindeki en önemli bölgesel ve küresel meselelerin serbest bir platformda çözüm odakl tartlaca Antalya Diplomasi Forumuna katlacak. Erdoann forumdaki gündemi de Rusya-Ukrayna savan sona erdirmek için yaplacak çalmalar olacak.

Erdoann temaslar, 13 Mart Pazar günü stanbulda konuk edecei Yunanistan Babakan Kiryakos Miçotakis ve 14 Mart Pazartesi günü Ankaraya resmi ziyarette bulunacak Almanya Babakan Olaf Scholz ile devam edecek.

ZELENSKY VE PUTNLE YAPILAN GÖRÜMELER

Erdoan, 24 ubat sabah Rus ordusunun balatt Ukrayna topraklarna yönelik saldrnn ardndan ilk olarak Cumhurbakanl Külliyesinde baz bakanlar ve kurmaylaryla güvenlik zirvesine bakanlk etti.

Cumhurbakan Erdoan, daha sonra ilk olarak Ukraynann Devlet Bakan Vladimir Zelenskiy ile telefonda görütü. Zelenskiy ile ikinci görüme 26 ubatta yapld. Erdoan, daha fazla can kaybnn yaanmamas ve Ukraynann daha fazla zarar görmemesi için atekes ilan noktasnda çaba gösterdiklerini ifade etti. Erdoan, 4 Martta Zelenskiy ile bir telefon görümesi daha gerçekletirdi.

Cumhurbakan Erdoan, Rusya Devlet Bakan Vladimir Putin ile 6 Martta telefonda görütü. Erdoan görümede Putine, Ukrayna sorununun bir an evvel barç yöntemlerle çözümü konusunda her türlü katky yapmaya hazr olduklarn belirtti.

Acil bir genel atekesin bölgedeki insani endieleri gidermenin yannda, siyasi çözüm araylarna da frsat vereceini ifade eden Cumhurbakan Erdoan, Hep birlikte barn yolunu açalm. çarsn yineledi.

DER LDERLERLE TEMASLAR

Erdoan, Rusya-Ukrayna sava konusunda, Fransa Cumhurbakan Emmanuel Macron, Özbekistan Cumhurbakan evket Mirziyoyev, Türkmenistan Cumhurbakan Kurbankulu Berdimuhammedov ve Azerbaycan Cumhurbakan lham Aliyev, Rusya ile Ukrayna heyetleri arasndaki ilk müzakerelere ev sahiplii yapan Belarusun Cumhurbakan Aleksandr Lukaenko, Hollanda Babakan Mark Rutte, Avusturya Cumhurbakan Alexander Van der Bellen, ngiltere Babakan Boris Johnson, Litvanya Cumhurbakan Gitanas Nauseda, Kanada Babakan Justin Trudeau, Srbistan Cumhurbakan Aleksandar Vucic, Moldova Cumhurbakan Maia Sandu, Avrupa Birlii Komisyonu Bakan Ursula von der Leyen, Avrupa Birlii Konseyi Bakan Charles Michel ile de telefonda görütü.

Öte yandan Erdoan, Ankarada konuk ettii Kosova Cumhurbakan Vjosa Osmani ve srail Cumhurbakan Isaac Herzog ile Rusya-Ukrayna savana ilikin fikir teatisinde bulundu.

Ana Sayfaya Git