Demirtaş: Silahla özerklik olmaz

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, özerklik talebinin, baskılara karşı sivil bir isyan olduğunu belirterek, "silah yoluyla özerklik ilanını doğru bulmadığını" söyledi.

Haberler 31.08.2015 - 08:44 Son Güncelleme : 31.08.2015 - 08:44

Demirtaş, Hollandanın Lahey kentinde bir grup gazeteciye açıklamalarda bulundu. BBC Türkçe muhabiri Yusuf Özkanın haberine göre, Demirtaş, Biz sadece Kürtlere özerklik istemiyoruz. Türk seçmene de özerklik vadediyoruz dedi. Özerklik sisteminin Türkiyeli söylemini ve HDPnin paradigmasını destekleyen bir politika olduğunu ifade eden Demirtaş, Anayasal garanti altına alınmadan işleyen bir özerklik sistemine de sıcak bakmadığını belirtti.

SİLAHLA ÖZERKLİK İLANI YANLIŞ

Demirtaş, silah yoluyla özerklik ilanını da doğru bulmadığını sözlerine ekledi. BBCnin haberine göre, HDP lideri, Tabii ki kentlerde silah kullanılmasını, bazı yerlerde göstericilerin eline silah alarak özerklik ilan ettik demesini doğru bulmuyorum. Bu bir sivil inisiyatiftir. Doğru olan tutum budur. Sivil alanda kalmasında her halükrda fayda görüyorum diye konuştu. Demirtaş ayrıca, Bu şiddet yükselişi aynı düzeyde devam ederse ben sandıkların kurulabileceğini bile düşünmüyorum ifadesini kullandı.

DURAN KALKANA YANIT

Demirtaş, PKK yöneticilerinden Duran Kalkanın, HDP neyi başarmış ki, bize silah bırakma çağrısı yapıyor? şeklindeki sözlerine ise,

Hiçbir şey kazanmadıysa; bu çağrıyı yapabilecek kadar halkın desteğini alıp, özgüven kazandı yanıtını verdi. Demirtaş, PKKya yönelik çağrının silah bırak değil, karşılıklı ateşkes ve masaya dön çağrısı olduğunu söyledi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, özerklik talebinin, baskılara karşı sivil bir isyan olduğunu belirterek, silah yoluyla özerklik ilanını doğru bulmadığını söyledi. Demirtaş, Türkiyede şiddetin aynı düzeyde devam etmesi halinde 1 Kasımda seçim sandıklarının kurulabileceğini düşünmediğini vurguladı.

AB Bakanı Ali Haydar Koncanın yurtdışı oyları sonucu parlamentoya girmesi nedeniyle HDP açısından Avrupadaki seçmenin özel bir önemi var. Bu nedenle 1 Kasım öncesi yurtdışı seçim çalışmasını ilk başlatan lider HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş oldu. Demirtaş, Viyanadan sonra Laheyde seçmenleriyle buluştu. Hollanda Kürt Federasyonunun toplantısı öncesi HDP lideriyle gazeteciler bir araya geldi. BBC Türkçe muhabiri Yusuf Özkanın haberine göre toplantıda Demirtaş, temel konuları 4 maddede özetledi. Bunlar, son günlerde sıkça dile getirilen özerklik konusu, seçim güvenliği, PKKnın HDPye yönelik açıklamalarına yanıt ve Türkiyedeki rejime yönelik darbe tartışmalarıydı.

Erdoğan Türkiyeyi ateşe atıyor

HDP Eş Genl Başkanı Demirtaş, sözlerine Cumhurbaşkanı Erdoğanı eleştirerek başladı. Demirtaşa göre, Erdoğan iktidardan düşmemek için Türkiyeyi ateşe atıyor. Demirtaş, Türkiyede her gün kan akıyor, bunlar da Erdoğanın planladığı ve kendi rejiminin, dikte etmeye çalıştığı rejimin kalıcı olması açısından öngördüğü planlamalardır dedi.

Demirtaş, HDPnin Türkiye partisi olduğunu belirtti. AKPnin bu çılgın anlayışına karşı 1 Kasımda kendilerinin umut olduğunu söylerken, Kürtlerin özerkliğinin kaçınılmaz olduğu yönündeki açıklamasıyla bu ifadenin çelişki yarattığı yönündeki soruya Demirtaşın yanıtı şöyle;

Türkler için de özerklik istiyoruz

Demirtaş, Biz sadece Kürtlere özerklik istemiyoruz. Türk seçmene de özerklik vaadediyoruz. Tek adam sistemi yerine, yerinden yönetim modeli istediklerini söyleyen Demirtaş, Türkiye için en uygun birlikte yaşama modeli özerkliktir. Bunu, herkesin yönetime katılabileceği, bölünmeden, parçalanmadan bir arada demokratikleşmenin sağlanabileceği, çağdaş bir model sözleriyle tanımladı. Özerklik isteminin Türkiyeli söylemini ve HDPnin paradigmasını destekleyen bir politika olduğunu ifade etmesi dikkat çekti.

Demirtaş, özerklik talebinin atanmış devlet görevlilerinin Doğu ve Güneydoğuda seçilmişlere yönelik baskısından doğduğunu belirtti ve Yüzde 94 oranında oy aldıkları Hakkaride milletvekilerinin, valilik kararıyla Yüksekovaya sokulmamasını söyledi. Anayasal garanti altına alınmadan işleyen bir özerklik sistemine de sıcak bakmadığını belirtti.

Silaha hayır

HDP Eş Genel Başkanı özerklik talebini, devletin baskılarına karşı bir sivil bir isyan ve itaatsizlik olarak değerlendirdi. Ancak Demirtaş, silah yoluyla özerklik ilanını da doğru bulmadığını vurgulamak istedi:

Tabii ki kentlerde silah kullanılmasını, bazı yerlerde göstericilerin eline silah alarak özerklik ilan ettik demesini doğru bulmuyorum. Bu bir sivil inisiyatiftir. Doğru olan tutum budur. Sivil alanda kalmasında her halükrda fayda görüyorum.

Bir gazeteci, artan şiddet ortamında güvenli bir seçim yapılıp yapılmayacağını sordu. Selahattin Demirtaş, Bu şiddet yükselişi aynı düzeyde devam ederse ben sandıkların kurulabileceğini bile düşünmüyorum karşılığını verdi.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır