Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Arap Devletler Ligi'ne katılacak

Dışişleri Bakanı Fidan, yarın Kahire'de düzenlenecek Arap Devletler Ligi 162'nci Olağan Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısına katılacak. Diğer yandan Türkiye, 2011'den sonra ilk kez toplantıya davet edildi

Haberler 09.09.2024 - 14:34 Son Güncelleme : 09.09.2024 - 14:34

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 10 Eylülde Mısırın başkenti Kahirede düzenlenecek Arap Devletleri Ligi (AL) 162nci Olağan Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısına katılacak. Türkiye, 2011den sonra ilk kez toplantıya davet edildi.

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgilere göre; Bakan Fidan, Mart ve Eylül ayları olmak üzere yılda 2 kez Kahirede yapılan AL Konseyine davet edildi. Bakan Fidan toplantının açılış oturumunda, Türkiye-AL ilişkilerinin yanı sıra; başta Gazze olmak üzere bölgesel meselelere ilişkin açıklamalarda bulunacak.

Türkiye-AL ilişkileri, 2003ten itibaren gelişmeye başladı. 2004 yılında Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı ile AL Genel Sekreterliği arasında mutabakat muhtırası imzalandı. AL ile ilişkilerin çerçevesi 2007 yılında Türk-Arap İşbirliği Forumu çerçeve Anlaşmasıyla saptandı. 2010da Ankarada Arap Devletler Ligi Temsilciliği, büyükelçi düzeyinde bir diplomatın başkanlığında faaliyete geçti. Dönemin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, AL Genel Sekreteri Amre Moussanın daveti üzerine AL Dışişleri Bakanları Konseyinin 3-4 Mart 2007 tarihlerinde Kahirede gerçekleştirilen toplantısına katıldı. Ardından dönemin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu 3 Mart 2010da, daha sonra da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Başbakanlığı döneminde 13 Eylül 2011 tarihinde Kahirede gerçekleştirilen AL Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısı açılış oturumuna katılarak hitapta bulundu. Türkiye, AL Dışişleri Bakanları Konseyi toplantılarına en son 2011de katıldı.

Dışişleri Bakanı Fidanın Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı olduğu dönemde AL ülkeleri ile başlatılan normalleşme sürecinde, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan ile ilişkilerin iyileştirilmesine yönelik çalışma yürütüldü. AL Dışişleri Bakanları Konseyi toplantılarında, 2018 yılından başlayarak Türkiyenin Arap ülkelerinin içişlerine karıştığı iddiasıyla bazı aleyhte kararlar kabul edildi. Bu süre zarfında AL ile gelişen temas ve ilişkiler kapsamında, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan 13-14 Ekim 2023 tarihlerinde Kahireye gerçekleştirdiği ziyarette AL Genel Sekreteri Ahmed Aboul Gheitle görüştü. Bakan Yardımcısı Büyükelçi Ahmet Yıldız ile AL Genel Sekreter Yardımcısı Büyükelçi Hossam Zaki başkanlıklarında 28 Şubat 2024 tarihinde Ankarada siyasi istişareler gerçekleştirildi. Hossam Zaki, ardından Antalya Diplomasi Forumuna katıldı. Girişimlerin bir sonucu olarak, 16 Mayıs 2024 tarihinde Bahreynde düzenlenen 33üncü AL Zirvesinde Türkiyenin Arap Devletlerinin İçişlerine Müdahalesi Hakkında Arap Bakanlar Komitesi lağvedildi. Türkiyenin Arap Ülkelerinin İçişlerine Müdahaleleri kararı gündeme getirilmedi ve Zirve Bildirisinde Türkiye aleyhinde bir hususa yer verilmedi.

Bakan Fidan, 4-5 Ağustos 2024 tarihlerinde gerçekleştirdiği Mısır ziyareti sırasında 4 Ağustosta AL Genel Sekreteri Aboul Gheit ile yeniden bir araya geldi. Ayrıca, 7 Ağustosta Ankarada mukim AL üyesi ülkelerin büyükelçilerine bir çalışma yemeği verdi.

Ana Sayfaya Git