Diyanet İşleri Başkanı'ndan sosyal medya uyarısı

DİYANET İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, özellikle kitle iletişim araçları ve sosyal medyada çoğu zaman dedikodu, yalan, iftira gibi çirkin sözlerin ilgi ve merak uyandıracak şekilde sunulabildiğini belirterek, "Zaman zaman sorumsuz ve şuursuzca yayınlanan asılsız haber ve yorumlarla insanların onur ve haysiyeti hedef alınabilmektedir" dedi.

Haberler 16.12.2017 - 08:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) lahiyat Fakültesince düzenlenen 4üncü Diyanet leri Reisi Eyüp Sabri Hayrlolu Sempozyumu, Diyanet leri Bakan Prof.Dr. Ali Erban katlmyla gerçekletirildi. AÜ lahiyat Fakültesindeki sempozyuma Antalya Valisi Münir Karalolu, AÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal, l Müftüsü Osman Artan, çok sayda akademisyen ve lahiyat Fakültesi örencileri katld. Diyanet leri Bakanlnn tarihi bilinmeden son asrn tam olarak anlalamayacan belirten Prof.Dr. Ali Erba, Diyanet leri Bakanlnn tarihini bilmek, son asrn din, devlet, toplum ilikisinin seyrini, milletimizin inanc uruna göze ald fedakrlklar, devletin dine yaklamnda yaanan gelgitleri ve bunlarn toplumsal tezahürlerini anlamamz salayacaktr dedi.

Özellikle vesayet yllar ve darbe dönemlerinde Diyanet açsndan daha zorlu geçen süreçler olduunu belirten Prof.Dr. Erba, Cumhuriyet döneminin din, devlet, toplum ekseninde yaad gerilimlerin en çok bu tekilat etkilediini söyledi. Önemli bir ilmi kariyere sahip Eyüp Sabri Hayrlolunun bakanlk yapt 1951-60 yllar aras, Kurann tercümesine ilikin tartmalarn öne çkt bir dönem olduunu belirten Erba, özellikle Kurann Latin harfleriyle yazlmas hususunda, biraz da medyatik bir manipülasyonla suni gündem oluturularak, kamuoyunun uzun süre bu konuyla megul edildiini kaydetti.

Diyanet leri Bakanlnn kuruluundan bu güne bütün çalmalarnda üç hassasiyetin hep öne çktn belirten Prof.Dr. Erba, öyle konutu:

Birincisi slamn hakikatlerini ve ilkelerini her eyin üstünde tutmutur. En zor artlar dhil slamn akaidine muhalif fetva vermemitir. kincisi milletimizin salam bir inançla ilelebet payidar olmas için çalmtr. Nitekim Cumhuriyet döneminin en önemli kamu müesseselerinden olan Diyanet leri Bakanl, devlet içinde halkmzn en çok sahiplendii kurum olmutur. Üçüncüsü devletin bekasn sürekli önemsemitir. Milletin devletiyle irtibatn kuvvetlendiren bir kurum olmutur. Köklü mazisine, medeniyet birikimine dayal ufku ile dini konularda devlete rehberlik ederek onu hatal ve zararl yaklamlardan korumaya çalmtr.

CUMA NAMAZINDA HUTBE VERD

Sempozyumun ardndan üniversite kampüsünde inas devam eden Akdeniz Üniversitesi Camiinde incelemelerde bulunan Prof. Dr. Erba, Cuma namazn ise Muratpaa Camiinde kld. Burada gybet konulu hutbe veren Prof. Dr. Erba, Günlük hayatmzda zihinlerimiz türlü haberlerle yorgun dümektedir. Kulaklarmz, arzu edilen edilmeyen nice sözler iitmektedir. Özellikle kitle iletiim araçlar ve sosyal medyada çou zaman dedikodu, yalan, iftira gibi çirkin sözler, ilgi ve merak uyandracak ekilde sunulabilmektedir. Zaman zaman sorumsuz ve uursuzca yaynlanan aslsz haber ve yorumlarla insanlarn onur ve haysiyeti hedef alnabilmektedir. Oysa Peygamberimiz (S.A.S), Müslüman Elinden ve dilinden emin olunan insan diye tanmlamtr dedi.

Bugün bir sektör haline geldiini belirttii yalan, iftira, gybet ve dedikodu ile kimilerince alg operasyonlar yürütüldüünü de söyleyen Prof.Dr. Erba, bu tür olumsuzluklarla, birey ve toplumun huzur ve süknetine büyük zararlar verildiini anlatt.

Ana Sayfaya Git