Türkiye Konuşuyor Diyarbakır Vatandaş Toplantısı 19 Şubat 2012 Pazar günü Diyarbakır’da gerçekleştirilecektir. Rönesans Düğün ve Kongre Salonu’nda gerçekleşecek olan Anayasa Vatandaş Toplantısının saat 10.00’da başlaması planlanıyor. Anayasa Platformu’na ev sahipliği yapan Anayasa Platformu Girişim Grubu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde çeşitli meslek kuruluşları ve sendika konfederasyonlarından oluşmaktadır. Toplantı katılımcılarına Anayasa Gönüllüsü Sertifikası veriliyor.
ANAYASA KONUŞULACAK
Anayasa Vatandaş Toplantıları bugüne kadar Ankara, Konya ve Edirne’de gerçekleştirilmiş ve Nisan sonuna kadar toplamda 10 toplantı yapılması hedeflenmektedir. Her bir toplantıda yüzlerce katılımcıya ulaşmanın hedeflendiği bu çalışma, Türkiye tarihinde bugüne kadar gerçekleştirilen en büyük müzakereci demokrasi etkinliği olacak. Toplantılarda yeni anayasaya dair halkın düşünce, talep ve beklentilerinin tarafsız, serbest ve medeni bir tartışma ve müzakere ortamında bir araya getirilmesi amaçlanıyor. Toplantılar sonucunda ortaya çıkacak çerçevenin ise TBMM içinde mutabakatın teminine katkıda bulunması bekleniyor. Meclis’te bulunan partilerin eşit temsilinden oluşan TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, Anayasa Vatandaş Toplantıları hakkında bilgilendirildi. Komisyon üyeleri düzenlenen toplantılara katılarak çalışmaları destekliyor.
KATILIMCILARIN BELİRLENMESİ
Toplantı çağrıları belli bir gruba, kesime, düşünceye, ideolojiye mensup kişi veya kurumlara değil rastlantısal olarak belirlenen vatandaşlara yapılıyor. Çağrılar kişiye özel ve vatandaşlara ulaşmak için kullanılan birinci yöntem cep telefonları Bu çerçevede tüm operatörler üzerinden herhangi bir kişisel bilgiye dayalı olmaksızın rastlantısal olarak gönderilen SMS mesajları ve sesli çağrılarla vatandaşlara ulaşılıyor. Toplantı çağrısına telefonlarıyla olumlu yanıt veren vatandaşlar çağrı merkezi tarafından aranıyor. Bu aramada toplantı ile ilgilendiklerini belirten vatandaşlara ayrıntılı bilgi verilirken, vatandaşların merak ettikleri sorular cevaplandırılıyor ve başvuruları alınıyor. Toplantılarda ikinci grubu sivil toplum örgütleri oluşturuyor. Sivil toplum örgütlerine açık çağrı yapılırken, salon kapasitesine göre ayrılan STK kotası üzerinden başvurular geliş sırasına göre kabul ediliyor.
KATILIM VE DİYALOG ŞARTLARI
Yukarıdaki yöntemlerden biri ile çağrı alıp toplantılara başvuracak vatandaşların toplantı usulüyle ilgili şartları baştan kabul etmeleri gerekiyor. Bunlar dışında hiçbir şart aranmıyor.