Dünya beşten büyüktür BM

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan BM'nin 75. kuruluş yıl dönümü toplantısına video mesaj:

Haberler 22.09.2020 - 00:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Birlemi Milletler (BM) sistemini yeniden etkin klmak için öncelikle Güvenlik Konseyinin reforma tabi tutulmas gerektiini belirterek, 7 milyar akn insann kaderini 5 ülkenin insafna brakan bir Konsey yaps, adil de sürdürülebilir de deildir. dedi.

Cumhurbakan Erdoan, BMnin kuruluunun 75inci yl dönümü vesilesiyle düzenlenen üst düzeyli toplantya video mesaj gönderdi.

Mesajnda BMnin kuruluunun 75inci yl dönümünü tebrik eden Erdoan, yl dönümlerinin kutlama vesilesi olduu kadar muhasebe yapmak için de deerli birer frsat olduunu ifade etti.

BMnin 75inci yann da tüm dünya için böyle bir frsata vesile olmasn dileyen Recep Tayyip Erdoan, insanln bata yeni tip koronavirüs salgn olmak üzere sal, ekonomiyi, toplumsal bar ve gelecei etkileyen birçok önemli sorunla yüzletiini söyledi.

Dünya genelinde 170 milyon insann acil yardma ve korumaya ihtiyaç duyduu bir tablo ile kar karya olunduunu dile getiren Erdoan, açlk çekenlerin saysnn 820 milyonu atn, 70 milyondan fazla insann da çatma ve basklardan dolay evlerini terk etmek zorunda kaldn bildirdi.

Kovid-19 salgnnn dünyadaki bu adaletsizlik ve eitsizlikleri çok daha keskinletirdiini ifade eden Cumhurbakan Erdoan, sözlerini öyle sürdürdü:

Dünyann milli gelire göre en fazla yardm yapan ülkesi olarak, elimizdeki tüm imkanlarla salgnn yol açt bu skntlar hafifletmeye çaltk. Bu süreçte kendi vatandalarmzn ihtiyaçlarn giderirken, din, dil, rk, kta ayrm gözetmeden dünyann 146 ülkesine tbb malzeme ve teçhizat gönderdik. Ancak ar kazanç hrs, güç temerküzü ve sömürgeciliin yeni metotlarla devam ettirilmek istenmesi, küresel sistemin adalet datmasnn önündeki en büyük engeldir.

Bata Suriye, Filistin, Yemen ve Afganistan olmak üzere dünyann çeitli bölgelerinde bir türlü salanamayan istikrarn bunun ispat olduunu vurgulayan Erdoan, unlar kaydetti:

Ortaya konulan ideallere ramen, Birlemi Milletler sistemi ne çatmalar önlemede ne de balayan çatmalarn bitirilmesinde etkili olabiliyor. Önceki asrn ihtiyaçlarna göre ekillenmi yaplarla bugünkü imtihanlarn üstesinden gelemeyeceimizi artk hepimiz görüyoruz. Birlemi Milletler sistemini yeniden etkin klmak için öncelikle Güvenlik Konseyini reforma tabi tutmamz gerekiyor. 7 milyar akn insann kaderini 5 ülkenin insafna brakan bir Konsey yaps, adil de sürdürülebilir de deildir. Demokratik, effaf, hesap verebilir, etkili ve adil temsile dayal bir Konsey mimarisi, insanlk için tercihten öte zorunluluk halini almtr.

Birlemi Milletler Genel Kurulunun güçlendirilmesi ve canlandrlmasnn sorunlarn çözümüne katk yapacan belirten Recep Tayyip Erdoan, Ktalarn kavak noktas olan stanbulun bir Birlemi Milletler merkezine dönümesi, küresel bar ve istikrar çabalarna destek verecektir. diye konutu.

75inci Genel Kurul Bakanl görevini kdemli bir diplomat ve siyasetçi olan Büyükelçi Volkan Bozkrn üstlenmesinin Türkiye için iftihar vesilesi olduu kadar uluslararas toplum bakmndan da bir ans olduunu aktaran Erdoan, Türkiyeye gösterdiiniz teveccüh için teekkür ediyorum. Birlemi Milletler sistemine desteimizi ve katklarmz sürdüreceimizi bu vesileyle tekrar ifade etmek istiyorum. Hepinizi saygyla, sevgiyle selamlyorum. ifadesini kulland.

Ana Sayfaya Git