Eğitimde aşı olmayanlara test zorunluluğu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında 13.50'de başlayan Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sona erdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan toplantıda masaya yatırılan konular hakkında açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yanan ormanlarımız, Anayasamızın 169. maddesine uygun şekilde tekrar canlandırılacak, tarım ve turizm dahil kesinlikle başka amaç için kullanılmayacaktır." ifadelerini kullandı. Erdoğan, Meclis'in açılmasıyla birlikte sosyal medya düzenlemesinin gündeme getirileceğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Okullarda 6 Eylül'de yüz yüze eğitim başlamasıyla, henüz aşı olmamış öğretmen ve diğer personelin haftada en az 2 defa PCR testi yaptırmasını isteyeceğiz. Aşı olmayan üniversite öğrencilerimizin ve çalışanlarımızdan da düzenli PCR testi yaptırmalarını talep edeceğiz. Uçak ve şehirlerarası yolculuk, konser, sinema gibi toplu faaliyetler için de zorunlu PCR testi uygulamalarını devreye alacağız." dedi.

Haberler 20.08.2021 - 04:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

te Cumhurbakan Erdoann konumasndan satr balar öyle; Bir ay akn bir sürenin ardndan bugün yaptmz Kabine toplantsnda salktan tabii afetlere, ekonomiden eitime ve d gelimelere kadar ülkemizin gündemindeki birçok meseleyi görütük. Bir süredir maruz kaldmz kuraklk, yangn ve sel felaketleri nedeniyle üzüntülü günler geçiriyoruz.

ORMAN YANGINLARI

Neredeyse 4 haftadr gündemimizde olan büyük çapl orman yangnlar da küresel bir sorun haline dönümütür. 2021de 54 farkl ilimizde çkan yangnlar yaklak 150 bin hektarlk alan etkilemitir. Tarihimizin en büyük yangnlarnda zarar gören alanlarn 82 bin hektar Antalyada, 62 bin hektar Muladadr. Rusyada 3 milyon, Amerikada 3 milyonu akn, Kanadada 3 milyona yakn, Meksikada 600 bin hektarlk alan yanmtr. Ülkemizdeki yangnlarn en azndan bir ksmnda terör örgütlerinde sabotaj üphesi olmakla birlikte genel bir afet haliyle kar karya kaldmz açktr.

Manavgatta balayan ve giderek yaylan yangnlara kar devletimiz ilk andan itibaren tüm imkanlaryla mücadelesini vermitir. Böylesine bir felaketid ahi istismar edenlere ramen bu büyük afetin üstesinden gelmeyi baardk.

Yangnlara 18 uçak, 68 helikopter, 9 HA, binin üzerinde arazöz, 680 i makinesi, 6 binden fazla personel ve binlerce gönüllüyle müdahale edilmitir. Köyceizle birlikte büyük yangnlarn tamam kontrol altna alnmtr, soutma çalmalar sürdürmektedir.

Sadece 28 Temmuzdan sonra balayan yangnlarda ormanlarn yan sra 72 bin dekar ekili ve dikili alan, 2 bin 580 ton depolu ürün zarar görmütür. Bunun yannda yangnlarda 395 büyükba hayvan, 4 bin 505 küçükba hayvan, 29 bin 600 kanatl hayvan itlaf olmutur.

Son dakika haberi Cumhurbakan Erdoan duyurdu Eitimde a olmayanlara test zorunluluu

Yangnlarda maddi zarar gören vatandalarmzn kayplarnn telafisi için gereken her türlü çalma yürütülmektedir. Ykk, acil yklacak ve ar hasarl olarak sadece Antalya ve Mulada 2 bin 486 bamsz bölüm belirlenmitir.

Evleri tamamen kullanlamaz hale gelen vatandalarmza en geç 1 yl içinde yeni konutlar teslim edilecektir. Tüm hayvan kayplar hibe olarak karlanacaktr. htiyaç duyulan fide, tohum, fidan gibi ürünler bedelsiz olarak verilecektir. Yanan ormanlarmz Anayasamzn 169. maddesine uygun ekilde tekrar canlandrlacak, tarm ve turizm dahil kesinlikle baka bir amaç için kullanlmayacaktr.

lk etapta 84 milyon vatandamzn her biri için 3 adet hesabyla 252 milyon fidan yl bitmeden toprakla buluturulacaktr. Bugüne kadar 5.5 milyar fidan, aac toprakla buluturmu, ülkesinin orman alann 2 milyon hektar artrm bir hükümetiz.

Yangnlarn ilk balad andan itibaren bakanlarmz sürekli bölgede bulunmulardr. Dier bakanlarmz da zaman zaman bölgeye giderek kendi alanlaryla ilgili çalmalara katlmlardr.

Kzlay, AFAD gibi kurulularmz buralarda sürekli görev icra etmilerdir. Silahl kuvvetlerimiz, kara kuvvetlerimiz, jandarma bütün imkanlaryla seferber olmutur. Afet bölgesi ilan ettiimiz yerlerdeki vatandalarmza pek çok destek ve erteleme imkan saladk.

Orman yangnlaryla mücadele konusundaki planlar ve uygulamalar gözden geçirerek böylesine büyük afetlere kar daha hazrlk olunmasn salayacaz. Bu çerçevede, sorumlu kurumlarn kapasitelerinin geniletilmesi konusunda kapsaml bir çalma yaplacak. Afetlerde daha güçlü, etkin ve kapsayc bir koordinasyon için de gereken admlar atlacak.

SEL FELAKETLER

Rize ve Artvinde, Bartn, Sinop ve Kastamonuda ksa sürede yaan büyük yalarn yol açt sel afetleri yaanmtr. Böylesine büyük bir yaa hiçbir altyapnn dayanmas mümkün deildir.

Ülkemizin hemen her ehrinde olduu gibi buralarda da imar ve yapdan kaynaklanan sorunlar vardr. Ama karmzda tarihte ender rastlanan bir afet olduu gerçeini de göz ard edemeyiz.

Halihazrda bölgede 10 bin 245 arama, tarama ve kurtarma personeli, 1208 araç, 1 sahil güvenlik korveti, 4 sahil güvenlik botu, 48 bot, 22 helikopter, 2 HA, 83 ambulans, 54 UMKE arac, 18 itfaiye arac, mobil enerji ve haberleme araçlar görev yapmaktadr. Evleri, iyerleri, araçlar su ve moloz ynlar altnda kalan vatandalarmz için gereken tedbirler alnmtr. 3 ilde toplam 970 konut ve 100 köy evinin ykk, acil yklacak ve ar hasarl olduu belirlendi. Hasar gören 4 ayr sanayi sitesi de tekrar ina edilecek. Yeniden yaplacak evlerin projeleri hazr, inasna yaknda balyoruz.

Son dakika haberi Cumhurbakan Erdoan duyurdu Eitimde a olmayanlara test zorunluluu

Afet bölgesi ilan ettiimiz ve mücbir sebep uygulamasn devreye aldmz yerlerde vergi ertelemelerinden kredi desteine kadar pek çok imkan vatandalarmzn hizmetine sunduk. Acil ihtiyaçlar için 3 ilimize 73 milyon TL ödenek gönderdik. Kabinemizdeki bakanlarmz ve dier çalma arkadalarmzla 7 milyon 430 bin bir katkyla bu kampanyaya bizler de Kabine üyeleri olarak itirak etme karar aldk. u ana kadar sele kaplan 78 vatandamzn cenazesine ulalmtr.

VATANDALARA TEDBR çARISI

Yalarn Karadenizin farkl bölgelerinde devam edecei görülüyor. Vatandalarmz sele kar tedbirli olmaya davet ediyorum. Esasen ülkemizin deprem, sel, heyelan, yangn, kuraklk dahil her türlü tabii afete kar müdahale konusunda iyi bir birikimi vardr. Yaadmz hadiseler bu konudaki kapasitemizi daha da gelitirmemiz gerektiine iaret ediyor.

Deprem hazrlklar konusunda kapsaml bir çalma zaten yürütüyoruz. laveten orman yangnlar, sel basknlar ve heyelan afetleriyle kurakla kar planlarmz gözden geçirip yenileyeceiz.

Afetler konusundaki ihtisas kurumumuz AFAD daha da güçlendireceiz. Ayrca TSK, jandarma, emniyet gibi altyaps güçlü birimlerimizin mevcut imkanlarn daha etkin deerlendirecek bir sistem kuracaz. Milletimizi nasl istiklalimize ve istikbalimize göz diken alçaklarn tasarrufuna brakmadysak tabii afetler konusunda da yalnz brakmayacaz.

Türkiyeyi 1999 depreminin ardndan ahit olduumuz çaresizlik görüntülerine mahkum etmemek için her türlü tedbiri alyoruz.

SOSYAL MEDYA DÜZENLEMES

Siyasetçisinden gazetecisine ve sosyal medya trolüne kadar ülkesine husumet dolu nice figürün yalan, çarptma, tahrikle milletimizin acsn nasl istismara yeltendiini unutmayacaz.

Meclisin açlmasyla Avrupadakine benzer bir sosyal medya düzenlemesini gündeme getirerek bu alandaki kirliliin önüne geçmekte kararlyz.

KORONAVRÜSLE MÜCADELE

Türkiye salgnn ilk gününden itibaren halkna sunduu salk hizmetleri ve destek programlaryla farkn ortaya koymutur. Pek çok ülkenin aksine maskeden teste kadar hiçbir konuda eksiklik çekmedik. Üretimin kesintisiz sürmesini temin ederek istihdamda dramatik bir düüle karlamadk, tam tersine son dönemde ciddi bir sçrama yaadk.

Salgna kar en güçlü mücadele arac olan alamada dünyada ilk sralarda yer alyoruz. A tedariki konusunda oldukça iyi bir noktadayz. Birden fazla kanaldan temin ettiimiz alar hzla vatandalarmzn istifadesine sunuyoruz. Yerli a gelitirme çalmalarnda da inallah yl sonuna kadar yaygn kullanm ve üretim safhasna geçmeyi ümit ediyoruz.

lk dozda 46, ikinci dozda da 35 milyon kiiye doru gidiyoruz. Bu sayyla birinci doz ada nüfusumuzun yüzde 73üne yaklarken ikinci doz ada ise yüzde 55ine ulatk.

Ülkemizde baz kesimlerin hala aya tereddütle yaklatklarn görüyoruz. A çalmalar gönüllülük esasna göre yürütülmektedir, yürütülecektir. ayet bu salgna kar baka bir tedbir mevcut olsayd onu da deerlendirmekte tereddüt göstermezdik.

AI çARISI

Her alanda huzurla hayatmz sürdürebilmemiz hepimizin a olmasna baldr. Son dönemde salgn sebebiyle hastanelere yatan, youn bakma alnan, entübe edilen, hayatn kaybeden hastalarn çok büyük bir bölümünün a olmayanlardan olutuunun altn çizmek istiyorum. 33 ilimiz alamada yüzde 75 snrn geçerek mavi listeye girmitir.

anlurfa, Mardin, Bitlis, Mu, Gümühane ve Diyarbakr illerimiz ise krmz listede yer almaktadr. Bu illerimizde yaayan kardelerimizden balayarak tüm vatandalarmza alarn derhal olmalar çarsnda bulunuyorum.

ETMDE PCR TEST ZORUNLULUU

Eylülde okullarna kavumay bekleyen milyonlarca örencilerimizin çeitli sektörlerde ilerine dört elle sarlan vatandalarmzn geleceinin bu konuda kat edilecek mesafeye bal olduunu aklmzdan çkarmamalyz. Okullarda 6 Eylülde yüz yüze eitim balamasyla, henüz a olmam öretmen ve dier personelin haftada en az 2 defa PCR testi yaptrmasn isteyeceiz.

A olmayan üniversite örencilerimizin ve çalanlarmzdan da düzenli PCR testi yaptrmalarn talep edeceiz. Uçak ve ehirleraras yolculuk, konser, sinema gibi toplu faaliyetler için de zorunlu PCR testi uygulamalarn devreye alacaz.

Son dönemde yeniden tokalama, sarlma gibi kültürümüzde var olan selamlama yöntemlerinin artt görülüyor. Vatandalarmzdan bir müddet daha bu konularda sabrl olmalarn istiyorum.

Cumhuriyet döneminde yakn corafyamzda ba dara düen milyonlarca kardeimiz ülkemize snarak burada yeni bir hayat sürdürmütür. Asrlar boyunca Anadolunun garipler yurdu olarak anlmasnn sebebi ite bu vasfdr. Bu topraklara gelip de zorla yüz geri edilen kimse yoktur. Yakn corafyamzda bir süredir yaanan istikrarszlklar, savalar, iç çatmalar Anadoluya yeni bir göç dalgas balatmtr.

DÜZENSZ GÖçMEN MESELES

Suriyede 2011de balayan iç savan ardndan giderek artan sayda ülkemize snan kardelerimiz oldu. Türkiye elbette isteyenin istedii gibi elini kolunu sallayarak girip çkabilecei sahipsiz bir ülke deildir. Bununla birlikte biz sadece kendimizi düünerek kapmza gelenlere srtmz dönecek karakterde bir toplum deiliz.

Bu yln ilk 7 aynda 77 bin düzensiz göçmeni yakaladk. Son 3 ylda yakaladmz düzensiz göçmenlerin yaklak yars Afganistan uyrukludur. Ülkemizde halihazrda toplamda 300 bin civarnda Afganistanl olduunu biliyoruz.

Amerikann Afganistandan çekilii sonrasnda bu ülkede inisiyatif üstlenme konusunda çeitli görümeler yapyorduk. Taliban ülkenin neredeyse tamamn kontrol altna ald. Bizim gayemiz öncelikle bu ülkenin istikrar ve güvenlii olduu için gerekirse Talibann kuraca hükümetle de görüeceiz.

Halen dönü için sra bekleyen ve saylar 300ün altnda olan vatandalarmz en ksa sürede ülkemize nakledeceiz. Düzensiz göçmenlerin ülkemizde yol açt huzursuzluun farkndayz.

NEFRET SÖYLEMLERN DE TEHLKEL VE ART NYETL BULUYORUZ

Münferit birtakm hadiselerin medya ve sosyal medya vastasyla farkl boyutlarda takdim edilmesini iyi niyetli bulmuyoruz. Muhalefetin bu konudaki nefret söylemlerini de tehlikeli ve art niyetli buluyoruz.

Bu ülkenin kanunlarna, kurallarna, düzenine uymayanlarn kaos çkartacak tavrlar sergilemesine asla izin vermeyiz. Bu tür davranlar gösterenler yakalanarak derhal snr d edilmektedir.

Snmaclar ve düzensiz göçmenleri kendi kirli gündemlerine meze etmek isteyenlere göz yummayz. Bu insanlarn hayatlarna kast edenleri, yamaya yeltenenleri asla affetmeyiz.

Milyonlarca insann cazibe merkezi haline gelen Avrupa srf kendi vatandalarnn refahn korumak için snrlarn kapatarak bu sorunun dnda kalamaz. Avrupa bu tutumuyla insani deerlere de srtn dönüyor. Türkiyenin Avrupann mülteci ambar olmak gibi bir mecburiyeti yoktur.

Ülkemizdeki Suriyeliler meselesi farkl bir konudur. Bu insanlardan dilimizi örenerek mesleki yeteneklerini gelitirerek, sosyal uyumu salayarak ülkemizde kalacak elbette olacaktr. Bunu baaramayanlarn kendi ülkesindeki durumunu iyilemesiyle geri gönderilmeleri bizim kendi vatandalarmzn sorumluluunun gereidir.

450 bine yakn Suriyeli kardeimiz kendi rzalaryla ülkemizin güvenli hale getirdii bölgelere dönmütür. Afganistana gönderdiimiz kii says 235 bini bulmutur.

Misafirlerimizden suç ileyenler olursa onlar da hukuk önünde hesabn verirler.

Ana Sayfaya Git