Ek zam müjdesi

Emeklilere, memurlara zam müjdesini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Memurlarımızın maaşlarında Temmuz-Aralık ayı farkı ve toplu sözleşme gereği olarak toplamda %28 oranında bir artış yaptık. Böylece memurlarımızın maaş artış oranını %30,5'a çıkartarak onlara ilave destek sağlamış oluyoruz. Emeklilerimizi maaşında ise genel olarak enflasyon oranı kadar artış zaten yapıyoruz. Hiçbir emeklimiz 2500 liranın altında maaş almayacak." dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

Haberler 04.01.2022 - 00:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

EKONOMDEK GELMELER

Yeni miladi yln milletimiz ve tüm insanlk için haytlara vesile olmasn diliyorum.

Koronavirüs salgnn ve onun tetikledii ekonomik sorunlarn bir müddet daha herkesle birlikte ülkemizi de olumsuz seyredecei yansyor.

Türkiyeyi küresel salk ve ekonomik krizden olumlu yönde ayrtrmay baardk. Türkiye ihracatn lokomotifi olduu hzl eilimi sürdürmütür.

stihdamda yllk 2 milyonu bulan bir art saladk. Küresel ihracattan aldmz pay ilk defa %1in üzerine tadk.

2022 ylnda 36 milyar dolar olan ihracatmz 6 kattan fazla artrdmz görüyoruz. Ayn ekilde 20 yl önce 85 milyar bulmayan d ticaret hacmimiz 500 milyar dolara dayand.

D ticaretimizde milli paramz kullanm seviyemizin 83 milyar liraya ulamas da bir dier önemli gelimedir. 225 milyar 365 milyon dolarlk 2021 yl ihracatmzn milletimize, ülkemize hayrl olmasn diliyorum.

PEK çOK PLAN VE PROJE VAR

Girdiimiz yeni ylda ihracatmz çok daha iyi seviyelere çkarmak için gündemimizde pek çok plan, proje var. nallah bunlar harekete geçirerek önümüzdeki yl milletimize daha hayrl Haberler vermek istiyoruz.

Salgnn Turizm sektöründe yol açt olumsuz etkileri hzla ortadan kaldrmak için aldmz tedbirlerin karln özellikle gördüümüz bir dönemi geride braktk.

24 milyar dolar aan turizm geliriyle kapattk. Turizmde önceki yla göre ziyaretçi saysnda %83lük, turist saysnda %100lük bir art saladk.

Artk hedefimiz çok daha yüksek bir gelir seviyesine çkmaktr. Tesis sahiplerinden çalanlarna kadar, ülkemize kazandrdklar bu baar için teekkür ediyorum.

KOSGEB DESEKL MÜJDELER

KOSGEB destekleri adna bir müjdeyi sizlerle paylamak istiyorum.

Bilindii gibi nisan aynda mikro ve küçük iletmelere yönelik bir hzl destek program balatmtk. Bu programn kapsamn, yeni mezun gençlerimizin istihdamn tevik edecek ekilde geniletiyoruz.

Son 12 aydaki çalan saysn koruyup, meslek lisesi veya üniversite mezunu gencimizi en az 12 ay boyunca istihdam etme taahhüdünde bulunan iletmelere 100 bin lira destek veriyoruz. Kadn istihdamnda bu rakam 110 bin liray buluyor.

Türkiye, 2021 ylnda ekonomide yatrm, istihdam, üretim, ihracat ve cari odakl bir büyüme yaad.

Biz %1,8 büyüme ile kapatmtk. Küresel ticaretin yeniden hareketlenmeye balad 2021de büyümede çift haneli rakamlar yakalayacamza inanyorum.

Salgn döneminde G20 içinde en hzl toparlanan ve büyüyen ülkelerin banda geliyoruz. Türkiyenin sergiledii bu performans bizi dünyann en büyük 10 ekonomisi arasna girme hedefine adm adm yaklatryor.

Döviz kurunda yaanan ülkemiz ekonomisi gerçekleriyle ilgili olmayan dalgalanmadr. Bir yerden sonra serbest piyasa ekonomisinin dna çkarak, arkasnda kötü niyetlilerin göründüü bir duruma büründü.

Aldmz tedbirler ve gelitirdiimiz mekanizmalar sayesinde dardan yaplan Türk ekonomisine yönelik sinsi saldrlarn önünü büyük ölçüde kesmitik.

KUR KORUMALI MEVDUAT

Kur korumal TL mevduatna ksa sürede 78 milyar TLlik bir geçiin yaanmas vatandamzn ekonomi programna olan güvenidir. Bu uygulamay geniletiyoruz.

Ülkemiz ekonomisinin istikrar ve güven içinde büyümesine katk salayacak yeni araçlarla birlikte 2022de daha güçlendireceiz.

Açkladmz tedbir paketinin, bizim veya ilgili kurumlarmz tarafndan hayata geçilebilecek olanlarn tamamn uygulamaya soktuk.

DÖVZ VE ALTIN CNS HESAPLAR

Döviz ve altn cinsi hesaplardan vadeli TL hesaba dönütürülen hesaplara stopaj oran sfrland. Temettü gelirlerine uygulanan stopaj oran %15ten %10a indirildi.

Talep edenler, bankalardaki altn hesaplarnda tuttuklar birikimleri fiziki altn olarak da alabilecek. Kredi garanti fonunun daha aktif ve kapsayc ekilde çaltrlmasyla ilgili protokol hayata geçiyor.

TL için hazine desteine, imalat ve 1 puanlk indirim yaplmasna, BESdeki devlet katksn %30a çkarlmasna, gelire endeksli senetlerin ihracatna tüm bunlara yönelik kanun teklifi yarn TBMMnin huzuruna sunuluyor. Fiyat fark çalmas da Meclisin takdirine sunulacaktr.

DOALGAZ FATURASI DESTE

Geçtiimiz yl hepimizin cann yakan yüksek enflasyon ve onun ötesinde bir vakay gösteren fahi fiyat artlardr.

Öyle ki salgn döneminde dünyada petrol fiyatlar 2 katna, doalgaz fiyatlar 6 ile 10 katna çkarken, yarm ürünleri %25 artt. Biz her konuda olduu gibi enerji fiyatlar hususunda vatandamz koruyacak bir yol izledik.

Vatandalarmza yaplan kömür yardmlar artk doalgaz faturas olarak da verilebilecek.

Geçtiimiz yl elektrik fiyatn yar fiyatna, akaryakt fiyatlarnda da oldukça düük fiyat saladk.

Doalgazda 80 milyar, elektrikte 25 milyar, akaryaktta 60 milyar liralk kamu maliyeti yaptk. Ülkemizde 2002 ylnda 150 KW elektrik ve 125 m3 doalgaz kullanm karlnda asgari ücretin %47sini oluturuyordu.

imdi ise ayn kullanm asgari ücretin %13ü sevisindedir. Görüldüü gibi vatandamz fiyat artna yönelik ezdirmemeyi sürdürüyoruz. Vatandalara kömür yardmn. doalgaz destei olarak da verebilecei haberini sizlerle paylamak istiyorum.

Vatandalarmza yaplan kömür yardmlar artk doalgaz faturas olarak da verilebilecek. 165 milyar TL kamu kaynandan karland.

Dünya piyasalarnda ülkemizde çok tartlan ya art %70i, tahllardaki art %32yi bulmutur. Market fiyatlarndaki artn bir ksm kayna küresel fiyatlandrmadr.

Baz fiyat artlarn kurdaki dalgalanmayla izah edilemeyeceini görüyoruz. Ayn kapsamda stokçuluk yapanlara uygulanan cezalarla ilgili bir deiiklik de Meclisimizde bulunuyor.

Hiç üphesiz fiyat artlar ülkemize mahsus deildir. Gelimi ve gelimekte olan ülkelerin tamam fiyat artlaryla kar karyadr.

Dierleri gibi ülkemizin önünde de enflasyon gerçei vardr. Öncelikle her ne sebeple olursa olsun vatandalarmzn böyle bir tabloyla kar karya kalmasndan üzüntülüyüz.

Türkiye tarihinde enflasyonla en büyük mücadeleyi veren biziz. En ksa sürede tek haneli rakamlara geriletmekte kararlyz. Enflasyonun bu kadar yüksek çkmasnda döviz kurunun dalgalanmasnn da etkili olmasn biliyoruz.

Döviz kuru üzerinden ilk büyük saldrya maruz kaldmz 2018de de benzer bir tablo yaamtk. Takip eden ylda ise enflasyonu yar yarya düürmütük. nallah bu sene de enflasyonu gerileteceiz.

çalanlar bata olmak üzere vatandalarmzn gelirini enflasyonun altnda ezdirmeyecek özel tedbirler aldk. Asgari ücrete yaptmz %50 art bunun örneklerinden biridir.

MEMURA EK ZAM MÜJDES

Memurlarmzn maalarnda Temmuz-Aralk ay fark ve toplu sözleme gerei olarak toplamda %28 orannda bir art yaptk. Böylece memurlarmzn maa art orann %30,5a çkartarak onlara ilave destek salam oluyoruz.

Aile yardmlar da çalmayan e için 521 lira, 6 yandaki küçük çocuklar 115 TL, 6 yandan büyük çocuklar için 57 lira olarak güncellenmitir.

EN DÜÜK EMEKL MAAI 2 BN 500 TL

Emeklilerimizin maalarnda ise genel olarak enflasyon oran kadar art zaten yapyoruz. Buna ilave olarak düük maa alan emeklilerimizle ilgili yeni alt snr belirledik. Hiçbir emeklimiz 2 bin 500 lirann altnda maa almayacak yeni düzenlemeye göre.

Böylece aylk geliri 1500 TLden balayan 1 milyon 266 bin emeklimizin maalarn 2 bin 500 liraya yükseltmi oluyoruz. Temmuz aynda yüzde 7 toplu sözleme artna ilave olarak ayet gerekiyorsa enflasyon fark da ilave edilecek.

nallah bu defa tarihi tekerrür ettirmeyecek, ayn bedelleri ödemeyeceiz. çünkü bu defa ibret alacamz muazzam birikimler, asla vazgeçemeyeceimiz muazzam kazanmlarla yolumuza devam ediyoruz.

Vesayetin gücünü beraber törpüledik. Kalknma altyapmz beraber güçlendirdik. Her bir insanmz kucaklayan hak ve özgürlükleri beraber güçlendirdik.

Biz size az. Biz sizin dertliniz olan bir iktidarz ve biz terör örgütlerine kar olan mücadelemizi bu can bu tende olduu sürece sonuna kadar vermekte kararlyz. Tüm terör örgütlerin ban hep birlikte ezdik.

Snrlarmz kadar dayanan emperyalist heveslileri beraber kursaklarnda braktk. imdi de ayn baary ekonomideki hedeflere ulaarak beraber göstereceiz. Yeter ki 2023 hedeflerimize 2053 vizyonumuza sahip çkalm.

SALGIN HASTALII, ETM

Emin olun nasl bugünkü Türkiye 20 yl önceki Türkiyenin fersah fersah önündeyse, 5-10 yl gelecekteki Türkiyede imdikinden fersah fersah ileride olacaktr.

imdi de salgn Omikron varyantyla tekrar kapmza dayand. Hasta saylarnda art yaansa da yatan hasta ve vefatlarda bir sorun gözükmüyor. TURKOVAC da milletimize sunduumuz dönemde salgna çok daha etkin, korunma araçlarna sahibiz. Milletimden tamam diye ifade ettiim salgn tedbirlerine riayet hususunda biraz daha sabr istiyorum.

Eitim her dönemde olduu gibi salgn sürecinde de en önemli balk arasnda olmay sürdürüyor. Ülkemizdeki öretmenlerin en az iki doz alanma oranlar bugün itibariyle ngiltere, Fransa gibi ülkelerin üzerindedir.

Tedbirlere riayet ederek yüz yüze eitime devam edeceiz. Saylarn 500 binlerden 1,2 milyona ulatrdmz öretmenlerimizi de desteklemeyi sürdürüyoruz.

Geçtiimiz yl Bakanlmzn düzenledii eitimlere %134lük artla öretmenimiz katld. Meclisimizde 3008 sayl meslek kanununda 2 önemli deiiklik yapld.

Üçüncü yln sonunda kalfalarn ald ücreti de iyiletirerek asgari ücretin yars kadar ücret alabilmeyi saladk. Hedefimiz bu yl sonuna kadar mesleki eitim merkezlerindeki örenci saysn 1 milyona çkarmaktr.

Ana Sayfaya Git