Erdoğan: Afganistan’da barış sürecinin başarıya ulaşmasını diliyoruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afganistan'daki gelişmelerin bölgenin güvenlik ve istikrarıyla da yakından ilişkili olduğunu belirterek, "40 yıldan uzun süredir devam eden çatışmaları sona erdirmeyi hedefleyen barış sürecinin başarıya ulaşmasını diliyoruz" dedi.

Haberler 02.03.2021 - 00:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Erdoan, Türkiye ile Afganistan arasnda diplomatik ilikilerin kurulmasnn 100üncü yl dönümü nedeniyle Afganistan Cumhurbakan Eref Ganiye mesaj gönderdi. Cumhurbakan Erdoann mesaj, Afganistanda düzenlenen kutlama töreninde Türkiyenin Kabil Büyükelçisi Ouzhan Erturul tarafndan okundu. Mesajnda iki ülke arasnda diplomatik ilikilerin 100 yllk bir geçmii olsa da iki millet arasndaki kardelik balarnn daha eskiye uzandn belirten Cumhurbakan Erdoan, ki millet, Mevlanann hogörü anlay etrafnda birleen ortak bir tarih ve kültürü paylayor ifadelerini kulland.

AFGANSTANIN HER ZAMAN ÖZEL BR YER VARDIR

Cumhurbakan Erdoan, bu ilikilerin her alanda gelitirilmesi ve gelecek nesillere aktarlmasnn gerekliliine dikkat çekerek, Afganistann Türk milletinin kalbinde her zaman özel bir yeri vardr. Bu sevgi, Selçuklu mparatorluuyla balad ve Cumhuriyetin ilanndan sonra daha da geliti. ki ülke de iyi ve kötü günde her zaman birbirinin yannda yer ald deerlendirmesinde bulundu.

Türk tarihinde, Afganistann, Kurtulu Savanda verdii destek ve TBMM hükümetini tanyan ilk ülkelerden biri olmas nedeniyle özel bir yere sahip olduunu belirten Erdoan, Türkiyenin Kabilde büyükelçilik açan ilk ülke olduunu kaydetti. Erdoan, Kurtulu Sava zaferimiz sonras Afganistan camilerinde edilen dualar bugün hala hafzamzdadr. Cumhuriyetin ilanyla ikili ilikilerimiz daha da gelimitir. Bu dönemde birçok öretmen, doktor ve subay Mustafa Kemal Atatürkün talimatlaryla Afganistana gitmi, ülkede modern kurumlarn inasnda görev almtr. Bu doktorlardan Kamil Rfk Urga, uzun yllar Afganistanda hizmet verdi ve Kabil Tp Fakültesinin temellerini att ifadelerini kulland.

KALKINMA DESTEMZ 1,1 MLYAR DOLARI ATI

Cumhurbakan Erdoan, Türkiyenin Afganistanda yürüttüü kalknma yardmlarna da deinerek, Türkiye, bugün de Afganistann yannda duruyor. Afganistana yaptmz kalknma destei 1,1 milyar dolar at. Bu miktar ülkemizin bir ülkeye salad en büyük kalknma yardmlar arasnda yer alyor. Bu miktar Afganistann Türk halknn kalbindeki deerli yerini gösteriyor. Eitim, salk ve altyapya yönelik projelerimiz Afgan halknn hayatlarna dokunuyor. 4 binden fazla örenci bugüne kadar ülkemizde eitim gördü. Saladmz burslar, iki ülke arasnda kardelik köprüleri ina ediyor dedi.

BARI SÜRECNN BAARIYA ULAMASINI DLYORUZ

Türkiyenin, NATO Kararl Destek Misyonu kapsamnda Afganistann güvenlik ve istikrarna da destek verdiine vurgu yapan Cumhurbakan Erdoan, Afganistandaki gelimeler bölgenin güvenlik ve istikraryla da yakndan ilikilidir. Dost ve karde Afganistandaki gelimeleri yakndan takip ediyoruz. 40 yldan uzun süredir devam eden çatmalar sona erdirmeyi hedefleyen bar sürecinin baarya ulamasn diliyoruz ifadelerini kulland.

LKLER GELTRMEK çN çAIMAYA DEVAM EDECEZ

Cumhurbakan Erdoan, Afgan halknn beklentilerinin, adil ve sürdürülebilir bir barla salanacana vurgu yaparak, Bu, özellikle Türkiye ile Afganistan arasnda diplomatik ilikilerin kuruluunun 100üncü ylnda mutluluumuzu katlayarak artracaktr deerlendirmesinde bulundu. Türkiyenin Afganistan bölgesel balantsallk projelerinin merkezinde görmek istediini de kaydeden Cumhurbakan Erdoan, Bu yolda dost ve karde Afgan halknn yannda olmaya ve ülkelerimiz arasndaki köklü ilikileri her alanda daha da gelitirmek için özveriyle çalmaya devam edeceiz ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git