Erdoğan: Afganistan'ın istikrarı için Pakistan'a hayati görevler düşüyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Son dönemde çatışmaların yoğunlaştığı Afganistan'a barış ve istikrarın gelmesi konusunda da Pakistan'a hayati görevler düşüyor. Giderek artan istikrarsızlığın Afganistan'dan yeni bir göç dalgasını tetiklemesi yönündeki endişeleri ancak bu şekilde ortadan kaldırabiliriz. En başta Afganistan'ın bir an önce istikrara kavuşturulması için her türlü çabayı göstermeye devam edeceğiz." dedi.

Haberler 16.08.2021 - 05:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Pakistan Milgem Korveti Projesi 1inci Gemisi Baburun (F-280) denize ini ve Açk Deniz Karakol Gemisi Projesi 1inci Gemisi Akhisarn (P-1220) ilk sac kesim törenine katld. stanbul Tersane Komutanlndaki törene Cumhurbakan Erdoann yan sra Pakistan Cumhurbakan Arif Alvi, TBMM Bakan Mustafa entop, Cumhurbakan Yardmcs Fuat Oktay, Milli Savunma Bakan Hulusi Akar, AK Parti Genel Bakanvekili Binali Yldrm, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann ei Emine Erdoan ve Pakistan Cumhurbakan ei Samina Alvi katld.

çALIMALARIMIZI KESNTSZ SÜRDÜRÜYORUZ

Törende konuma yapan Cumhurbakan Erdoan, Türkiye ve Pakistan arasndaki dostluk ve kardelik balarnn kökleri tarihin derinliklerine kadar uzanyor. Türk insannn kalbinde Pakistan her zaman müstesna bir yere sahip olmutur. Bizler de aramzdaki kardelik balarndan aldmz güçle, ilikilerimizi her alanda ileriye götürmek için çalmalarmz kesintisiz sürdürüyoruz. Ülkemiz salgn döneminde sergiledikleri samimi i birliiyle dost ve karde ülke olmann ne demek olduunu da bir kez daha göstermitir. Ülkelerimiz arasnda oluturduumuz yüksek düzeyli stratejik i birlii konseyi mekanizmas sayesinde bakanlklarmzn, kurumlarmzn verimli i birliklerine imkan saladk dedi.

SAVUNMA SANAY ALANINDAK ORTAKLIIMIZI DAHA DA LERLETMEK AMACIYLA MUTABIKIZ

Cumhurbakan Erdoan, ubat 2020de gerçekletirilen 6. Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplants ilikilerimiz tüm yönleriyle ele alnd. Salgnn yol açt snrlamalara ramen ülkemizde düzenleyeceimiz bir sonraki toplant için detayl hazrlk yürütüyoruz. Tarihini yaknda belirleyeceimiz 7. Konsey Toplants vesilesiyle Pakistanla ortak gündemimizi gelitirmenin çabas içerisindeyiz. Savunma sanayi alannda son dönemde gerçekletirdiimiz somut i birlii projelerinden de ayrca bahtiyarlk duyuyoruz. Savunma Sanayi alannda bugün ilk gemisinin açln yapmakta olduumuz MLGEM korvetleri yannda atak helikopterleri ve eitim uçaklar gibi çok baarl ortak i birlii projeleri bulunuyor. Savunma Sanayi alanndaki ortaklmz daha da ilerletmek amacyla mutabkz. Pakistanla aramzdaki güçlü siyasi ilikilerimizin ve savunma sanayimizdeki i birliimizin ticari ilikilerimiz de yansmasn istiyoruz. Bu konuda hepimize yardmc olacak bir yol haritasn Pakistanla ubat 2020de slamabatta imzaladk. Kurumlarmz bu eylem plannn hayata geçirilmesi için çalmalarna devam ediyorö diye konutu.

AFGANSTANIN BR AN ÖNCE STKRARA KAVUTURULMASI çN HER TÜRLÜ çABAYI GÖSTERECEZ

Salgna ramen geçtiimiz yl ikili ticaret hacmimizde düü yaamam olmamzda bir kazanmdr diyen Cumhurbakan Erdoan, Pakistan 2 milyara akn nüfusuyla önemli bir bölge olan Güney Asyada barn tesisi ve refahn arttrlmas çalmalarnda kritik bir rol üstlenmektedir. Bölgenin yüzletii sorunlara bulunacak çözümler ancak Pakistann desteiyle gerçekletirilebilir. Bu çerçevede son dönemde çatmalarn younlat Afganistana bar ve istikrarn gelmesi konusunda da Pakistana hayati görevler düüyor. Giderek artan istikrarszln Afganistanda yeni bir göç dalgasn tetiklemesi yönündeki endieleri ancak bu ekilde ortadan kaldrabiliriz. Türkiye olarak ran üzerinden gerçekleen ve giderek younlaan bir Afgan göçmen dalgasyla kar karyayz. Bölgenin bir an önce istikrara kavuturulmas için her türlü çabay göstermeye devam edeceiz ifadelerini kulland.

PAKSTANIN HER KAZANIMINI KEND KAZANIMIMIZ OLARAK GÖRÜYORUZ

Pakistan donanmas için MLGEM snf 4 korvet ina edileceini söyleyen Cumhurbakan Erdoan, Bunlarn ikisi ülkemizde, ikisi ise Pakistanda üretilecek. Korvetlerde kullanlacak ilave teknoloji ve teçhizatlar da ülkemiz savunma sanayii ürünleri arasndan seçilecek. Sözlemesi yaklak 3 yl önce imzalanan bu projede 2025e kadar tüm korvetlerin teslimat tamamlanacak. Pakistann her kazanmn kendi kazanmmz olarak görüyoruz diye konutu.

Cumhurbakan Erdoan, Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlnn ihtiyac için yaplmas planlanan 10 adet açk deniz karakol gemisi projesinin de sac kesim ilemini yapyoruz. Terörle mücadeleden snr ötesi harekatlarmza kadar attmz her admda maruz kaldmz açk gizli ambargolar biz biliyoruz. Bunlar bizi yldramad. Sonuçta savunma sanayindeki da bamllmz yüzde 80lerden yüzde 20lerin altna çektiimiz bir döneme geldik

Halen yürütmekte olduumuz ve 4-5 yl içinde neticelenecek projeler devreye girdiinde Türkiye savunma sanayii alannda dünyann en üst ligine çkm olacaktr. 2023te milletimize vereceimiz en büyük armaann ite bu olduuna inanyoruz. Türkiye büyüdükçe ve güçlendikçe elde edecei imkanlarn her birini dostlaryla kardeleriyle bölümekten memnuniyet duyan bir ülkedir eklinde konutu. Açk Deniz Karakol Gemisi Projesi 1inci Gemisi AKHSAR (P-1220)n sac kesim töreni Cumhurbakan Erdoan tarafndan gerçekleti. Ardndan BABUR (F-280) denize Pakistan Cumhurbakan ei Samina Alvi tarafndan denize indirildi.

Ana Sayfaya Git