Erdoğan: Bunlar bırakın uzaya insan göndermeyi gökyüzüne kağıttan uçak bile fırlatamaz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Biri çıkmış 'Her şey bitti sıra uzaya mı geldi' diyor. Bunların böyle işlere vizyonu yetmez. Bunlar bırakın uzaya insan ya da roket göndermeyi, gökyüzüne kağıttan uçak bile fırlatamaz. Çünkü bunlar dün İHA'larla da alay ediyordu; şimdi bizim İHA'mız, SİHA'mız, AKINCI'mız var mı? Var. Şu anda üretime yetişemiyorlar. Böyle bir konumdayız. Artık bunların mühimmatını da biz yapıyoruz" dedi.

Haberler 03.06.2022 - 01:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Erdoan, Betepe Millet Kongre ve Kültür Merkezinde 53üncü TÜBTAK Lise Örencileri Aratrma Projeleri Final Yarmas ve Ödül Törenine katld. Cumhurbakan Erdoan, Külliye dediklerinde birilerinin rahatsz olduunu belirterek, Külliyeler asrlardr bu ülkenin bilim, müzakere, tören, sosyal hizmet merkezi olarak faaliyet göstermilerdir. Dün Pakistan Babakan buradayd ve kendisine bulunduumuz yerden gösterdim, dedim Gezmende fayda var ve bugün oraya gidip gezdiler. Gezdikleri zaman da buraya hayran kalyorlar. Dünyada Millet Kütüphanesinin ei benzeri neredeyse yok. Müslüman Türke bu yakr, biz de bunu yapyoruz dedi.

BRLERNN ARMSTRONGU VARSA BZM DE AYEMZ, AHMETMZ VAR

Erdoan, stanbuldaki Rami Klasn da kütüphaneye çevireceklerini belirterek, nallah oras da bu yl sonu veya önümüzdeki ylba bitecek. Orada da yine örencilerimiz 24 saat rahatlkla derslerini çalacaklar, kendilerine bu devlet ikramlarn yapacak. Sergi salonumuz kendi alannda ülkemizin en iyi etkinlik alan. Bu eserlerden kim rahatsz olabilir ki? Tepki gösterenler aslnda kendi ülkelerinin medeniyet mirasnn zenginlemesinden rahatsz oluyorlar. Biz ne yapyorsak milletimiz için, özellikle de gençlerimiz için yapyoruz. Sizler bu ülkenin geleceisiniz. Bugün ödül töreninde bir arada olduumuz Lise Örencileri Aratrma Projeleri Yarmas bu çabann ürünlerinden bir tanesi. çinizden birileri uzaya gidecek mi? Gidecek. nallah birilerinin Neil Armstrongu varsa bizim de Ayemiz, Ahmetimiz var. Bize düen bunun altyapsn yapmaktr, yaptk. Evlatlarmza; kendilerine, ailelerine, milletine, devletine en ideal hizmetleri verebilmesi için ne gerekiyorsa onu salamann peindeyiz diye konutu.

MD HUKUKTAN DEM VURANLAR GEçMTE HAKSIZLIA TARAF TUTTU

Geçmite gençlere hakszlk yapldn belirten Erdoan, Bu ülkede darbe sadece siyaset kurumuna, mili iradeye yaplmad darbelerin asl ykc etkisi eitim bata olmak üzere gençlerin geleceini ekillendiren alanlarda görüldü. Mesleki eitimin önü kesilerek gençlerimizin gelecei karartld. Genç kzlarmzn eitim hakk baörtüsü bahanesi ile engellenerek ayrmclk yapld. Bakmayn siz gençlerimizin hayallerini ve umutlarn istismar edenlere. Bunlar görünüte m gibi yaparlar. Bizim neslimiz bunlarn hepsini bizzat yaad. Sizler de internet kaynaklarn inceleyerek geçmite gençlerimize hangi hakszlklarn yapldn tek tek görebilirsiniz. Hukuktan dem vuranlar geçmite uygulanan hakszla, basklara, ayrmcla ses çkarmam hatta bizzat taraf tutmutur. Bu ülkenin babakannn düzmece mahkeme karar ile idamna alk tutanlarn hukukun lafn bile etmeye haklar yoktur. imdi özgürlük naras atanlar geçmite insanmzn en temel haklarnn bile ellerinden alnmasna ses çkarmam, hatta tevik etmilerdir ifadelerini kulland.

100 MLYON YARDIMCI KAYNAI ÖRENCLERMZE TESLM EDYORUZ

imdi çocuklarn ayn skntlar çekmemesi için 20 yldr eitimden sala, adaletten güvenlie, ulamdan enerjiye kadar her alanda ça atlatacak eserler ve hizmetler sunduklarn vurgulayan Erdoan, Göreve geldiimizde Türkiyede 76 üniversitemiz vard, imdi 207 üniversitemiz var. Göreve geldiimizde parmak says kadar ilimizde üniversite varken imdi 81 vilayetimizin tamamnda üniversite var. in bir dier yan da hamdolsun ilim noktasnda u anda çok daha farkl, baar oran yüksek neticeler alyoruz. Üniversite giri imtihanlarnda Idrdan, Hakkariden, Karstan birinciler çkyorsa, bu atlan admlarn neticesidir. Aratrma desteklerinden bilim merkezlerine, burslardan festivallere kadar gençlerimizi aratrmaya sndracak her adm atyoruz. Daha geçtiimiz hafta Teknofest Azerbaycandaydk. nallah bu yl Teknofesti Samsuna gerçekletireceiz. Önümüzdeki eitim öretim ylnda bir yenilik daha yapyoruz. Ücretsiz dattmz ders kitaplar ile birlikte yardmc kaynaklarmz da örencilerimize ulatracaz. Sene sonuna kadar 100 milyon yardmc kayna örencilerimize teslim ediyoruz. Bu yeni uygulamann hayrl olmasn diliyorum. Kütüphanesiz okul brakmyoruz. Okul kütüphanelerinde kitap saylarn yl sonunda 100 milyona çkaryoruz. Bir ilki daha gerçekletirerek tüm örencilerimiz için yaz okulu dönemini balatyoruz. Türkiyenin dört bir tarafna yaydmz Deneyap Teknoloji Atölyelerimiz var. Gelecein teknolojilerine imdiden hazrlanmanz için eitim imkan salanyor. Gençlerimiz yarmalara hazrlanyor. Atölyelerin says u anda Türkiye genelinde 66ya yükselmi durumda. Artk yazlm tüm sektörlerin odanda yer almaya balad. Yeni nesil yazlm okullar ile bu alana yönelen gençlerimize saladmz imkanla adeta yazlmc ordusu kuruyoruz dedi.

UZAY YARIINDA EN ÖN SAFLARDA YER ALACAIZ

Erdoan, Türkiyenin ilk çeyrekte yüzde 7,3 büyüdüünü belirterek, öyle devam etti:

hracatmzn her ay rekor kryor olmas ite bundan. Uluslararas Bilim Olimpiyatlarnda ülkemizi temsil eden örencilerimiz bizleri gururlandryor. Lise Örencileri Aratrma Projeleri Final Yarmas 12 ana alanda ve 43 tematik konuda gerçekletirildi. Yarmaya 3 bin 453 farkl okuldan 25 bin 95 proje bavurusu yapld. Bu yarmalarda birinci, ikinci, üçüncü olan örencilerimize para ödülü veriyoruz. Dereceye giren örencilerimiz üniversite snavlarnda da avantaja sahip oluyor. Ayrca bu gençlerimiz, ülkemizi uluslararas arenada da temsil edecek. 2023 ylnda bir Türk vatandan uzaya göndereceimizi ilan etmitik. 35 bin kii sisteme kaydoldu. Bavurular 23 Haziran akamna kadar devam edecek. Bu milli göreve ilgi gösteren herkese ükranlarmz sunuyoruz. Aklnca alay edenlere de rastlyoruz. Biri çkm Her ey bitti, sra uzaya m geldi? diyor. Bunlarn böyle ilere vizyonu yetmez. Bunlar brakn uzaya insan ya da roket göndermeyi gökyüzüne kattan uçak bile frlatamaz. çünkü bunlar dün HAlarla da alay ediyordu, imdi bizim HAmz, SHAmz, AKINCImz var m? Var. u anda üretime yetiemiyorlar. Böyle bir konumdayz. Mühimmatlar itibariyle de artk bunlarn mühimmatn da biz yapyoruz. imdi Uzay m kald diyenlere; bunlar ne haberlemeden ne uzaydan anlarlar. Bunlarn böyle bir derdi de yok. Olsayd zaten bugüne kadar bir eyler yaparlard. Bir uzay yarnda neler yaplabileceini inallah ortaya koyuyoruz. Sevgili gençler; biz uzay yarnda olacaz, hem de en ön saflarda yer alacaz. Belki de imdi bu salonda, o göndereceimiz evladmz. Belki de inallah uzay dönüünde onu karlamaya gideceiz. Bu yar da öyle köhnemi müptezel ilkel zihniyetlerle deil, sizler gibi gözü uzayda olan prl prl gençlerimizle, TEKNOFEST kuayla kazanacaz.

Cumhurbakan Erdoan, konumasnn ardndan yarmada dereceye girenlere ödüllerini verdi.

Ana Sayfaya Git