Erdoğan: Çevreye zarar veren her teknoloji, namlusu insana dönmüş bir silahtır

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, küresel ölçekte iddiaları bulunan bir ülke olarak, güçlü ve istikrarlı ekonomik büyüme hedeflerinden taviz vermediklerini belirterek, "Ancak bunu yaparken başkaları gibi alın terini sömürmeyi, tabiatı tahrip etmeyi de kesinlikle hoş göremeyiz. Ülkemizi kalkındırırken, üretimimizi artırırken bunu çevreye duyarlı bir anlayışla yapmamız gerekiyor. Çevreye zarar veren her teknoloji, hayatımızı ne kadar kolaylaştırırsa kolaylaştırsın namlusu insana dönmüş bir silahtan başka bir şey değildir" dedi.

Haberler 17.08.2021 - 10:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Ankara 2. Organize Sanayi Bölgesinde 26 yeni fabrika ve altyap çalmasnn açl törenine katld.

Erdoan, açl töreninde, kurdele keserken unlar söyledi: Son demlerde, bir taraftan Karadeniz dousunda sel afeti; ardndan Antalya, Mula tüm bu bölgelerde yangn afetleri; bir dier taraftan son olarak yine Bartn, Sinop, Kastamonudaki felaket, izah adeta mümkün olmayan felaketler.

Bizim de biliyorsunuz kurulu bir AFADmz var. AFADn kurulu sebebi nedir? te bütün bu afetlerde AFAD, herkesin ortaya çkp da para toplamas falan deil, böyle bir kuruluumuz var. Nasl Kzlay belli zamanlarda her türlü afette hemen oralara ulayor; bu tür zamanlarda, birileri bunu frsata dönütürüp buralardan bir ey toplamasn, gelsin AFADa parasn göndersin, AFAD da bunu gerekli olan yerlerde kullansn diye buray kurduk.

AFADmzda bütün bu felaketlerle ilgili açlan hesaba, özellikle birinci derecede i adamlarmzn desteklerini bekliyoruz. u anda mesela Antalyada, Alanyada, Manavgatta konutlar yükselmeye balad. Ayn ekilde yine Mulada, ilçelerinde konutlar balad. Hedefimiz bir yl içinde bu konutlar bitirmek. Bakn bugün Ankaraya gelirken bir arkadam unu söyledi. Almanyada u anda aylar geçti, elektriimiz, suyumuz yok. Biz, haftasnda helikopterlerle hemen jeneratörleri en yüksek noktalara indirdik, orada da küçük jeneratörlerle evlere datm yaptk.

HAZIR DELSENZ ALAR DÖVÜNÜRSÜNÜZ

Hazrsanz annda ii bitirirsiniz. Bu tür eylere hazr deilseniz o zaman da sadece alar, dövünürsünüz. Ne demek istediimi zaten sizler de anladnz.

Erdoan, törendeki konumasnda ise özetle unlar söyledi:

ÜLKEMZ EKONOMSNE GÜVENN ARET:

Açln yaptmz bu tesislerin önemli bir ortak özellii bulunuyor. Bu fabrikalarn tamam, salgn sürecinde yatrmlarn tamamlayarak faaliyete geçmitir. Tüm dünyada belirsizliin hüküm sürdüü, tedarik zincirlerinde aksamalarn olduu, birçok ülkede ticari hayatn neredeyse durma noktasna geldii bir dönemde, Türk i dünyas yatrmlarna hz vermitir. Ülkemiz ekonomisine duyulan güvenin bir iareti olan bu yatrmlar için sanayicilerimizin her birine teekkür ediyorum.

FELAKET TELLALLARINA VERLM EN GÜZEL CEVAP:

Salgnn bandan beri sürekli yandk, bittik, battk diyerek millete karamsarlk pompalayan felaket tellallarna verilmi en güzel cevaptr. Türkiye, kendi ülkelerine yabanclarn gözünden bakan öz güven yoksunu kifayetsizlere ramen ekonomide, üretimde, tarmda, ticarette baar çtasn her geçen gün daha yüksee tamaktadr.

SIRçA KÖKLERDEN AHKAM KESMEK YERNE BURAYI ZYARET EDN:

Bu baarnn mimarlar ise Türkiyenin gerçek potansiyelini bilerek yatrmlarn artran sanayicilerimiz, i adamlarmz ve onlara omuz veren emekçi kardelerimizdir. 1 milyar 600 milyon liralk bir yatrm bedeliyle hayata geçen bu fabrikalar, salgn döneminde 1.670 kardeimize i imkan sundu. Biz de bu kritik süreçte saladmz destek ve teviklerle daima yatrmclarmzn yannda olduk. Bugün hizmete aldmz tesislerin büyük çounluuna tevik belgesi vererek, devletimizin imkanlarndan faydalandrdk. Bu bölge, 16 yl önce çorak bir arazi iken attmz admlar sayesinde bugün yaklak 11 milyon metrekarelik bir alanda, 111 firmaya ev sahiplii yapan örnek bir üretim üssüne dönümütür. Türkiyenin kapasitesini, Türk sanayisinin gücünü görmek isteyenleri srça köklerinden ahkam kesmek yerine gelip buray ziyaret etmeye davet ediyorum.

EKONOM UZUN YILLAR SONRA LK DEFA KEND MECRASINI BULUYOR:

Türkiye, siyaset, demokrasi, diplomasi yannda ekonomide de köklü bir dönüümden geçiyor. Marshall yardmlarndan beri küresel üretim ann çeperinde tutunan ekonomimiz, uzun yllar sonra ilk defa kendi mecrasn yine kendi gücü ile buluyor. hracat ve sanayi bata olmak üzere tüm temel veriler, Türk ekonomisinde yaanan bu tarihi deiimi ortaya koyuyor.

HRACATTA LK DEFA 200 MLYAR DOLARI ATIK:

Dünya ekonomisinin yüzde 3 küçüldüü, küresel ticaretin yüzde 10a kadar darald 2020 ylnda biz, yüzde 1,8 büyüme kaydettik. Bu oranla G-20 ülkeleri arasnda ikinci srada yer aldk. Ayn ekilde 2021 ylnn ilk çeyreinde yüzde 7lik bir büyümeyi yakaladk. nallah ikinci çeyrei de ciddi bir büyüme ile kapatacaz. Özellikle sanayi ve üretim tarafndan güzel haberler alyoruz. Sanayi üretimi, haziran ay itibar ile çeyreklik bazda yüzde 41; yllk bazda ise yüzde 24 art gösterdi. Bu rakamlarla Türkiye, sanayi üretim endeksinde Avrupa ülkeleri arasnda zirveye yerleti. hracatta ise yln ilk yarsn rekorla kapattk. Temmuz aynda ihracatmz yüzde 10 artla 16,4 milyar dolara ulat. hracatta ilk defa 200 milyar dolar rakamn am olduk.

TÜRK EKONOMS, GRM EKONOMSNE DÖNÜÜYOR:

Türk ekonomisi, talep, üretim, ihracat açsndan dengeli bir çizgide ilerleyerek günden güne bir giriim ekonomisine dönüüyor. Ülkemizin gelecei bakmndan bu deiimi, en az savunma sanayinde elde ettiimiz tarihi baarlar kadar önemsiyoruz.

TÜRKYE ARTIK YEN BR LGE YÜKSELYOR:

Türkiye, bir taraftan ayana vurulan prangalar parçalarken dier taraftan özellikle üretim ve ihracatta, dünyada artk yeni bir lige yükseliyor. Büyümeden sanayi üretimine, ihracattan güven endekslerine kadar tüm göstergelerde yaanan pozitif gelimeler, istihdama da yansmtr. Geçtiimiz hafta açklanan haziran ay isizlik rakamlarnda, isizlik rekor düüle yüzde 10,6ya geriledi.

EKONOM, ATILIM VE AHLANI DÖNEMNE GRDN SPATLADI:

Böylece Türk ekonomisi, toparlanma sürecini geride brakarak atlm ve ahlan dönemine girdiini ispatlam oldu. Bu gerçei, uzun süredir ülkemize tarafgir davranan yabanc kurulular da kabullenmeye balad. Uluslararas basnda hemen her gün, Türk irketleri ile ilgili övgü dolu haberlere rastlyoruz. Yabanc kurulularn, ülkemize dair büyüme tahminlerini yukar doru güncellediklerini görüyoruz. Ayn ekilde uluslararas yatrmclarn Türk piyasalarna yönelik ilgilerinin de arttna ahit oluyoruz. Turizm sektöründeki canlanma, yangn felaketine ramen devam ediyor.

çEVREYE ZARAR VEREN HER TEKNOLOJ BR SLAH:

Burada bir hususu, özellikle sizlerle paylamak istiyorum. Küresel ölçekte iddialar bulunan bir ülke olarak, elbette güçlü ve istikrarl ekonomik büyüme hedefimizden asla taviz vermiyoruz. Ancak, bunu yaparken bakalar gibi aln terini sömürmeyi, tabiat tahrip etmeyi de kesinlikle ho göremeyiz. Ülkemizi kalkndrrken, üretimimizi artrrken bunu çevreye duyarl bir anlayla yapmamz gerekiyor. çevreye zarar veren her teknolojiyi, hayatmz ne kadar kolaylatrrsa kolaylatrsn, namlusu insana dönmü bir silahtan baka bir ey deildir. çinde bulunduumuz ekosistemi tahrip eden her admn sonu, felakettir.

VAH BÜYÜME YERNE MERHAMETL BÜYÜME:

Bunun için vahi büyüme yerine her alanda merhametli büyüme prensibini gözetmemiz gerektiine inanyorum. nsanlk olarak birçok eyin en iyisini üretebiliriz. Ama tabiatta sahip olduumuz deerleri bir kez kaybettik mi bir daha yerine yenisini koyamayz.

KARBON AYAK ZMZN ACI SONUçLARINI HEP BRLKTE HSSEDYORUZ:

iddetli hava olaylar, son dönemde yaadmz yangn, sel, müsilaj gibi afetler, ülkemizi nasl bir tehlikenin beklediini açkça gösteriyor. Karbon ayak izimizin iklim dengesi üzerinde sebep olduu etkileri ve bunun ac sonuçlarn hep birlikte hissediyoruz. Büyük yangnlarn çkn tetikleyen scak hava dalgalarna yol açan karbon salnmn azaltma noktasnda herkese düen görevler bulunuyor.

YELE VE çEVREYE SAYGILI DÖNÜÜM:

Sanayimizin yeile ve çevreye saygl bir dönüüm içinde olmas arttr. Dijitalleme, yapay zeka ve yeil büyüme gibi konulara daha fazla arlk vermemiz gerekiyor. Milli teknoloji hamlemizle bu bakmdan zaten önemli bir balangç yapmtk. Önümüzdeki dönemde yeil ekonominin gerisinde kalmamak için ilave tedbirleri hayata geçireceiz. Bu süreçte özellikle imalat sanayimizi destekleyecek admlar atacaz.

TÜRKYEYE YATIRIM YAPANLAR KAZANACAK, KAZANDIRACAK:

Bata savunma sanayi olmak üzere tüm sektörlerde müthi bir ivme yakalayan Ankara, ülkemizin en önemli üretim üslerinden biri haline geliyor. Son 19 ylda ehrin ihracat 5 kattan fazla artarak 8 milyar dolara ulat. Tüm bu baarlara ramen, Ankarann sahip olduu sanayi ve teknoloji potansiyelini göz önüne aldmzda, bu rakamlar yeterli bulmuyoruz. El birlii ve e güdüm içinde çalarak, Ankara sanayisini hak ettii yere getirmemiz gerekiyor. Bunun için sizlerden, muhalefetin sahte gündemleri yerine asl gündemimiz olan üretime, ihracata, yatrma, inovasyona odaklanmanz bekliyorum. Türkiyeye yatrm yapanlar hem kazanacak hem de kazandracaktr. Bu noktada, siz sanayici kardelerime güveniyorum.

Ana Sayfaya Git