Erdoğan: Faiz aşağı, faiz yukarı...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Faiz aşağı, faiz yukarı... Arkadaşlar lütfen bu işi artık kitabımızdan çıkaralım. Faiz zengini daha zengin, fakiri daha fakir yapar. Artık bunu bilelim buna göre hareket edelim. Yılbaşından itibaren hem firmalarımızın, hem de vatandaşlarımızın kendi paralarına daha hızlı döneceklerinin sinyallerini görüyoruz" dedi.

Haberler 01.01.2022 - 01:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Anadolu Aslanlar Adamlar Dernei (ASKON)12. Olaan Genel Kuruluna katld.

çraan Sarayndaki genel kurul toplantsna Cumhurbakan Erdoann yan sra Hazine ve Maliye Bakan Nureddin Nebati, Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank, AK Parti Genel Bakan Yardmcs Binali Yldrm, ASKON Genel Bakan Orhan Aydn da katld.

Cumhurbakan Erdoan, programda yapt konumasnda, Bir süredir Türkiye ekonomisini yüksek faiz, yüksek enflasyon sarmalndan kurtarp yatrm, istihdam, üretim, ihracat, cari fazla yoluyla büyüme rotasna sokmann mücadelesini veriyoruz. Bu mücadelede en büyük güç kaynamz her alanda ülkemize 19 yldr kazandrdmz altyap ile müteebbisinden çalanna insanlarmzn dinamizmidir. Dünyada uzunca bir süredir gelimi ülkeler tarafndan kurulan kendilerine ayr gelimekte olan ülkelere ayr, az gelimi ülkelere ayr uygulamalar içeren çifte standartlarda dayal bir ekonomik sistem vard. Bu çarpk ve dengesiz sistem pek çok yerde yaanan insani trajediler karsnda özellikle sergilenen haksz ve adaletsiz duru yannda 2008 küresel finans ve 2020 koronavirüs salgn krizleriyle kökünden sarslmtr. Türkiye olarak bu sarsntnn ac sonuçlarndan kendimizi korumakla ve dünya beten büyüktür diyerek çarpklklara itirazmz dile getirmekle kalmadk. Yeni küresel yönetim ve ekonomi sisteminde hak ettiimiz yeri almak için de harekete geçtik. Artk tüm gücümüzü ve imkanlarmz istihdam ve istikrar odakl yeni ekonomimizi yerletirmeye ve gelitirmeye teksif ediyoruz. Hamdolsun üretim, istihdam, ihracat tarafnda iler yolunda gidiyor. Organize sanayi bölgelerimiz, fabrikalarmz, tesislerimiz, harl harl çalyor, üretiyor. Bu süreçte elbette önümüze skntlar da çkyor. Son dönemde yaadmz önemli sorunlardan biri döviz kurundaki dengesiz dalgalanma dieri de fiyatlardaki fahi arttr. Aldmz tedbirlerle bu iki sorundan döviz kurundaki anlamsz dalgalanmay önemli ölçüde kontrol altna aldk. Kurun yl sonu hesap kapatmalar sebebiyle bugünlerde tekrar oynamaya balamas geçici bir durumdur. Ylbandan itibaren kurun bu hafta bandaki gibi makul bir seviyede istikrar kazanacan deerlendiriyoruz. Bunu salamak için elimizdeki imkanlar da kullanacaz dedi.

FAZ AAI, FAZ YUKARI

Erdoan, Vatandalarmzdan açkladmz pakete uygun ekilde tasarruflarn kendi paramzda tutmalarn, tüm ilerini kendi paramzla yürütmelerini istiyorum ve tavsiye ediyorum. unu unutmayal biz kendi paramz ölçü olarak almadmz sürece her zaman batmaya mahkumuz. Türk Liras bizim paramz. Biz onunla hareket edeceiz. Biz yok u dövizmi yok bu dövizmi bunlarla deil. Bir de hep söylüyorum, yine söyleyeceim; faiz aa, faiz yukar. Arkadalar, artk lütfen bu ii kitabmzdan bir defa çkaralm. Faiz, zengini daha zengin, fakiri daha fakir yapar. Bunu bilecek, buna inanacaz, bununla yolumuza devam edeceiz. Alverii döviz üzerinden olmayan firmalarmzdan da kendi paramz dnda bir finans arac kullanmamalarn tavsiye ediyorum. Açkladmz günden itibaren mevduatlarda dövizden kendi paramza ciddi bir dönü balamtr. Ylbandan itibaren hem firmalarmzn hem vatandalarmzn kendi paramza dönüü daha da hzlandracaklarnn iaretlerini görüyoruz eklinde konutu.

TÜRK LRASI

Erdoan, Ülkemiz ekonomisine serbest piyasa mantna aykr ekilde kur üzerinden yöneltilen yurt d kaynakl saldrlar etkisiz hale getirecek mekanizmalar zaten kurmutuk. imdi de son dönemde yaadmz gibi döviz kurunda yurt içi talepten kaynaklanan ani, sert ve rasyonel temeli olmayan ini çklar yaanmasn engelleyecek tedbirleri aldk, alyoruz. Elbette bütün bunlar serbest piyasa ekonomisi kurallarndan sapmadan ülkemizin küresel ekonomik sistemle güçlü balarna zarar vermeden yapyoruz. Ayn ekilde tasarruf yöntemi olarak altn tercih eden vatandalarmz ellerindeki bu deeri finans sistemimize dahil etmeye çaryoruz. Yastk altnda tutulan be bin ton altnn ne kadarn ekonomimize kazandrabilirsek ülke ve millet olarak gücümüz o derece artacaktr. Döviz kurunu yatay seyre geçirme ve altn sisteme kazandrma sürecini ne kadar hzl yürütürsek enflasyonu ve çou defa onu da aan fahi fiyat artlarn kontrol altna alma mücadelemizde elimiz o derece güçlü olur. Enflasyon ve fahi fiyat artlarnn en önemli bahanesi olan kurdaki dengesiz yükselii ortadan kaldrdmz için artk bu alanlarda da hzl bir normalleme bekliyoruz. Eer enflasyon ve fiyatlardaki fahi art, kurdaki yükseliten deil de bütçe açndan kaynaklanm olsayd, iimiz çok daha zordu. Yine söylüyorum; faiz, sebep, enflasyon neticedir. Buna inandmz gün baarl olacaz ifadelerini kulland.

Erdoan, Hamdolsun bütçe tarafnda herhangi bir skntmz yok. Hatta öngörülenden daha iyi gerçeklemelerle yl kapatyoruz. Bunun için enflasyon ve fiyat artlar hzla düecek derken temennimizi deil teknik bir hakikati mutlaka olmas gereken bir durumu ifade ediyoruz. nallah çok yaknda bunu da hep beraber göreceiz. Kurdaki dalgalanmann cazibesine kaplanlar nasl bunun ac faturasyla yüzletiyse ar fiyat artna tevessül edenlerin durumu da farkl olmayacaktr dedi.

MLL ETM BAKANLII

Cumhurbakan Erdoan, CHPnin bandaki zat, son günlerde terör örgütünün güdümündeki partiyle kurduu sk fk ilikilerin de etkisiyle olsa gerek kamu görevlilerini tehdit etmeyi, kurumlarn basmay, bir çeit siyasi ekyalk yapmay iyice alkanlk haline getirdi. Önce Merkez Bankasna randevu istedi. Merkez Bankas kendisine randevuyu verdi. Gitti, kendisine brif edildi. Fakat çkt, çktktan sonra da yalan yanl birçok eyleri anlatt. Kalibresi bozuk, cins, cibilliyet bozuk. Arkadan, statistik Kurumundan randevu istedi. Tabii statistik Kurumu randevu vermedi. Ne dedi? Dedi ki siz imtihan kaybettiniz. Niye? Merkez Bankasna gittiniz, orada içeride baka, darda baka hareket ettiniz. Dolaysyla statistik Kurumu sr bir kurumdur, siz burada da ayn yollara bavurursunuz, talebiniz neyse bize bildirin, biz talebinize gerekli cevab veririz dedi ve bunlar kalktlar statistik Kurumunun önüne geldiler orada gösteri yaptlar. çeri giremediler. imdi bir süredir helalleme ve benzeri söylemlerle kendini ne kadar demokrat, özgürlükçü, kucaklayc göstermeye çalrsa çalsn banda bulunduu partinin genlerindeki faistlik bir noktada ite böyle hortluyor. Sosyal medyadan yarn uradaym diyerek kapsna dayand kamu kurumlarna emrivaki ile gittii için tabii olarak kapda kalyor. Bunun son örneini Milli Eitim Bakanlnda yaadk. Halbuki ayn partinin Türkiye Büyük Millet Meclisi Eitim Komisyonu üyesi olan milletvekilleri, davet edildikleri 20. Milli Eitim urasna katlma tenezzülünde bile bulunmadlar. Ayn ekilde meclis açldktan sonra da eitim meselelerini görümek üzere komisyon üyeleri bakanlmza davet edilmilerdi. Bu davete de sadece CHPli milletvekilleri itirak etmedi. Milli Eitim Bakanmz çeitli vesilelerle sk sk meclise gidiyor. Kendisine orada da her zaman ulamak ve konumak mümkün diye konutu.

BEN SENN PN KMLERN ELNDE OLDUUNU çOK MERAK EDYORUM

Erdoan, öyle devam etti:

CHPnin amacnn Milli Eitim Bakanlna gidip orada bakanla ve bakanlk bürokrasisiyle eitimimizin meselelerini konumak, görümek olmadn göstermeye sadece bu örnekler bile yeterlidir. Kendi evladnn evine bile haber vermeden, kar taraftan davet almadan gidemeyen CHPnin bandaki zatn bu ekiyavari basknlarla derdi kamu kurumlarndan bilgi almak deil, orada kaos ve kargaa çkarmaktr. Bay Kemal, bak devletin kurumlarn yozlatrmak, ypratmak asla mümkün deildir ve bundan sonra devletin kurumlarna da böyle rastgele gidemeyeceksin, bitti artk. Her eyden önce devletin kurumlarna gidebilmek, dürüstlük gerektirir. Sende bu dürüstlük yok. Sana bugüne kadar yeri geldi Savunma bakanlarm gönderdim, yeri geldi dileri bakanm gönderdim. Gidin bilgilendirin diye dedim. Ama sen adam deilsin. Dürüst deilsin, dürüst. Sana Dileri Bakanln gönderen, sana Savunma Bakanln gönderen bu Cumhurbakan. Her noktada Merkez Bankas bamsz deil diyordun. Hep Merkez Bankas da seni kabul etti. E buyur, demek ki bamsz. Ama sen bamsz deilsin. Ben senin ipini kimlerin elinde olduunu çok merak ediyorum. O da meydana çkacak tabii, inallah. Bakanlarmz ve dier kamu görevlilerimiz de bu kifayetsiz muhterise böyle bir frsat vermeyerek dorusunu yapyorlar. Halbuki genel bakanlk ve milletvekillii sfatn bir kenara braktm, herhangi bir vatanda olarak istedikleri kuruma, istedikleri zaman gidip diledikleri bilgiyi alma hakkna sahip olduklarn çok iyi biliyorum. Ama dert baka olunca ortaya ite böyle can skc görüntüler çkyor

YA SEN KTDARA MI GELECEKSN?

Erdoan, Atalarmzn üzüm üzüme baka baka kararrm dedii gibi bunlar da Kandilin kuklas yoldalaryla otura kalka edebiyle siyaset yapmay unutmua benziyorlar. Kandili bombalayacakm iktidara geldiinde. Ya sen iktidara m geleceksin? Kandildeki yoldalarnla kol kola, dirsek dirsee, dolaan adam sen deil misin ya? Ankaradan stanbula, onlarla beraber yürüyen sen deil misin ya? Senin neren onlardan koptu? Onlar sana övgü yadrdkça zevkten dört köe oluyorsun. Kandildekiler sana övgü yadrdkça zevkten dört köe oluyorsun. Bu kadar yavrularmz bizim ehit edildi hiç umurunda deil. Zevkten dört köe oluyorsun. Sana nasl güvenecekler ya? Mümkün mü? Eh imdi de ittifaknz kurdunuz, bakalm bu ittifakla nereye kadar gideceksin. Milletimiz kendi deerlerine dümanl kamu görevlilerine ve kurumlarna saldryla bir adm öteye götüren bu zorbalara hak ettikleri dersi inallah ilk frsat. sandkta verecektir eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git