Erdoğan: Nargilenin zararlarından milletimizi kurtarmak için hazırlık yapıyoruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Elektronik sigara falan söylüyorlar, bunların hepsi aldatmaca. Hepsi, 'nasıl para kazanırız' bunun yolları. Elektronik sigara denilen öbüründen farklı değil. Hem keseye hem vücuda zarar veriyor. Fırsat vermeyeceğiz, elimizden geleni yapacağız. Son zamanlarda nargile olayı ortada. Nargile sigaradan daha az zararlı değil, çok daha fazla zararı var. Zarardan da milletimizi kurtarmak için buna yönelik de bazı hazırlıklar yapıyoruz" dedi.

Haberler 01.06.2022 - 00:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Erdoan, Cumhurbakanl Külliyesinde düzenlenen Dünya Tütünsüz Günü Gençlik Bulumasna katld. Oyuncu, sporcu ve alannda uzman olan gençlerle sohbet eden Erdoan, Dünyamz geçtiimiz yllarda koronavirüs salgn ve bunun yol açt vahim sonuçlar ile yüzleti. Halbuki tütün salgn önlenebilir hastalk ve ölüm sebepleri arasnda ilk srada yer almas sebebiyle en büyük küresel salk tehdididir. Dünyada her yl 7 milyon, ülkemizde 100 bin insann tütün kullanmna bal hastalklardan öldüü gerçeine ramen maalesef bu salgnla mücadelede henüz arzu ettiimiz yerde deiliz. Biz gençlik yllarmzdan beri bu mücadelenin en ön safnda olduk. Kendi yakn çevremizden balayarak karlatmz herkesi tütün ürünlerinin zararlarna kar ikaz ediyoruz, hatta sigara paketine el koyuyoruz. Hükumetimizin salk ve gençlik politikalarn, tütün, alkol, uyuturucu gibi insan vücuduna zararl ürünlerin kullanmyla mücadele eksenli olarak bunu sürdürdük. Ülkemizde kapal mekanlarda sigara içme yasandan, yüksek vergi uygulamasna kadar tütün ürünleri kullanmyla en etkin mücadeleyi bizim gerçekletirdiimizi kimse inkar edemez. Aratrmalar bu sayede ülkemizde sigara kullanmnda ksmi bir gerileme yaandn da gösteriyor. Gerçi bilinen sigara markalar yerine nargile, puro, elektronik sigara gibi ürünlere yönelerek bu mücadelenin arkasndan dolanmak isteyenler de yok deil ifadelerini kulland.

14 YIL ÖNCE ANNEMDEN SGARA PAKETN ALMITINIZ

4 yandayken kamu spotunda oynayan 18 yandaki oyuncu Berat Efe Parlar, Tam 14 sene önce kamu spotunu çektiimizde Ankaraya, sizlerin yanna gelmitim. Annemle beraber gelmitim. Anneme, sigara kullanyor musunuz? diye sormutunuz, o zaman annem maalesef kullanyorum demiti. Siz de acilen brakman lazm demitiniz. Annem u anda kanser hastas, bir hastalkla mücadele ediyoruz 8 senedir. Doktorun anneme ilk sorusu sigara kullanyor musun? oldu. Annem o soruyu duyduktan sonra sigaray brakt. Annem o gün bugündür ne sigara içer ne de yannda sigara içirtir. Annemden sigara paketini almtnz dedi.

ELNDE SGARA VARSA PAKET ALMAYA YELTENYORUM

Erdoan, sigarann zararnn kapal alanlarda daha fazla olduuna dikkat çekerek, Sigarann kapal mekandaki zarar, açk mekandakine göre çok çok daha zararl. Doktorun ilk sorusu; Sigara içiyor musun? Bunu kime soruyor, kanserli hastaya soruyor. Sigara içiyorsa seni sevdiimiz için gel sigaray brak diyorum. Elinde sigara varsa paketi almaya yelteniyorum, Cumhurbakan olarak. Yapmam gereken ona zarar verecek bir eyi ondan almak. Burada da ufak sigara müzesi neredeyse kurduk. Karmzdaki tabloya baktmda güzel iler yapmz diye konutu.

STADYUMLARDA SGARA KULLANIMI

Cumhurbakan Erdoan, araçta sigara kullanmnn yasak olduunu anmsatarak, Bizde de araçta sigara kullanmak yasak; ama bu yasaa herkes uyuyor mu? Maalesef. Bir yandan araç kullanyor, bir yandan da sigara içmeye devam ediyor. Ben araçtan iaret ediyorum at diye; ama umurunda deil. Stadyumlardaki olumsuz tezahüratlarn ortadan kalkmas için hanmlar da statlara alalm dedik. Hanmlar görünce belki erkekler olumsuz tezahüratta bulanmaz; ama nerede? Sigaraya gelince stadyumlarda hiç mi hiç dinlenmiyor, kadn da erkei de sigaraya stadyumlarda devam. Bu kurusu, sulusu da var. Onlarn yannda iesi ile gelip polislere ramen bira, farkl farkl onlar da içenler var. Hem kuru hem sulu, bunlarn hepsi kime zarar, o stadyumda sporcular seyredeyim diye gelen benim vatandama zarar oluyor. Kötü tezahürata da neden oluyor. Zaman zaman kavgaya da neden oluyor ifadesini kulland.

BAYAI SKOR YAPTIM

Paletli yüzme sporcusu Ömer Faruk Saydamn, astm hastaln yenmek için yüzmeye baladn ve hastal yendiini söylemesi üzerine Cumhurbakan Erdoan, program öncesinde basketbol maçnda olduunu belirterek, Ben de buraya basket maçndan geliyorum. Baya skor yaptm, 36 say yaptm. 50nin 36s bizde. Biz kazandk diye konutu.

NARGLE SGARADAN AZ ZARARLI DEL

Paralimpik milli yelkenci Miray Ulan, pasif içicilie maruz kald dönemde rahatszlandn ve antrenmanlara katlamadn belirtmesi üzerine Erdoan, Elektronik sigara falan söylüyorlar, bunlarn hepsi aldatmaca. Hepsi nasl para kazanrz bunun yollar. Elektronik sigara denilen öbüründen farkl deil. Hem keseye hem vücuda zarar veriyor. Frsat vermeyeceiz, elimizden geleni yapacaz. Son zamanlarda nargile olay ortada. Nargile sigaradan daha az zararl deil, çok daha fazla zarar var. Zarardan da milletimizi kurtarmak için buna yönelik baz hazrlklar yapyoruz dedi.

LMN YAPANLAR BZ ÜZÜYOR

Cumhurbakan Erdoan, Elon Musk ile ilk görümemde diyeceim ki; Bu sigara tüketimine kar mücadeleye de harca. Sigara kart reklamlara biraz para harcamasn isteyeceim. Buna da harcarlarsa bu ii çok daha çabuk baarrz. Dijitalle propaganda iimizi zora sokuyor dedi.

Sigara ve alkolde vergiyi artrdklarn belirten Erdoan, Hem suluda hem de sigarada arttryoruz. Hayret; aç, sefil geziyor ama onu almaktan geri durmuyor; raky, biray almaktan geri durmuyor. Yeter ki alaym diyor. Bana doktor kardelerimiz kzacak; ne yazk ki onlarn da gerek sigara gerek alkol bamll beni ciddi manada rahatsz ediyor. Doktor dediimizde doktorlarn birinci derecede sigara içmemesi lazm, alkol almamas lazm. Onlar örnek olacak, onlarn örnek olmas ile baarya gideceiz. Yaam noktasnda zararl olduunu biliyoruz, zararl olduunu bildiimiz halde sigarasn da alkolünü de alyoruz. Hele hele bunun ilmini yapanlar bizi ciddi manada üzüyor. Doktorlarmzdan çok ciddi seferberlik bekliyoruz, onlar adm atmal. O adm ile beraber seferberlii yaygnlatrmamz lazm. Kanser hastalarnn says azalsn istiyoruz dedi.

2-3 YAINDAK çOCUKLARDA TELEFON

çocuklarda telefon merakna da deinen Erdoan, Bir bakyorsunuz 2-3 yandaki çocuklarda elinde telefon. Bu telefonu brakmyor, annesi almaya çalrsa annesinin üzerine gidiyor. Bunun mücadelesini televizyonda zaman zaman veren anneleri görüyoruz. Neredeyse annesine elindeki telefonu atacak derecede ileriye giden çocuklar var. Bu bamllk da mücadele edeceimiz alan haline geldi. Bakyorsunuz 3- 4 yandaki çocuklar bu iin yaam mücadelesini veriyor, elinden brakmyor, kendini yerden yere vuruyor. Bu ortak mücadeleyi halkmz evlerinde vermek sureti ile çocuklarmz bu bamllktan kurtarma baarsn gösterirler.

Ana Sayfaya Git