Erdoğan: Önümüzdeki dönemi dijital seferberlik dönemi ilan ediyorum

'Forum Metaverse' etkinliğinde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dijital Mecralar Komisyonu'nu işaret etti.

Haberler 22.03.2022 - 00:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, metaverse toplantsnda açklamalarda bulundu.

ATO Congresiumda Forum Metaverse etkinliinde konuan Erdoann ifadelerinden öne çkan balklar öyle oldu:

DJTAL TEKNOLOJLERN NEVRUZU DYEBLECEMZ METAVERSE: Bugün 21 Mart. 21 Mart baharn habercisidir. Nevruz gelenei, milletimiz arasnda mevsim deiiminin ötesine geçen sembolleri de bünyesinde barndrmaktadr. Gönül corafyamzdaki tüm kardelerimizin Nevruzunu kutluyorum. Bugün burada dijital teknolojilerin Nevruzu diyebileceimiz Metaverse hakknda konumak, tartmak üzere bir aradayz. Bu siyasette bir ilk. Bu ilki baaran Bilgi ve Teknoloji Bakanlna teekkür ediyoruz.

METAVERSE TORUNLARIMIZIN HAYAT BçMLER OLACAK: Kendi kuama mensup insanlar için söylüyorum; 5 nesilde dünyann yaad deiim gerçekten çok büyüktür. Dedelerimizin hayat biçimleri hatta 10 asr önceki atalar ile neredeyse aynyd. çocukluumuzda, gençliimizde gelecein dünyasna dair tasavvurlarn ayn deilse bile benzer ekilde hayat geçirildiini gördük. Torunlarmz ise konuya hakimiyetlerinin zenginlii ile bizim anlayabileceimizin çok ötesinde bir dünyada yayorlar. Metaverse ve benzeri mecralar, belki torunlarmz ap da onlarn çocuklarnn hayat biçimlerinin ayrlmaz parças olacaklar. Bu süreç 5G, 6G gibi yeni altyap teknolojilerinin hzla ina edilmesini gerektiriyor. Böylesine büyük yatrmlarn öyle ksa sürede gerçekletirilmesi mümkün deildir.

SOSYAL MEDYA PLATFORMLARI: Biz teknolojinin altyapsn üretmenin yannda önce kendimizin, nihayetinde dünyann kullanabilecei içerikler kurulmasn salamak istiyoruz. Bugün dijital dünyann ne kadar kötü bir görünüme sahip olduunu en iyi iin içindekiler biliyor. Kartel haline gelen sosyal medya platformlarnn hukuki ve ahlaki snr tanmayan tasarruflar bile bu alanda yolumuzu çizmek gerektiinin somut ifadesidir. Madem artk giderek büyüyen dijital ekonomi gerçei var, öyleyse ülkelerin tamamnn uzlamayla kabul edip, arkasnda duraca bir dijital hukuk düzeni kurulmadan sorunlarn çözümü mümkün deildir.

SÜREC TÜM YÖNLERYLE TAKP EDYORUZ: AK Parti sadece hastane, okul binas, yol, köprü, baraj ina etmekle kalmamtr, yaptmz yatrmlarla bilgi ve iletiim teknolojilerinin yaygnlamasn biz saladk. Artk uzaydaki yerini daha güçlü ekilde almak için kendi uydusunu yapan, yazlmlarn hazrlayan, balistik araçlarn tasarlayan bir Türkiye var. Mecliste kurduumuz Dijital Mecralar Komisyonu ile hazrladmz eylem plan ile bu süreci tüm yönleriyle takip ediyoruz. Yazlmdan pazarlamaya geni bir yelpazede dijital medyada doup büyüyen irketlerin says giderek artyor. Küresel tröstlere baklarak yaplan Türkiyenin teknolojide öne çkma ansnn kalmad iddias bu ülkenin gençlerine hakarettir. Bizim sömürü düzenine dayal kaynaklarmz olmayabilir. Her eyden önce zengin bir medeniyet birikimimiz var. Her türlü krizin üstesinden gelebilme kabiliyetini defalarca ispatlam bir insan gücüne sahibiz.

GENçLERMZE OMUZ VERYORUZ: Uluslararas alanda öne geçmemizi destekleyecek her atlmn yannda yer alyoruz. Kendi kulvarlarn açmak için yola çkan gençlerimize omuz veriyoruz. Gençlerin kendilerini anlamadn söyleyenler önce dönüp kendilerinin nereyi eksik braktklarnn muhasebesini yapmas gerekir. Kuak fark bahanesiyle yeni nesilleri anlamaktan kaçnarak bu ülkeyi dünyann yeni düzeninde söz sahibi olacak konuma getiremeyiz.

HER AN KÖLE OLMAYLA KARI KARIYASINIZ DEMEKTR: Yaptmz, ina ettiimiz her ey dijital kültür ürünlerinin de geni, tabii bir hedef kitlesi var. Ülkemizin potansiyeli kendi silikon vadisini oluturabilecek düzeydedir. Son Ukrayna-Rusya krizi bize u gerçei bir kez daha göstermitir. Dijital dünyada da kendi altyapnza, kendi eyalarnza, kendi insan gücünüze sahip deilsiniz yani yerli ve milli ayaklar üzerinde durmuyorsanz felaketin eiindesiniz demektir. HAlarnz, SHAlarnz, Aknclarnz eer yapamyorsanz, her an köle olmayla kar karyasnz demektir. Elinde silah olan bir gençlik AK Parti gençlii olamaz. Biz TEKNOFEST gençlii dedik, imdi ise metaverse ile birkaç adm öne çkan bir gençlik diyoruz. Önümüzdeki dönemi bir dijital seferberlik dönemi olarak ilan ediyorum. Toplantmzn slogan Gelecek, onu tasarlayana aittir...

Ana Sayfaya Git