Erdoğan, Putin'e 'Onurlu çıkış yap' diyeceğini açıkladı

Putin ile görüşeceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "'Onurlu çıkış yap' demek suretiyle bu işi tatlıya bağlamanın yolunu aramamız lazım'' dedi.

Haberler 26.03.2022 - 00:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, NATO Olaanüstü Devlet ve Hükümet Bakanlar Zirvesi için gittii Belçikadaki temaslarn tamamlayarak döndü.

Dönü yolunda gazetecilere açklamalarda bulunen Erdoan, Ukrayna lideri Zelenskiyi övdü, Rusya Devlet Bakan Putin ile hafta sonu veya hafta ba bir görüme yapabileceini söyledi. Görümede Putine Artk barn mimar sen olmasn diyeceini belirten Cumhurbakan, Onurlu çk yap demek suretiyle bu ii tatlya balamann yolunu aramamz lazm diye konutu. S-400lerde geri admn söz konusu olmayacan da söyleyen Erdoan yöneltilen sorular ve yantlar öyle:

AVRUPA GÜVENLNN TEMEL TAI NATODUR

Rusya-Ukrayna sava sonrasnda NATO-AB ilikilerini nasl deerlendirirsiniz? Bu igal bize neler gösterdi? NATO Genel Sekreteri Güvenliimiz konusunda yeni bir gerçeklikle kar karyayz. Bu yüzden caydrclmz ve savunmamz daha uzun vadede yeniden düzenlemeliyiz eklinde açklamas olmutu. Bu yeni dönemde Türkiyenin rolü konusunda neler söylersiniz? Bir de kimyasal ve nükleer silahlarn kullanm konusunda dünya adeta diken üstünde, karlkl açklamalar geliyor, bu konudaki görüleriniz nedir?

Her eyden önce bu kriz iki hususu gözler önüne serdi. Bunlardan birincisi Avrupa güvenliinin temel ta, temel yaps NATOdur. Bunu çok açk, net olarak görmü bulunuyoruz. kincisi, Türkiye bölgesel güvenliin temini için vazgeçilmez bir müttefiktir. Gerek ikili görümeler gerekse zirve toplants esnasnda liderlerin birçou bunu dile getirdiler. 70 yllk üyeliimizde NATOya en kapsaml katklar veren Türkiye, müttefiklerden farkl olarak bunu her yönüyle karada, denizde, havada, siyasi etkinliklerinde ortaya koyan bir ülke oldu.

ttifak dayanmas ruhuyla üzerimize düeni imkanlarmz ölçüsünde yapmaya da devam edeceiz. Bu süreci de Türkiye ayn kararllkla, güvenilirlikle yine sürdürüyor. Hatta bu konuda örnekliini ortaya koyuyor. Bunu da bütün siyasi liderler olsun, komuta kademeleri olsun, bizimle paylayorlar. Bunu da iftiharla gördük. Bundan dolay da tabii memnuniyetimizi özellikle ifade etmek isterim. Dier taraftan, kitle imha silahlarnn kullanmn elbette insanla kar ilenmi suç olarak deerlendiriyoruz.

Ukrayna-Rusya savann bandan beri etkin bir diplomasi yürütüyorsunuz. Bu süreçte garantörlük ve arabuluculuk konusu tartmaya açld. Türkiye garantör ülke olacak m? Garantörlük söz konusu olduu takdirde Ukrayna ve Rusya artlarn yerine getirmezse bu Türkiye için bir sorun tekil eder mi?

Sava sonlandrmak için bandan itibaren büyük gayretler ortaya koyduk. Bu gayretlerimizi gerek liderler seviyesinde ahsm sürdürdü, gerekse Dileri Bakanmz muhataplaryla birçok görüme yapt. Hatta Rusya ve Ukrayna Dileri Bakanlarn Antalyada bir araya getirdi. Ardndan bir Moskova ziyaretini, bir Lviv ziyaretini de gerçekletirdi. Yine bunun dnda Milli Savunma Bakanmn muhataplaryla yapt birçok görüme oldu. Bunlar devam ettiriyorlar. Tabii bütün bunlar garantörlük, bunun dnda arabuluculuk görevini Türkiyenin yapabileceinin en güzel örnei oldu.

MÜZAKERE EDLEN 6 BALIKTAN 4ÜNDE MUTABAKAT SÖZ KONUSU

Burada Rusya ile Ukrayna arasnda müzakere edilen 6 balk var. Ama bu 6 baln 6sn da her iki taraf kabullenmiyor. Özellikle 4 balk üzerinde bir mutabakat varm gibi bir durum söz konusu. Bunlardan bir tanesi özellikle bu NATO meselesiyle ilgili. Ukrayna ilk balarda bu konuya önemle aslyordu ama daha sonra NATO üyeliinden çekilebileceini Zelensky ifade etmeye balad. Bir dier konu, özellikle Rusyann resmi dil olarak kabul edilmesi meselesi. Zelenskiy bunu da kabul etti. Zaten Rusça Ukraynann hemen her yerinde konuulan bir dil. Bu noktada da bir sorun yok.

Bir dier konu silahszlanma meselesi. Tabii Ukrayna bir devlet, yani silahszlanmay Adan Zye kabul söz konusu deil. Ama bu konu da anlalamaz deil. Yani orada da belli tavizlerin verilebileceini Ukrayna taraf ifade etti. Dördüncü konu, ki yine Ukraynann da burada bir mutabakat var; o da bu kolektif güvenlik dedikleri mesele. Bu konuda da Ukrayna olumlu bir yaklam ortaya koydu. Ama tabii Ukrayna Krm ve Donbas konularnda bu kadar rahat deil.

ZELENSKY AKILLI BR LDERLK GÖSTERD

Donbas meselesinde en sonda güzel bir adm att, bana göre akll bir liderlik diyebiliriz ve Bu konuda referanduma gitmem gerekir dedi. Bu konuyla oray kestiler. u anda böyle bir durum var. Kald ki Rusya 2014te Krm igal ettii zaman, biz çok açk, net bu igale kar çkmtk ve o günden sonra da Putin ile yaptm her görümede bu igale kar çktmz hep söylemitim. Ama o zaman Bat bu igale bugün olduu gibi çok açk, net bir tavr koymamt. Bu tavr koymadklar için ite bugün bamza bunlar geldi.

Tabii Krm ile beraber Donbas, Donesk, Luhansk vesaire bütün bunlar Krmn adeta bir çarpan oldu. Ve biz bu konudaki tavrmz bu ekilde ortaya koyduk. Tabii bu 6 baln 4ü için u anda Ukrayna tarafndan olabilir deniyor ama dier ikisi hakknda olumlu bir yaklam söz konusu deil.

BUGÜN ZELENSKY, HAFTA SONU VEYA HAFTA BAI PUTNLE GÖRÜECEM

imdi benim bugün Zelenski ile bir görümem olacak. Putin ile büyük ihtimalle yine hafta sonu veya hafta ba bir görümem olabilir.

Bu görümelerde de bu NATOdaki görümelerin kendileriyle bir müzakeresini, deerlendirmesini yapp, bundan sonraki sürece yönelik Artk bar için atlacak admn mimar sen olmalsn demeliyiz. Buna bir onurlu çk yap demek suretiyle bu ii tatlya balamann yolunu aramamz lazm.

Türkiyenin ABD ile sürdürdüü yeni F-16lar, F-16 modernizasyon kitleri konusunda olumlu gelimeler var m? Türkiyenin Kievde kalan A400m uçaklarnn geri getirilmesi konusunda bir süreç, teknik hazrlk var m? Karadenizde döenmi baz maynlarn serbest kalmas neticesinde ortaya çkt iddia edilen tehlike, ifade edildii gibi ciddi bir boyutta mdr? NATO bu konuda Türkiyeye teknik bir destek verebilir mi?

BIDEN KONGREYE OLUMLU YAKLAIM SUNACAIM DED

F-16larla ilgili olarak görümelerimizi Milli Savunma Bakanmz muhataplaryla yürütüyor ve bu konuda u an itibaryla olumlu bir süreç devam ediyor. Uçaklarn modernizasyonuyla ilgili olumlu yaklamlar var. Dier taraftan yeni almlarla ilgili olarak da olumlu yaklamlar var. Bidenn bana Ben kongreye bu konuyla ilgili olumlu yaklamm sunacam ve konunun da takipçisi olacam. istikametinde ifadeleri oldu. Temenni ederim ki bu istikamette eer netice devam ederse, noktalanrsa o zaman biz yeni alacamz F-16lar ve eldekilerin modernizasyonunu süratle bitirme frsatn bulacaz.

KARADENZDE MAYIN TEHLKES: KENDLERN KLTLYOR

Maynlar konusuna gelince, bu konuyla ilgili olarak, bütün tedbirler tarafmzdan alnmtr. Gerek Milli Savunma Bakanmn gerek Deniz Kuvvetleri Komutanmn ortak kanaati, bunlar böyle babo bir durumda deil. Ayrca bu maynlarn kendilerini kilitleme durumu söz konusu. Yani su yüzüne çkt anda bu maynlar kendi kendini kilitliyor, adeta kendi kendini patlatyor. Böyle bir özellii de var. Bunun dnda da Deniz Kuvvetlerimiz her türlü tedbiri alm vaziyette.

A400m uçaklaryla ilgili olarak hem Ukrayna hem de Rusya ile temaslarmz sürdürüyoruz. Bize her türlü teminat veriyorlar. Diyorlar ki u an itibaryla bunu çekmeye kalkarsak, hava sahasnda skntlar var. Bundan dolay böyle bir riski göze almayalm. Biz sizinle irtibat halindeyiz ve salkl bir duruma girildii anda bu uçaklar sizlere göndereceiz.

Biden ile ayaküstü sohbetiniz oldu, bunu merak ediyoruz. Amerikann S-400lerin Ukraynaya verilmesini istedii iddias Amerikan basnnda yer ald. Türkiye, bu ciddiye alnacak bir iddia diyerek ayn yerden cevap verdi. Hatta Fahrettin Bey Bat dünyas bu tür aslsz iddialar yerine önce koulsuz F-35 programna Türkiyeyi katsn dedi. Siz keza pek çok defa bu konu kapand dediniz. ABD inatla, srarla neden bu konuyu tekrar gündeme getiriyor? Bir de Amerikan irketlerinin Rusyadan çkacak olmas nedeniyle biraz böyle skntlar yaanrken yine de bu irketlerin Türkiyeye gelii konusunda beklentiniz nedir?

S-400LER çN GER ADIM YOK

Her eyden önce S-400 konusunda nasl en bata bizim için bu i kapanmtr dediysek, bugün de biz ayn noktadayz. Bu konu bizim için kapanmtr. Bunlar savunma noktasnda bizim kendi malmzdr, bu bitmitir. Bir dier konu Wall Street Journaln yazdna kar letiim Bakanmz gerekli cevab bütün hassasiyetiyle zaten vermitir. O cevap onlara yeter de artar bile. Daha fazlasna da bu konuda gerek yok. çünkü bunlarn bütün ii ortal kartrmak. Buradan acaba Türkiyeye nasl bir darbe vururuz da onu skntya sokarz böyle bir gayretin içindeler. Annda müdahale ederiz, sonuç alamazlar.

Dier boyutta, sadece Amerikan irketleri deil, dünyann birçok markas, grubu Rusyadan ayrlyor, çkyor. Bunlardan ülkemize gelenlere tabii ki kapmz açktr, buyursunlar gelsinler deriz. Bunun dnda yine belli sermaye gruplarndan ülkemize gelip bizde imkanlarn park etmek isteyenler olursa onlar için de tabii ki kapmz kapal tutmayz. Buna da kapmz açktr.

RUSYA LE LKLER BR KENARA KOYMAMIZ MÜMKÜN DEL

Yaptrmlar noktasnda da BMnin belli çizgilerini biz de deerlendiririz ama unu da unutmayalm ki bütün bu admlar atarken bizim Rusya ile olan ilikilerimizi bir kenara koymamz mümkün deil. Bunu ben çok önce de açkladm biliyorsunuz. Zira bugün sadece doal gaz düünüldüünde, kullandmz doal gazn yaklak yarsn biz Rusyadan alyoruz. Bunun yannda Akkuyu Nükleer Enerji Santralimizi bugün Rusya ile yapyoruz. Biz bunu da bir kenara koyamayz. Ben bunu bugün Macrona da söylediimde haklsn diyor. Yani orada yaplacak herhangi bir ey söz konusu deil.

HALKIMI KARDA KITA SOUKTA BIRAKAMAM, SANAYMZ SIFIRLAYAMAM

Bu konudaki hassasiyetimizi korumak durumundayz. Birincisi ben halkm karda kta soukta brakamam. kincisi sanayimizi tamamen sfrlayamam. Bunlar korumak durumundayz. Biz devletiz, 85 milyon nüfusumuz var. Üzerimize düen her türlü görevi de yaparz, yapyoruz. u anda Ukraynallar için 56 civarnda insani yardm trn biz bölgeye gönderdik. Bunlarn içerisinde gdas var, giyecei var, ilac var. Bunlar hala artarak da devam ediyor.

DEMEK K NATONUN BEYN ÖLÜMÜ YOK

ki yl kadar önce Fransa lideri Macron, NATOnun beyin ölümü gerçekleti demiti ve siz de buna çok sert bir yant vermitiniz. Bugün baktmz noktada brakalm NATOnun beyin ölümünü yeniden douunu izliyoruz. Macron ile de bir araya geldiniz. Kendisinin de bu krizde arabuluculuk çabalar oldu. Öncelikle Fransann bu çabalarn nasl deerlendiriyorsunuz? ABD Bakan Biden ile ilikileri nasl deerlendiriyorsunuz? lk göreve geldiinde Dier ABD Bakanlar gibi balamadk demitiniz.

Macron ile ilgili ksmdan balayalm. Demek ki NATOnun beyin ölümü gerçeklememi. Böyle bir ey de söz konusu deilmi. O çok talihsiz bir açklamayd. Bu talihsiz açklamann ardndan da Macron u anda NATO içerisinde en aktif rolü oynayan liderlerden bir tanesi durumunda. Epey gayretli. Gerek Ukrayna gerek Rusya gerek dier ülkelerle olan görümelerde Macronu çok aktif görüyorum. Bununla ilgili olarak da dier ülkelerin, liderlerin Macrona bak da demimi vaziyette. Bütün bunlarla birlikte de Türkiye-Fransa arasnda attmz baz admlar vard. O admlar, Türkiye-Fransa ilikilerini yeniden ele almak ve hatta Türkiye-Fransa-talya olarak üçlü attmz admlar yeniden hayata geçirmek için çalmalarmz sürdürmeyi karar altna aldk. Temennim odur ki inallah seçim sonras bu yeni süreci güçlü bir ekilde balatrz diye düünüyorum.

BIDEN LE TELEFONLA BAZI KONULARI ELE ALMA FIRSATIMIZ OLACAK

Bidena gelince, Biden ile bu zirvede ayaküstü bir hal hatr sorduk. Önümüzdeki süreçte kendisiyle telefon diplomasisiyle baz konular ele alma frsatmz olacak. Ama tabi burada Milli Savunma Bakanm muhatabyla bu F-16lar konusunu görütü.

Üçlü dediiniz Fransa-talya-Türkiye STAMP-T füzesini mi kastediyorsunuz?

Evet, Eurosam. O konuyu Macron ile görütüümüz gibi Draghi ile de görütük. Draghi de benden sonra Macron ile yapt görümede bu konuyu açt.

Savan balamasndan bu yana gerek Avrupa gerek ABDnin çözüme yönelik somut admlar atmadn görüyoruz. Zirvede tansiyonun düürülmesi ya da çözüm odakl bir eilim gördünüz mü?

Aslnda liderlerin büyük bir çounluu tansiyonun düürülmesinden yana. çünkü ortada son devrin en büyük felaketi yaanyor. Binlerce çocuk, kadn, sivil maalesef öldürülüyor. Bütün bunlar görüp de hala vurun gitsin demek mümkün deil. in maddi boyutuna baktmz zaman o da ayr bir felaket. imdi bütün bu gelimeler karsnda en ksa yoldan burada atekes nasl olur, bunun hesab, gayreti içindeler. Bu konuda herkes atekesin bir an önce olmas hususunu gündeme getiriyor.

Temennim odur ki burada hep birlikte yapacamz bir dayanmayla bunu salayalm, bunu baaralm. Eer bunu baarabilirsek gerçekten insanla en büyük hizmeti yapm oluruz.

Rusya-Ukrayna sava sonras liderler son dönemde arka arkaya ülkemize geliyorlar. Bu sadece Rusya-Ukrayna sava sebebiyle mi oluyor? Türkiye yaptklarnzla kilit ülke konumuna geldi ama acaba yeni bir koridor veya yeni bir düzen için mi liderler Türkiyeye geliyor? Özellikle Libya ve Dou Akdeniz denkleminin de liderlerin Türkiyeye gelmesinde etkisi var m?

Arlkl olarak tabii ki Rusya-Ukrayna, bu iin ana baln tekil ediyor. Elbette bu ziyaretlerle birlikte ikili ilikilerimizi masaya yatrma frsatmz da oluyor. Gelen ülkelerle bölgeye dair sorunlar da masaya yatryoruz. Mesela Azerbaycan Cumhurbakan lham Aliyev kardeimin günübirlik ziyaretinde ana balmz Rusya ve Ukrayna oldu. Kendisi de Rusyay en iyi tanyan liderlerden biri. Sayn Putin ile olan ilikileri malum. Bu sava da en iyi analiz edenlerden biri. Bunlar kendisiyle çok açk, net konuma frsatmz oldu.

Polonya Cumhurbakan Duda da burada hakikaten takdire ayan birisi. Polonya bölgede 2 milyon civarnda mülteciye ev sahiplii yapyor. Dier taraftan u anda Ukraynadan sonra Rusyann hedefinde olabileceini düünüyor. Onun için de tabii kendine göre bütün tedbirlerini alyor, almak durumunda. Örnein bugün, Biden Polonyaya gidiyor. Tabii Ukrayna bir NATO ülkesi deil ama Polonya ayn zamanda bir NATO ülkesi. Polonyann bizimle olan diyaloglar da ileri derecede. Bu özellii de var. Dolaysyla onunla olan münasebetlerimizde öncelikli Rusya-Ukrayna olay var ama bunun yannda da tabii Polonya ile ilgili savunma sanayiine yönelik ilikilerimizi, ekonomik alandaki ilikilerimizi görüme frsatmz oldu.

ÖNCE DILER VE ENERJ BAKANLARI SRALE GDECEK

Dier yandan Yunanistann ziyaretinde tabii ki Yunanistan-Türkiye ilikilerindeki malum skntlarn ortadan kaldrlmasna yönelik ne gibi admlar atabileceimizi görüme imkanmz oldu. Bundan sonraki süreçte araclarla deil biz direkt olarak kendimiz görümelerimizi yapalm, özel temsilcilerimiz vastasyla görümelerimizi yapalm, böyle sürdürelim diyoruz.

Yine dier gelen liderlerle de iki ülkenin arasndaki ilikileri ele aldk ama öne çkan yine Rusya-Ukrayna konusu oldu. En önemli ziyaretlerden bir tanesi de srail Cumhurbakan Herzogun ziyaretiydi. Biz bu süreçte srail Babakan Benetin de gelme durumu söz konusu. Onun da geliiyle birlikte Türkiye-srail ilikilerinde yeni bir süreci balatma durumumuz olabilir. Bunun Filistin meselesine de olumlu yansmalar olacana inanyoruz.

Burada tabii daha çok Dou Akdeniz ile ilgili birlikte neler yapabiliriz konusu var. kili ilikilerde birlikte atabileceimiz en önemli admlardan bir tanesi olarak öyle zannediyorum ki burada yine doal gaz konusu öne çkabilir. Bunlarn deerlendirmeleri için önce Dileri Bakanm, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanm, taraflar tarih belirledikten sonra sraile göndereceiz. Bu görümeleri Dileri Bakanmzn, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanmzn srailde yapacaklar çalmayla balatm olacaz.

Krizler dünyada güç dengelerini deitiriyor. Türkiyenin kararl bir d politikas var ve zaman Türkiyeyi hakl çkard. Türkiyenin dünyada bir enerji sknts yaanrken, liderlerin Türkiyeye ziyaretleri, bunlarn hepsini bir araya getirecek olursak, Türkiyenin enerji hub olma hedefi vard, bu hedefte mesafenin azaldn söyleyebilir miyiz?

ENERJDE çOK FARKLI ALANLAR AçILACAK, BU DA NEREDEN çIKTI DYECEKSNZ

nallah bu önümüze yeni kaplar açacak. u anda açklamayacam. nallah bu yaptmz görümelerle birlikte önümüze enerjide çok daha farkl alanlar açlacak ve bunu duyduunuzda Bu da nereden çkt diyeceksiniz. Bu görümelerden inallah öyle dört dörtlük bir sonuç çkacak. lk görümeleri yaptk, inallah arkadalarmz da görümeleri devam ettirecekler, bu görümelerin devamnda da biz bunun açklamasn yapacaz.

Dünyada gda güvenlii çok dillendiriliyor. Bu konudaki tehlikeye iaret ediliyor. Türkiye açsndan petrol ve gda güvenlii konusunda neler söylersiniz?

GIDA GÜVENL NOKTASINDA SIKINTININ YAANMADII BR ÜLKE VAR MI?

Gda güvenlii konusunda tabii her türlü tedbiri alyoruz. Bugün dünyada gda güvenlii noktasnda skntnn yaanmad bir ülke var m? Her ülkede az veya çok bir sknt var. Biz de bu noktada ksmen bu tür skntlar yayoruz ama bütün tedbirlerimizi alyoruz. Diyelim ki krmz ette mi sknt var, ona göre admlarmz atyoruz ve hemen süratle mekanizmalarmz çaltryoruz.

Öbür tarafta diyelim ki eker yok dediler. Bir de baktk ki birçok yerde stoklar, depolar dolu. Denetimlerle tepelerine binince hemen ekerler ortaya çkt. Ayçiçek ya dediler. Onda da yine Azak Denizindeki 5 tane gemimiz geldi, böylece bir anda o i çözülmü oldu.

Hububatta da benzer durumlar söz konusu oldu. Rusya ve Ukraynadaki ciddi miktarda hububat, bakliyat yüklü gemilerimiz geldiler, geliyorlar. Türkiye, bu sektörlerde Allahn izniyle sknt yaamaz. Türkiye bunlar amaya muktedir, güçlü bir ülke. Ancak Türkiyede muhalefetin siyasi ahlak iflas etmi durumda. Sknt burada. Muhalefetteki siyasi ahlakn iflas edii ancak ite bu tür dedikodular, bu tür manipülasyonlar ortaya çkaryor ve bu manipülasyonlardan da benim vatandam ister istemez rahatsz oluyor.

Biz bütün bunlar süratle aabilecek kabiliyetteyiz, güçteyiz, bundan hiç kimsenin endiesi olmasn. u an itibaryla da önümüzde Ramazan var. Ramazan ile birlikte inallah vatandalarmza en ufak bir sknt, en ufak bir endie yaatmayacaz ve huzurlu bir Ramazan halkmzla birlikte yaayacaz.

RUBLE-TL ADIMI ATACAIZ

Merak edilen bir baka mesele de turizm konusunda Türkiyenin önümüzdeki sürece nasl girecei? Rakamlarda bir farkllk beklenir mi?

Böyle bir dönemde turizmde bir patlama veya ciddi bir yükseli çok iddial bir ifade olur. Ama Turizm Bakanm bu konuda çok çok gayretle ülkelerle görümeleri sürdürüyor. Ayn ekilde biz de gerek Rusya gerek Ukrayna gerek Polonya, bütün bölgelerle yine görümelerimizi sürdürüyoruz. Bata Putin olmak üzere onlar da turizmde biz özellikle önünü kesmeyeceiz, tevik edeceiz ve Türkiyeye vatandalarmzn gidii noktasnda herhangi bir engel koymayacaz dediler.

unu da söylüyorlar; belki para konusunda Ruble, yani kendi milli paralarmzla bu ii yapalm diye bir çk söz konusu olabilir. Bunu zaten biz normal zamanda Rusyaya teklif etmitik. Milli paramzla, yerli paramzla bunlar yapalm ve Ruble ile Türk Liras olarak bunu çaltralm demitik. imdi de hakllmz tam ortaya çkyor ve Ruble-TL ve farkl ülkelerle de bunu o ülkelerin paralaryla yapabileceklerini söylüyorlar. Bu adm bu ekilde atacaz.

SCHOLZ LE Y GÖRÜMEMZ OLDU, ÜMTLYM

Bunun yannda Polonya Cumhurbakan Duda da Biz vatandalarmza Türkiyeye turizm için gitmeleri noktasnda tavsiyede bulunuyoruz dedi. Bize Ukraynadan 2 milyonun üzerinde, Rusyadan 5 milyonun üzerinde turist geliyor. Biz Türkiye olarak güvenilir bir ülke olmamz hasebiyle turist çekme noktasnda inanyorum ki çok ciddi skntlar yaamayacaz ve ngiltereden de biz bundan sonraki süreçte daha fazla turist alma imkann da yakalayacaz. Almanyadan da hakeza öyle. çalyoruz, çalacaz. Almanya ansölyesi Olaf Scholz ile iyi bir görümemiz oldu ve Almanya-Türkiye arasndaki diyaloglardan da bundan sonraki süreç için ümitliyim.

ASGAR ÜCRET AçIKLAMASI: YIL ORTASINDA .AKILIR

Ylbanda asgari ücret ve memur maa zamm belirlendikten sonra Gerekirse yl ortasna doru enflasyon ve günün koullar deerlendirilerek tekrar bir deerlendirme yaplabilir dediniz. Geçtiimiz günlerde masada içi adna pazarlklar yürüten Türk- Bakan Ergün Atalay da biz bir davet gelirse zevkle o masaya otururuz dedi. Bir gündem var m, yl ortasnda asgari ücretle ilgili yeni bir gelime, bir zam olur mu? Bir de emekliler için bayram ikramiyesi ödeniyor, onlarn da bir zam beklentisi var, emeklilere de bir müjdeniz olacak m?

u anda daha üçüncü aydayz. Yl ortasna geldiimiz zaman zaten çalma ve Sosyal Güvenlik Bakanm da önüme mevcut durumu getirir. Zaten Vedat Bey sendikalarla bugüne kadar samimi görü alveriinde bulunmutur. Yaplacak görümeler neticesinde de yl ortasnda böyle bir deerlendirme gerektiinde biz kesinlikle vatandamzdan, hele hele içimizden böyle bir eyi esirgemeyiz. Veren el alan elden hayrldr.

Seçim Kanunu deiikliiyle ilgili muhalefetin eletirileri ve iddialar var. Nasl deerlendiriyorsunuz?

Bu Seçim Yasasyla ilgili olarak bizler Cumhur ttifak olarak çalmamz bütün samimiyetimizle ortaya koyduk. Baraj belirledik ve bu konuda da MHP Genel Bakan Sayn Devlet Bahçeli en ufak bir tereddüt göstermedi. Yine böyle bir uçak seyahatinde baraj açklamtk ve yüzde 7 demitik. Yüzde 7 baraj teklifimizi o zaman Sayn Devlet Bey de aynen kabul edip gerekli ekibine talimat vermiti. Baraj konusu yüzde 7 olarak u anda ilgili arkadalarmzn çalmalarna girmi oldu.

Zaten üzerinde durulan konu da daha çok bu baraj meselesiydi. Baraj konusunda da ihtilaf falan da olmaynca zaten çalmalar bitirdik. Arkadalarmz da gerek Hayati Bey gerek Feti Bey bu yaplan çalmay Meclise tadlar. u anda Mecliste de Anayasa Komisyonunda kabul edildi. Fazla zaman harcamadan süratle inallah bu yeni yasay çkaracaz.

Ana Sayfaya Git