Erdoğan: Rejim inşallah Halep'te gereken cevabı alacak

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2012 Olimpiyatları’nın açılışı için bulunduğu Londra'da kıldığı Cuma namazının ve İngiltere Başbakanı David Cameron'la yaptığı görüşmenin ardından Suriye'yle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Haberler 28.07.2012 - 10:35 Son Güncelleme : 28.07.2012 - 10:35

Başbakan Erdoğan, Cameron’la düzenlediği ortak basın toplantısında, Şu anda Suriye’deki gelişmeler insani olmayan bir boyutta. Kendi halkını katleden bir rejim sözkonusu. Bu rejime karşı el birliği, güç birliği yapmalıyız. Birleşmiş Milletler, Arap Ligi gibi kuruluşların bu konuda önemli adımlar atması gerekiyor dedi.

Erdoğan, Halep’te yaşanan gelişmelere karşı duyarsız kalmanın mümkün olmadığını sözlerine ekledi.

Myanmar’daki olaylara da değinen Erdoğan, Myanmar’da çok ilginç gelişmeler var. Orada katliam, açlık, felaket var. İnsanlığa duyarlı olan bütün ülkeleri burada dayanışmaya davet ediyoruz. Elimizden geleni el birliğiyle yapmamız lazım dedi.

CAMERON: ULUSLARARASI BASKI SÜRECEK

İngiltere Başbakanı Cameron ise, Suriye’de dehşet verici olaylar devam ediyor. Bu konuda çok ciddi endişelerimiz var. Özellikle Halep bölgesinde rejimin atabileceği adımların, gerçekten çok tehlikeli ve dehşet verici olma ihtimali bizi endişeleniyor. Bu kesinlikle kabul edilemez bir durum. Çünkü bu durum ciddi şekilde meşru olmayacaktır. Böyle bir süreç içinde Suriye’deki rejimin görevden ayrılması gerekir. Uluslararası baskı da zaten bu süreç içinde devam edecektir diye konuştu.

Yaklaşık bir saat süren Erdoğan-Cameron görüşmesi, Downing Street 10 numaradaki Başbakanlık binasında gerçekleşti. Cameron, 10 numara girişinde Başbakan Erdoğan’ı kapı önüne çıkarak karşıladı. Görüşmede Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik de yer aldı.

REJİM İNŞALLAH CEVABINI ALIR

Başbakan Erdoğan, cuma namazını Londra’daki Mayfair İslam Merkezi’nde kıldı. Cuma namazının çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, Suriye’ye ilişkin son gelişmelerin sorulması üzerine ise şunları söyledi:

Edindiğim bilgilere göre, Ürdün-Suriye arasında ciddi bir çatışma yok. Fakat şu anda Halep’in kırsalında muhalif güçler hakimiyeti ellerinde tutuyorlar. Halep merkezde şu anda rejim, tanklarıyla helikopterleriyle saldırı hazırlığı içerisinde. Tabi bugün neler olacağı henüz belli değil. Devamlı irtibat halindeyim. Dışişleri Bakanlığı’yla konuları müzakere ediyorum. Temennim odur ki, rejim burada da gereken cevabı, inşallah Suriye’nin öz evlatlarından alsın.

Ana Sayfaya Git