Erdoğan Rize'de

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Allah, dünyayı bir ölçü ve denge üzerine yaratmıştır. Bu ilahı ölçü korundukça insan esenlik ve huzur bulur. Bu dengenin kaybolması durumunda ise felaketler ve sıkıntılar kaçınılmaz olur. Denge bozulunca rahmet olarak gördüğümüz yağmur, tabiat için bir afete dönüşür. Son yıllarda artan küresel ısınmayla beraber dünyadaki bu ilahi dengenin bozulmaya başladığına şahit oluyoruz” dedi.

Haberler 24.07.2021 - 10:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, incelemelerde bulunmak üzere öle saatlerinde, 6 kiinin hayatn kaybettii sel ve heyelan afetinin yaand baba oca Rizenin Güneysu ilçesine geldi. Güneysu Merkez Camiinde cuma namazn klan Erdoan, çkta vatandalarla selamlat, hayatn kaybeden bir vatanda için cami avlusunda klnan gyabi cenaze namazna da katld.

Cumhurbakan Erdoana, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Fatih Dönmez, çileri Bakan Süleyman Soylu, Tarm ve Orman Bakan Bekir Pakdemirli, Ulatrma ve Altyap Bakan Adil Karaismailolu, Cumhurbakanl letiim Bakan Fahrettin Altun, AK Parti Genel Bakan Yardmcs Hayati Yazc ve AK Parti Rize Milletvekili Osman Akn Bak da elik etti. Cumhurbakan Erdoan, daha sonra cami çevresindeki vatandalarla bir araya gelerek, bir süre sohbet etti. Erdoan ardndan, ilçede otobüs üzerinden hemehrilerine seslendi.

YARALILARIN HEPS TEDAV EDLD

Sözlerine herkesin Kurban Bayramn tebrik ederek balayan Erdoan, sel bölgesinde yaralarn hzla sarldn söyledi. Bölgedeki sel afetleri nedeniyle buruk bir bayram geçirdiklerini kaydeden Erdoan, Bugüne kadar sel felaketinde hayatn kaybeden vatandalarmza Allahtan rahmet ailelerine ve sevenlerine sabrlar diliyorum. Rize ve Artvindeki kardelerimize geçmi olsun dileklerimi iletiyorum dedi.

DEVLETN TÜM MKANLARI SEFERBER EDLD

Afette devletim tüm imknlarn seferber ettiklerini belirten Erdoan, öyle konutu: Gerek AFAD gerekse sosyal yardmlama vakfmz vastasyla, selden zarar gören kardelerimize kira, tanma ve dier ihtiyaçlar ile ilgili gereken yardmlar yaplmaya balanmtr. Bu kapsamda acil ihtiyaçlar için ilimize tahsis edilen 18 milyon liralk kaynaktan toplam 3 milyon liras vatandalarmza ulatrlmtr.

550 KONUT NA EDECEZ

Rizedeki afette, 665 yapnn takn riski altnda olduu tespit edildiini ve kentte 550 yeni konut inas yaplaca müjdesini de veren Erdoan, öyle devam etti: Bir taraftan riskli bölgelerin hzlca boaltlmasn salarken, dier taraftan da yaralarn süratle sarlmas için projelerimizi devreye alyoruz. TOK Bakanl ile selden en çok etkilenen 4 ilçede, proje çalmalarn balattk. Köylerde altnda ahr deposu üzerinde konutu bulunan yöresel köy evlerimizi, merkezde ise zemin art 3-4 kat geçmeyecek konuklarmz ina edeceiz. lk etapta Rize genelinde 15 Temmuzdaki sel felaketinden etkilenen ve afet riski altndaki yaplar için toplam 550 konut ina edeceiz. Yine köylerimizde altnda ahr olan 50 adet köy evi yapacaz. Ayrca vatandalarmzn ihtiyac dorultusunda 5 adet çay evi yapma karar aldk. nallah 1 sene içinde konutlarmz tamamlayarak vatandalarmz güvenli yuvalarna kavuturacaz. Evleri takn riski altnda olan vatandalarmz da ina edeceimiz konutlarmza tayacaz. Yaknda inallah tekrar geleceim ve o geliimde Salarha Tünelinin de açln yapacaz.

NSAN, BLEREK YA DA BLMEYEREK KEND FELAKETN HAZIRLIYOR

Cumhurbakan Erdoan, Allah, dünyay bir ölçü ve denge üzerine yaratmtr. Bu ilah ölçü korundukça insan esenlik ve huzur bulur. Bu dengenin kaybolmas durumunda ise felaketler ve skntlar kaçnlmaz olur. Denge bozulunca rahmet olarak gördüümüz yamur, tabiat için bir afete dönüür. Son yllarda artan küresel snmayla beraber dünyadaki bu ilahi dengenin bozulmaya baladna ahit oluyoruz. Hava olaylarnn daha sert yaanmasndan, iklim deiikliine, kuraklktan afetlere kadar pek çok alanda bu bozulmasnn etkilerini görüyoruz. Dünyann her yerinde son zamanlarda neler olduunu televizyonlardan izliyoruz. 25 yl önceki mevsimlerle, günümüzdeki mevsimler arasnda dalar kadar fark var. 100 yllar içinde yaanacak deiimleri, bizler 10- 20 yl içinde tecrübe ediyoruz. Bir de bunlara insanlarn, hrslarnn, plan ve programszlnn sonucu olan durumlar eklediinizde sonucun boyutu daha da büyüyor. Bu tür durumlarda insan, bilerek ya da bilmeyerek kendi felaketini de kendi hazrlyor dedi.

YAYLALARIMIZIN, çARPIK YAPILAR VE ZHNYETLERLE STLASINA GÖZ YUMMADIK

Cumhurbakan Erdoan, sözlerine öyle devam etti: Dünyaya öyle bir baktmzda ne kadar gelimi olursa olsun hiçbir ülkenin kendini tabii afetlerden tam anlamyla koruyamadn görüyoruz. nsan tedbirlerle birlikte tahribat da büyüttüü için tahribat karsnda daha da korunaksz hale geliyor. Bu ksr döngü ancak tabiatla kurduumuz iliki ve bak açmz deitirdiimiz zaman krabiliriz. Dier varlklarn da bizim gibi dünyada hakk olduu kabul etmeliyiz. Ayrca yaadmz çevreyle münasebetimizi tahakküm yerine uyum üzerine ina etmeliyiz. Bir dönem düzensiz ehirleme nedeniyle çok aclar çekmi, planszln faturasn da çok ar ödedik. Geçmiteki iyi örneklerin rehberliinde artk kendimize yeni bir yol çizmemiz gerekiyor. Son 19 ylda maziden atiye köprü kuracak admlar attk. Özellikle TOK eliyle hayata geçirdiimiz projelerle çarpk yaplamay en aza indirmeye çaltk. Dikey mimari yerine yatay mimariyi tevik ederek, ehirlerimize nefes aldrdk. Ne olur u yamaçlara 5-10 kat bina yapmayn. Bu çaylklar azot gübresiyle birlikte topra eritiyor ve balça dönütürüyor. Daha sonra da o binalar, her an kaymayla kar karya kalyor. Yaylalarmzn, dere yataklarmzn, derelerimizin, dalarmzn çarpk yaplar ve zihniyetlerle istila edilmesine göz yummadk. Ülkemizin, erozyonla ve çarpk kentlemeyle mücadelesi örnek gösteriliyor. Afet yönetimi hususunda da kurumlarmzn etkinliini artrdk. Devletimizin yürüttüü çalmalarn hedeflerine ulamas için herkesin bu süreci sahiplenmesi gerekiyor. Burann bir evlad olarak sizlerden, devletimizin buradaki yürütecei çalmalara destek vermenizi bekliyorum. Buradaki projelere sahip çkarsanz benzer aclar yaama ihtimalimiz de azalacaktr.

Selin vurduu bölgede incelemelerde bulunacak olan Erdoann, kentte bakanlk edecei AFAD koordinasyon merkezindeki toplantya katlmas bekleniyor.

Ana Sayfaya Git