Erdoğan: Sizi sıkıntıya düşürüyorsak özür dilerim

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Havalimanı'nı şehir merkezine bağlayacak metro projesiyle ilgili törende Atatürk Havalimanı ve Sancaktepe'de yapılan hastanelerin sağlık turizminde de kullanılacağını belirtti. Erdoğan, korona tedbirleriyle ilgili "Bazı sıkıntılar size veriyor olabiliriz ama bunlara tahammül edersek inşallah bu korona virüsü belasından çok daha kısa zamanda kurtulacağımıza inanıyorum. Sizleri sıkıntıya düşürüyorsak sizden özellikle özür diliyorum" dedi.

Haberler 11.05.2020 - 00:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Gayrettepe - Kathane - stanbul Havaliman Metro Projesi Tüneli lk Ik Töreninde video konferans yöntemiyle açklamalarda bulundu. Cumhurbakan Erdoan metro projesinin Türkiyeye çok büyük avantaj kazandracan belirterek, Bu metro hattnn devreye girmesiyle stanbul Havalimannn ulam sorunu tamamen çözülmü olacaktr. stanbul Havalimann ehir merkezine balayan bu metro hattyla stanbulun dünya ehri özelliini biraz daha güçlendiriyoruz dedi. Ayrca Yeilköy ve Sancaktepeye yaplan hastanelerin de bayram sonuna kadar açlmasnn hedeflendiini söyledi.

Konumasna anneler gününü kutlayarak balayan Cumhurbakan Erdoan, ki yllk inaat sürecinin sonunda tünelde görüyoruz. stanbul Havalimannn ulam sorunu tamamen çözülmü olacaktr. stanbul ehrin kuzey aks üzerinde çok önemli ve verimli toplu tama alternatifine kavuacaktr. Ray döeme, sinyalizasyon ilemlerinin erkenden tamamlanarak hizmete girmesini temenni ediyorum ifadelerini kulland.

YERL VE MLL MKANLARI KULLANMAYA ÖNCELK VERDK

Erdoan, metro hattnda yerli ve milli imkanlarn kullanlmasna öncelik verildiini belirterek, konumasna öyle devam etti:

Her iimizde olduu gibi bu metro hattnda da yerli ve milli imkanlar kullanmaya öncelik verdik. Bu projenin hayata geçirilmesinde emei geçen bakanlmz, yüklenici ve alt yüklenici firmalar mühendisinden içisine, herkesi tebrik ediyorum. Kendi alannda dünyann en büyüklerinden olan stanbul Havalimann ehir merkezine balayan bu metro hattyla stanbulun dünya ehri özelliini biraz daha güçlendiriyoruz. Koronavirüs salgn sebebiyle dünyada siyasi ve ekonomik güç dengelerinin yeniden oluacann konuulduu bir dönemde, bu proje Türkiyeye çok büyük bir avantaj kazandracaktr.

KORONAVRÜS BZ DURDURMUYOR

Sancaktepe ve Atatürk Havalimannda yapmna devam edilen salgn hastanelerine ilikin de açklamalarda bulunan Erdoan, bu iki hastanenin bayram sonuna kadar açlacan bildirdi. stanbulun turizmden kültüre, finanstan teknolojiye, eitimden sala her alanda küresel merkez haline getirilmesi yolunda kararllkla ilerleneceini belirten Erdoan, Ülkemizi son 18 ylda eitimden sala, ulamdan enerjiye, temel hizmet ve altyap yatrmlaryla getirdiimiz seviyenin önemini son 2 ayda bir kez daha gördük. Yeilköydeki biner odal salk tesisimizin son teftilerini yaptk. nallah bayram sonuna kadar açllarn yapacaz. Hadmköyde Sultan Abdülhamitten kalma tarihi bir eserin restorasyonunu yaparak Dr. smail Niyazi Kurtulmu Hastanesi olarak sizlere kazandracaz. Durmak yok, koronavirüs, vesaire bizi durdurmuyor. Yolumuza ayn kararllkla devam edeceiz. Nasl dalar deliyorsak, yerin altnda da yine ayn ekilde buralar delmek suretiyle önümüzde engel tanmyoruz ve hedeflerimize ulayoruz. Gelimi devletlerin dahi çaresiz kald salgn sürecini Türkiye olarak kendi ihtiyaçlarmz karlamann ötesinde dostlarmza da destek vererek yaadk. Dün terörle mücadelede, snrlarmz savunmada, demokrasimizi güçlendirmede, kalknmamz hzlandrmada gösterdiimiz baary bugün salgn hastalkla mücadelede tekrarladk. nallah bu salgnn da üstesinden gelecek ve çok daha büyük bir sçrayla yolumuza devam edeceiz. Bugün tünel n görme törenini yaptmz metro hatt gibi yatrmlar, gelecekteki büyük atlmn yeni manivelalar olacaktr dedi.

Erdoan, Türkiyenin 314 kilometresi Ulatrma ve Altyap Bakanl, 471 kilometresi belediyeler tarafndan yaplan 785 kilometre ehir içi rayl sistem uzunluuna sahip olduunu belirterek, Ulatrma ve Altyap Bakanl envanterinde halen inas süren 151 kilometre, projesi tamamlanan 244 kilometre ve etüt proje aamasnda 208 kilometre olmak üzere toplam 921 kilometrelik ehir içi rayl sistem hatt bulunduunu ve bunlarn devam ettirileceini kaydetti.

STANBULU HAK ETT SEVYEYE çIKARMANIN GAYRET çNDEYZ

Baladklar her yeni projenin, süren inaatlarda kat ettikleri her bir mesafenin kendilerine çok büyük heyecan verdiini dile getiren Erdoan, Rabbime bize daha önce yüzlerce, binlerce örneini yaadmz bu sevinci bugün bir kez daha yaatt için hamdediyorum. Allahn yardm ve milletimizin desteiyle inallah son nefesimize kadar bu hizmet yarn, çtay sürekli daha yüksee tayarak devam ettireceiz. Bu ehrin anlamn kavramak için sadece gözünüzle silüetine bakmanz yetmez. Ancak tüm kalbinizle kucaklarsanz bu ehre nüfuz edebilirsiniz. Biz, 40 yldr bu ehrin hizmetindeyiz. 1994 ylndan beri büyükehir belediye bakan, babakan, cumhurbakan olarak stanbulu hak ettii seviyeye çkarmann gayreti içindeyiz. Yllarca bakanlklarmzla, kurumlarmzla, büyükehir ve ilçe belediye bakanlarmzla, sivil toplum kurulularmzla bu ehri gelitirmek için çaltk, çalyoruz ve çalacaz. Verdiimiz emeklerin ve ortaya çkan sonuçlarn en büyük ahidi stanbul halkdr eklinde konutu.

STANBUL MAZERET DEL, HZMET BEKLER

stanbulun tüm acil ihtiyaçlarn karladklarn, yatrmlarn aksatmadklarn belirten Erdoan, konumasn öyle sürdürdü:

Nasl bir stanbul devraldmz ve ehri nereye getirdiimizi görmek için sadece adil bir vicdan, bakan bir göz, duyan bir kulak, hakk konuan bir dil yeterlidir. stanbulun gücüne ve potansiyeline inanmayan hiç kimsenin bu ehre layk olduu hizmeti verebilme imkan yoktur. Bu ehrin her zerresine sinmi olan medeniyetimizden, tarihimizden, kültürümüzden, inancmzdan nasibini almayanlar stanbul ile gerçek anlamda bütünleemez. Aknan çalan yorulmaz sözünde olduu gibi stanbula hizmet etmek, eser kazandrmak, yatrm yapmak, imkandan önce inanç meselesidir. artlarn zorluu, sadece mücadele azminin yükselmesini gerektirir. stanbul, mazeret deil, hizmet bekler.

TÜRKYEDEN CLEVELANDA GDYORLARDI, BUNDAN SONRA STANBULA GELECEKLER

Erdoan baz dedikodularn üretilmeye balandn belirterek, Ne Sancaktepenin ne Yeilköyde yaplan hastanelerin, bunlara ihtiyaç yok. çünkü bunlarn ufku çok ama çok dar. Biz, salk turizmini çok önemsiyoruz. Bunlara sorun; Sancaktepenin yannda herhangi bir havaliman var m? nann bilmezler. Orada Samandrada geçmite askeri bir havaalan vard. Ayn ekilde Yeilköy, burada da zaten havalimannn bir ucuna bunu ina ediyoruz. Burada millet bahçemizi yine yapacaz. Fakat bizim burada baka hesabmz var. Nedir o? Salk turizmine yönelik bu her iki yere de yurt dndan gelenler uçaklarla, ambulans uçaklarla gelecekler, buralarda tedavilerini yapp ondan sonra uurlayacaz. Bu, bizim için yeni bir açlmdr. Bu yeni açlmla beraber Türkiye bu noktada salk üssü olma görevini yapacaktr. Hani, geçmite Türkiyeden Clevelanda gidiyorlard ya inanyorum ki bundan sonra da stanbula gelecekler eklinde konutu. Erdoan, ayrca Baakehir hastanesinin birinci etabnn bittiini ve ikinci etabn da önümüzdeki haftalarda bitireceklerini söyledi. Onun da bitmesiyle 2 bin 500 yata akn kapasitesiyle dev bir ehir hastanesini stanbula kazandracaklarn belirtti.

GÖRDÜÜNÜZ IIK, TÜRKYENN AYDINLIK GELECENN DE MÜJDECS

Metro hatt tünelinin hayrl olmasn dileyen Erdoan, öyle devam etti:

Burada gördüümüz k, sadece metro hattnn tünel inaatnn bitiminin deil, inallah Türkiyenin aydnlk geleceinin de müjdecisi olacaktr. Emei geçenlere teekkür ediyorum. Tüm stanbullulara, tüm ülke halkna tekrar ramazan- erifiniz mübarek olsun diyorum. Koronavirüs belasndan da inallah kurtulacaz, hiç endie etmeyin. Ama benim sizlerden özellikle ricam baz skntlar size veriyor olabiliriz ama bunlara tahammül edersek, inallah bu koronavirüs belasndan çok daha ksa zamanda kurtulacamza inanyorum. Ayn durumu ben kendi ahsmda, ailemde de u anda sizler gibi yayorum ve hep birlikte aldmz tedbirlere uyarsak, inanyorum ki çok ksa zamanda biz dünya ülkelerine göre bu ii çabuk aacaz. Sizleri eer skntya düürüyorsak, sizden özellikle özür diliyorum ama ben diyorum ki gelin sabredelim ve bir an önce de inallah sahil-i selamete çkalm.

Erdoan, video konferans araclyla yapt konumasnn ardndan tünel n görmek için direktif verdi. Ulatrma ve Altyap Bakan Adil Karaismailolu da kaz ilemini gerçekletiren tünel açma makinesi TBMin (Tunnel Boring Machine) özellikleri hakknda bilgi verdi.

U ANDA 70 METRE YERN ALTINDAYIZ

Erdoan, TBMnin çalmas öncesinde tünelde adeta dolunay gibi bir görüntünün olutuunu dile getirerek, halk arasnda TBM için köstebek ifadesinin çok kullanldn, TBMyi anlatrken bu noktada biraz zorlandklarn ifade etti. Tünel kaz ilemlerini bununla bitireceklerini ama iin devam edeceini belirten Erdoan, Bakan Karaismailoluna geri saym için kaç saniye kaldn sordu. Bakan Karaismailolu, u an bitmek üzere. 30 saniye Sayn Cumhurbakanm. Birazdan hareketlenmeye balayacak duvar. yantn verdi. Erdoann, Bakan Bey, demin de 30 dedin. demesi üzerine Karaismailolu, Doru diyorsunuz, ben de arkadalarmn yalancsym Sayn Cumhurbakanm. Ama biz makinenin sesini duyuyoruz. Arkada hummal bir çalma var? dedi. Bunun üzerine Erdoan, Bakan Karaismailoluna, çok heyecanlandnn farkndaym. diyerek espiri yapt. Cumhurbakan Erdoan, Bakan Karaismailoluna u anda 70 metre yerin altndasnz deil mi? diye sordu. Bakan Karaismailolu, Aynen, buras Gayrettepe Sayn Cumhurbakanm. Tam E-5-Zincirlikuyu Kavann altndayz. Bu istasyonla birlikte Hacosman-Yenikap Metro Hatt ile entegrasyonu olan bir istasyonumuz olacak yantn verdi.

Tüneldeki çatlama ann ilgiyle izleyen Erdoan, TBM, köstebek göründü. Maallah diyerek, bu tarihi an alklad ve Hep söylerim ya Ferhat-irin meselesi. Ak olduunuz zaman ite da falan dayanmyor. Ayn ekilde 70 metre yerin altnda, bütün bu tünelleri TBMlerle, köstebeklerle delerek, maksudumuza ulayoruz. Ak olunca her ey olur. Bittii anda bu projemizden, binler, on binler, milyonlar inallah Gayrettepeden stanbul Havaalanna kadar huzur içinde ulaacaklar ifadelerini kulland.

TBMnin içinden çkan içiler, daha sonra tünelin üzerine Türk Bayra ast. Erdoan, tünel inaatnda emei geçenlere, içi, mimar ve mühendislere teekkür ederek, onlar kutlad.

Ana Sayfaya Git