Erdoğan: Ukrayna’dan da Rusya’dan da vazgeçemeyiz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya ile Ukrayna arasında tırmanan gerilime ilişkin, “‘Ukrayna'dan vazgeç' deseniz vazgeçemeyiz, çünkü ülkemizin buradaki çıkarları çok ileri derecede.

Haberler 24.02.2022 - 01:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Rusyadan vazgeç deseniz ondan da vazgeçemeyiz, çünkü onunla da u anda gerçekten ileri derecede birlikteliklerimiz var. Bizim derdimiz, öyle bir adm atalm ki hiçbirinden vazgeçmeden bu ii inallah çözelim. Bunun için de ekibimizle, heyetimizle görümelerimizi yapacaz dedi. Erdoan, Türkiye ile Ermenistan arasnda süren normalleme görümeleri için de Ermenistan eer u anda özel temsilcilerle balayan süreci devam ettirmekte kararl olursa bizim için kaplarn kapal kalmas diye bir ey söz konusu olmaz diye konutu.

Cumhurbakan Erdoan, Rusya ile Ukrayna arasnda gerilimin trmanmas üzerine Gine Bissauya gitmeden bitirdii Afrika ziyareti dönüünde gazetecilerin sorularn yantlad. Cumhurbakanl letiim Bakanlndan yaplan açklamaya göre, Erdoan uçakta unlar söyledi:

TÜRKYE-SENEGAL LKLER

Ticaretin yan sra eitimden turizme, savunmadan kültüre kadar her alanda i birliimizi güçlendirmekte kararlyz. Cumhurbakan Macky Sall, Türk irketlerin dürüstlüklerinden, çalkanlklarndan sitayile bahsetti. Açln yaptmz Dakar Büyükelçilii binalarmz ile Senegal Stadyumu, i adamlarmzn baarl projelerinden sadece birkaçdr. Ktada 1962 ylnda faaliyete geçen ilk diplomatik misyonlarmzdan olan Dakar Büyükelçiliimizi böylece konumuyla, mimarisiyle, mütemilatyla devletimize layk bir hizmet binasna kavuturmu olduk. 50 bin kiilik Senegal Stadyumu ise Türk müteahhitleri adna iftihar edeceimiz, örnek göstereceimiz bir eser oldu. Senegalin Afrika Uluslar Kupasn kazanmasnn hemen ardndan bu stadyumun açlmas bu törene farkl bir atmosfer katt.

TÜRKYE OLARAK GNE BSSAUNUN DEMOKRAS VE KALKINMA MÜCADELESNDE DAMA YANINDAYIZ

Türkiye olarak, Gine Bissaunun demokrasi ve kalknma mücadelesinde daima yanlarnda olacamz da teyit ettik. Almanya Cumhurbakan Sayn Steinmeier ile görümemizde ise gündemimizdeki ikili ve bölgesel meseleleri ele aldk. Özellikle Ukrayna konusunda gelinen son durumu ve atlabilecek admlar deerlendirme frsat bulduk. Sayn Steinmeier ile bundan sonraki sürece dair i birlii ve egüdüm içinde hareket etme karar aldk.

HçBRNDEN VAZGEçMEDEN BU çÖZELM

Ukraynadan vazgeç deseniz vazgeçemeyiz, çünkü ülkemizin buradaki çkarlar çok ileri derecede. Rusyadan vazgeç deseniz ondan da vazgeçemeyiz, çünkü onunla da u anda gerçekten ileri derecede birlikteliklerimiz var. Bizim derdimiz, öyle bir adm atalm ki hiçbirinden vazgeçmeden bu ii inallah çözelim. Bunun için de ekibimizle, heyetimizle görümelerimizi yapacaz. Onun için NATO Liderler Zirvesini çok önemsiyorum. Burada bütün liderlerin ne düündüklerini göreceiz. Ondan sonra da biz kendi içimizde arkadalarmzla çalmamz yapacaz.

STENMELER LE HERZOGUN TÜRKYE ZYARETN DE KONUTUK

Türkiye-Almanya münasebetlerinde savunma sanayisinden ekonomik ilikilerimize varncaya kadar birçok konuyu ele aldk. Mülteciler meselesini de yine Sayn Steinmeier ile görüme frsatmz oldu.

Tabii Sayn Steinmeier ile görümede özellikle srail Cumhurbakan Sayn Herzogun Türkiye ziyaretini de konutuk. Sayn Herzogun Türkiye ziyaretiyle Türkiye-srail arasnda yeni bir dönem balayacak. Sayn Steinmeier de bundan memnuniyet duyduunu ve bunun isabetli bir adm olduunu ifade etti.

BU BÖLGENN BARI, STKRAR VE REFAHA HTYACI VAR

Bar, istikrar ve refaha ihtiyac var bu bölgenin. Bu anlayla ülkemiz ile Ermenistan arasnda da bir normalleme süreci balatmak için samimi bir çaba içine girdik. Azerbaycan Cumhurbakan lham (Aliyev) kardeim de bunu faydal buluyor. Ermenistann da bizimle normalleme yönünde sergiledii iradeden memnunuz. Bu süreci yürütmek için karlkl olarak özel temsilciler atadk ve 14 Ocakta Moskovada ilk görümeyi yaptlar. 24 ubatta da bu defa Viyanada bir araya gelecekler. Ermenistann, snrlarn açlmas ve diplomatik ilikilerin kurulmas gibi baz somut beklentilerinin olduunu da biliyoruz. Ermenistan eer u anda özel temsilcilerle balayan süreci devam ettirmekte kararl olursa bizim için kaplarn kapal kalmas diye bir ey söz konusu olmaz.

Ana Sayfaya Git