Erdoğan: Yaptırım kararı ülkemizin egemenlik haklarına yönelik alenen bir saldırıdır

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD'nin yaptırım kararıyla ilgili, ''Dün de bir süredir gündemde olan Amerika Birleşik Devletleri'nin yaptırımları açıklandı. Çok net ifade ediyorum, 2017'den bu yana CAATSA konusunda hiçbir ülkeye, Türkiye'den başka bu yaptırım, yani bu CAATSA uygulanmamıştır. İlk defa bir NATO üyesi olarak ülkemize uygulanmaktadır. Bu nasıl bir ittifaktır? Bu nasıl bir müttefikliktir? Bu karar ülkemizin egemenlik haklarına yönelik alenen bir saldırıdır'' dedi.

Haberler 17.12.2020 - 09:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Ankara- Nide Otoyolunun Aksaraydaki Alayhan gielerinin bulunduu 2nci ksmnn açl törenin canl video konferans sistemiyle katld.

Cumhurbakan Erdoan, pandemi nedeniyle esnafa yönelik açkladklar destek paketine deindi. Konumasnda ABDnin Türkiyeye yönelik yaptrm kararna tepki gösteren Erdoan, unlar söyledi:

Türkiye büyüdükçe, güçlendikçe, hedeflerine yaklatkça, bunlarla balantl olarak istiklaline ve istikbaline, egemenlik haklarna sk skya sahip çktkça, maruz kald saldrlarn çap da artyor. Ülkemizle meru rekabet zemininde mücadele edemeyenler, tek tarafl yaptrm tehditleriyle bizi yolumuzdan çevirmeye çalyor. Geçtiimiz haftalarda gündemimizde ABnin yaptrm tehditleri vard. Dün de bir süredir gündemde olan Amerika Birleik Devletlerinin yaptrmlar açkland. çok net ifade ediyorum, 2017den bu yana CAATSA konusunda hiçbir ülkeye, Türkiyeden baka bu yaptrm, yani bu CAATSA uygulanmamtr. lk defa bir NATO üyesi olarak ülkemize uygulanmaktadr. Bu nasl bir ittifaktr? Bu nasl bir müttefikliktir? Bu karar ülkemizin egemenlik haklarna yönelik alenen bir saldrdr. Kararn gerekçesi nedir? Gerekçe, Türkiyenin Rusyadan S-400 hava savunma sistemini alm olmasdr. Peki Türkiye bu yola niçin bavurmutur? çünkü Amerika çok uzun zamandr kendi elindeki hava savunma sistemlerinin ülkemizin satna izin vermedi. Kald ki, F-35 uçaklarnn bine yakn parçasn Türkiye üretiyor ve Amerikaya veriyor. Senatoda çkan engellerin yan sra bu sistemleri almak için istediimiz artlarnn hiçbirini karlamayan Amerika, biz ihtiyacmz baka bir yerden karladk diye yaptrm silahn çekmitir. Önümüze konan Türkiyenin S-400 almas ve bu sistemin hiçbir teknik izah getirilemeyen F-35ler için parann büyük bir ksmn verdiimiz halde, tehdit tekil ettii iddias sadece bir bahaneden ibarettir. Asl amaç ülkemizin savunma sanayiinde balatt admlar keserek yeniden bizi mutlak olarak kendilerine baml hale getirmektir. Üstelik bunu kendi yaynladklar raporlarda alenen belirtiliyorlar.

MAKSAT ÜZÜM YEMEK DEL, BACIYI DÖVMEK

Erdoan, konumasn u sözlerle sürdürdü:

Biz en bandan beri muhataplarmzn karsna S-400 konusunda endieniz varsa, gelin teknik çalma kurulu kuralm. Sorunu diyalog ve diplomasi yoluyla çözelim teklifiyle gittik. Fakat belli ki maksat üzüm yemek deil, bacy dövmek. ayet S-400 konusu olmasayd baka bir gerekçeyle benzer yollara bavurulaca anlalyor. Peki ne olacak? Biz kendi iimize bakacaz. Savunma sanayiimizi her bakmdan bamsz hale getirmek için dünkünün iki kat fazlasyla çalacaz. Savunma Sanayi Bakanlmzn projelerini hzlandracaz. Savunma sanayi firmalarmza daha çok destek olacak. Tpk, daha önce yaptrm karar alnan bakanlarmza yaptmz gibi Savunma Sanayi Bakanmz smail Demir ve ekibine daha çok sahip çkacaz. Kamu kurumumuzla, vakf irketlerimizle, özel sektörümüzle yakn i birlii içinde yolumuza devam edeceiz.

Türkiyenin 1974 Kbrs Bar Harekatnda bu yaptrmlarla kar karya kaldn hatrlatan Erdoan, Üstelik ülke olarak böyle bir durumla ilk defa da karlamyoruz. Türkiye, 1974 Kbrs Harekatnn ardndan da yaptrma tabi tutulmutur. te o yaptrmn ardndan bugünkü savunma sanayimizin temellerini atmtk. Bugünkü yaptrm kararyla her alanda küresel liderlik seviyesine çkacak savunma sanayii ina etme yolunda admlarmz hzlandracaz. Türkiye artk bu tür yaptrmlarla kilitlenip kalma noktasn çoktan geride brakmtr. Elbette skntlar olacaktr. Ama her sknt bize beraberinde bir çözüm için bir kap da aralayacaktr. Bir kez daha bu ark burada bitmez diyoruz. Bir kez daha durmak yok, yola devam diyoruz. Bir kez daha sen Türkiyesin büyük düün diyoruz diye konutu.

HSAR-A+ FÜZE SSTEM

Savunma sanayiden yeni müjdeler alndn belirten Erdoan, ASELSAN ve Roketsan tarafndan gelitirilen ilk yerli ve milli savunma füze sistemi Hisar-A+nn envantere giri öncesi son kabul testinin yapldn ve 11 Aralkta yaplan atta yüksek hzl hedef uçu menzilinde baaryla vurulduunu kaydetti.

Erdoan, son testin atnn birkaç ay geciktiini de hatrlatarak, bunun nedenin de yurt dndan tedarik edilen parçaya ambargo konulduunu ve bunun üzerine yerli parçann ksa sürede gelitirilip, füzeye entegre edildiini söyledi. Erdoan, Bu zamana kadar gizli yaptrmlarla, dolayl müdahalelerle, engellemeye çaltklar bu ii yerli ve milli ürünlerle envantere almaya hazr hale getirdik. Hisar-A+ füzemizin seri üretimi hayrl olsun dedi.

BAKAN KARASMALOLU: TÜRKYENN EN AKILLI YOLU OLARAK HZMET VERECEK

Ulatrma ve Altyap Bakan Adil Karaismailolu da Ankara- Nide Otoyolunun 1 ve 3üncü kesimlerinin 4 Eylül 2020 tarihinde açldn hatrlatt. 152 kilometre uzunluundaki otoyolun 2nci kesimini de tamamladklarn belirten Karaismailolu, Bugün açln yaptmz 2nci kesimle Aksaray, Krehir, Nevehir illeri ile Tuz Gölü, Derinkuyu, Göreme ve Kapadokya gibi önemli turizm merkezleri de otoyol balantsna kavumutur. Edirneden Urfaya kadar kesintisiz otoyol amz tamamlanmtr. Yerli ve milli akll ulam sistemleri alt yapsyla donatlan otoyolumuz Türkiyenin en akll yolu olarak hizmet verecektir. 1,3 milyon metre fiber optik a ve yol boyunca yerletirilen 500 adet trafik sensörü ile donatlan otoyolumuz, oluabilecek tehlikeli durumlara kar gerek operatörleri gerek sürücüleri uyaracak ekilde tasarlanmtr. Ana kontrol merkezinden yönetilecek ve yol güvenlii en üst seviyede olacaktr. Kontrol merkezi yol boyunca sürücülere güvenlik amaçl uyarlarda bulunup bilgilendirme yapabilecektir. Ankara-Nide Akll Otoyolunun bir baka özellii de kamu özel sektör i birlii ile yaplm baarl projelerimize güzel bir örnek tekil etmesidir. YD modeli ile yeni bir finansman kayna oluturulmakta, bütçe imkanlar arttrlmaktadr. Özel sektör dinamizmi, kamu deneyimi ve uluslararas finans kurulularnn mali destei bir araya getirilerek risk paylam yaplmakta, ksa sürede projeler bitirilerek ekonomiye kazandrlmaktadr diye konutu.

Ana Sayfaya Git