Erdoğan’dan Fransız gazetecinin MİT tırları sorusuna sert tepki

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Paris'te düzenlediği ortak basın toplantısına Fransız bir gazetecinin Suriye’ye silah yardımı iddiası damgasını vurdu. ?Erdoğan Fransız gazetecinin, MİT TIR'ları meselesini gündeme getirerek Türkiye'nin Suriye'ye silah göndermesini sormasına ise şöyle tepki gösterdi:

Haberler 07.01.2018 - 12:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sen imdi FETÖ azyla konuuyorsun. çünkü o operasyonu yapanlar FETÖnün savclaryd. u anda o savclar içerideler. ABDnin dört bin tr Suriyeye getirmi olduu silahlar neden sormuyorsun. Gazetecisin ya, bunlarn üzerinde de dursana? Bunlar yazn. Sorularnz sorarken, bu noktada hassas olun ve bakasnn azyla konumayn. Karnzda da bunlar da kolay kolay yutacak bir insan yok. FETÖ azyla konumamay da örenin diye konutu

FETÖ AZIYLA SORU

Fransa Cumhurbakan Emmanuel Macron da, terörle mücadelede Türkiye ile ibirlii konusunda yöneltilen soruya, Benim cevabm, bugün bütün bölgede Türkiyeyle iyi bir ibirlii içinde çalyoruz. Terör konusunda gerçekten iyi bir ibirlii var. Gelen bütün göçmenler Türkiyeye de istikrarszlk getirebilir. Bu kaliteli bir ibirliidir. Terör konusundaki ibirliimiz çok iyi. çkarlarmz ayn, Suriyede kesin bir bar süreci oluturmak. Bizim bugün tek bir hedefimiz var. Suriyede kalc barn oluturulmas - tüm aznlklarn dahil edilmesi - Tek bir Suriye içinde kalnmas. Bu Türkiyenin de çkarnadr. Türkiye 900 km snr var, bu olmazsa birincil maduru olur. O nedenle bu konuda birlikte çalyoruz dedi.

Macron, terörle mücadelede Türkiye ile ibirliinin süreceini de belirtti ancak ID sonras Suriye ile ilgili, Silahl çatmalar bittiinde yeni bir süreç balayacak. Masann etrafnda oturan herkesin çkarlar Erdoann çkarlaryla ayn deildir. Onlar kendi iktidarlarn güçlerini oturtmak istiyorlar. Suriye halk kendi kaderini belirleyecektir diye konutu.

ERDOAN FIRçAYI ATTI

Bir baka Fransz gazetecinin ifade özgürlüü ve Türkiyede tutuklu iadam Osman Kavalayla ilgili sorusuna da Cumhurbakan Erdoan, Kavalann avukatlar var, iyi. Burada da bu avukatlar baya i görüyorlar, çalyorlar. Ama stanbuldaki 2013 Gezi olaylarnn perde arkas bunlar. Gezinin geri planndaki aktörleri olduunu ben hanmefendiye hatrlataym da onun üzerinde de bir çalma yapsn yantn verdi.

Türkiye ile ilgili; Suriye, AB üyelii süreci ve birçok farkl konuya deinilen toplantya damgasn Erdoan, AB sürecine ilikin bir soruya Ben beklediklerimi alm deilim. 16 fasl açld ama kapanm deil. 35 fasl: Ne zamanki bunlar aç kapa yaplr ve üye oldunuz denir, o zaman bu sorunuza çok daha rahat cevap vereceim. Bakanlarmz burada, çalmaya devam edeceiz yantn verdi.

TERÖRLE MÜCADELE

Macron da, Baz eylerin mümkün olduu hissettirildi ve baz ikiyüzlü yaklamlar beslendi. 35 balktan 16s açld ve son dönemde Türkiye tarafnda da baz deiiklikler oldu. Herkesin egemenliine saygm var. Ama balklarn açlmas için koullar bunlar deildi. AHM konusunda da baz endieler dile getirildi. Dolaysyla yeni balklar açacaz dersem, vakit kaybna yol açm olurum. Bu konuda Avrupa Konseyi adna konumak istemiyorum ama bu kurumlara güveniyorum. Tkanklk yaanan konular konusak, zaman kazanlr diye düünülüyorum. Belki bir ibirlii ve ortaklk çerçevesinde çallr. Türkiyenin ve Türk halknn Avrupann içerisinde, Avrupada kalmasn istiyoruz. Bu sürecin belli bir iki yüzlülüü oldu, bunun açkça konuulmas lazm. Geçmite açk konuulmad ama bunun bir faydas da olmad. Sorumluluklar iki tarafl. Türkiyenin çpasnn Avrupada olmas gerekiyor diye konutu.

Cumhurbakan Erdoan ortak basn açklamasnda, Türkiyenin 54 yldr AB kapsnda bekletildiini; bu konuda Türkiye gibi baka bir ülke olmadn söyledi ve bunun için bir gerekçe sunulmadn belirtti. Erdoan, Bu bizi ciddi manada yorduu gibi milletimi de ciddi manada yoruyor. Bizi belki de bir karara doru sürükleyecektir. Ne olur artk bizi de alverin diyecek halimiz yok dedi.

Terörle mücadele konusuna da deinen Erdoan, Ülkemizde ve snrmzda ID kar verilen mücadelemiz var. Ayn ekilde YPGye kar da ayn mücadeleyi bizim beraber vermemiz gerekiyor. Diyaloumuz Suriye konusunda da kararl ekilde devam edecekö diye konutu.

Erdoan, Suriyenin kuzeyinde terör koridoru oluturulmasna müsaade etmeyeceiz. Böyle gelime olursa gereini yaparz. Bütün mesele YPG-PYD; PKKnn yan kurulular olarak kuzeyden Akdenize girmenin yollarn aryorlar. Ne yazk ki NATOda dostumuz olan ABDnin kalkp hala bunlara TIRlarla silahlar vermeleri bizim üzüntü kaynamzdr. Bizim hedefimiz Esadl bir çözüm deildir. Bizim hedefimiz Esadsz ve Suriye halknn kendi demokratik iradesiyle bir seçim gerçekletirmektir deerlendirmesini yapt.

Ana Sayfaya Git