Erdoğan'dan 'küresel dayanışma' vurgusu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu Kovid-19’la Mücadele Özel Oturumuna gönderdiği video mesajında, uluslararası toplumun 21’inci yüzyılın en büyük küresel imtihanıyla karşı karşıya olduğunu belirterek, "Bu zorlu dönemi aşabilmenin anahtarı, uluslararası işbirliği ve küresel dayanışmadır" dedi.

Haberler 04.12.2020 - 10:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, toplantnn baarl geçmesini, tüm insanlk için hayrlara vesile olmasn diledi. Erdoan, Uluslararas toplum 21inci yüzyln en büyük küresel imtihanyla kar karya; bu zorlu dönemi aabilmenin anahtar, uluslararas ibirlii ve küresel dayanmadr. Bu oturum, ite bu nedenle, son derece zamanl ve faydal olmutur. Balantszlar Hareketi Dönem Bakan olarak bu giriime öncülük eden deerli kardeim Sayn Aliyev ve Genel Kurul Bakan Sayn Bozkr bata olmak üzere, özel oturumun düzenlenmesine destek veren herkese teekkür ediyorum diye konutu.

156 ÜLKEYE YARDIM SALADIK

Cumhurbakan Erdoan, Türkiye olarak salgnn ilk günlerinden itibaren uluslararas toplumla ibirlii içinde hareket ettiklerini belirterek, BMnin yan sra Dünya Salk Örgütü, G20, MKTA, Türk Konseyi, slam birlii Tekilat ve dier uluslararas platformlardaki faaliyetlerde hep ön saflarda yer aldk. Bugüne kadar 156 ülkeye ve 9 uluslararas kurulua yardm saladk. Salgn artlarnda gda güvenlii sorunu yaayan ülke ve bölgelere destek oluyor; yallar, engelliler, kimsesiz çocuklar gibi dezavantajl gruplara yönelik 16 ülkede özel programlar gerçekletiriyoruz. Gelimekte olan baz ülkelerde, yerel kaynaklar kullanlarak kiisel koruyucu malzeme üretilmesine yönelik eitim programlar düzenliyoruz. Salgn nedeniyle ekonomik skntlarla kar karya kalan baz ülkelere bütçe destei vermeye çalyoruz. Özel sektörümüz de kamusal alandaki çabalarmza katk salamaktadr. Bugüne kadar 50yi akn Türk firmas, 20nin üzerinde ülkenin salgnla mücadelesine çeitli ekillerde destek olmutur diye konutu.

TÜRK PROFESÖR çFTE TEEKKÜR

Erdoan, dünyann a üretimi kapsamnda gelen haberlere ümit baladna dikkat çekerek, Bu vesileyle, a çalmalarnda önemli bir baarya imza atan, oturuma da çevrimiçi itirak eden Biyontek firmasnn kurucular Prof. Uur ahini ve Dr. Özlem Türeciyi huzurlarnzda tebrik ederim. Türkiye olarak yürüttüümüz, 12si Dünya Salk Örgütü listesinde bulunan 16 a çalmasndan birinin insan denemelerine balanmasndan da büyük memnuniyet duyuyoruz ifadelerini kulland.

SALIK çALIANLARINA ÜKRANLARIMI LETYORUM

Erdoan, Türkiyenin öncülük ettii çabalar neticesinde 2021 ylnn DSÖ tarafndan Uluslararas Salk çalanlar Yl ilan edildiini hatrlatarak, Bu kapsamda, dünyann dört bir yannda fedakrca görev yapan tüm salk çalanlarna ükranlarm iletiyorum. nsani ve Salk Acil Durumlarna Hazrlkllk Dünya Salk Örgütü Corafi Ayrk Ofisi Eylül aynda stanbulda açlmtr. Türkiyenin DSÖnün çalmalarna verdii destein tezahürü olan bu ofis, salgnla yürütülen çabalar güçlendirecektir ifadesini kulland.

HASTALIIN BR SÜRE BZMLE OLACAININ FARKINDAYIZ

Erdoan, Türkiye olarak güçlü tarm, gda ve imalat sektörü, ehir hastaneleri, tecrübeli ve özverili salk çalanlar, kuatc sosyal güvenlik sisteminin, bu süreçte Türkiyenin en önemli avantajlar olduunu belirterek, Tüm dünyada bu süreçten daha fazla etkilenen hassas gruplar vardr. Tedbirlerin kapsayc olmas, hassas ve dezavantajl gruplarn ihtiyaçlarna özen gösterilmesi elzemdir. Bunun bilinciyle, kadnlarn, çocuklarn, yallarn ve engellilerin haklarnn korunmasna özel önem atfediyoruz. Korumamz altndaki 3,6 milyon Suriyeli, ülkemizdeki salk hizmetlerinden, ayn vatandalarmz gibi yararlanabiliyor. Covid-19 hastalnn bir süre daha bizimle olacann farkndayz. Nitekim son haftalarda dünya genelinde vaka, hasta ve vefat saylarnda yaanan trman, bu gerçei hepimize hatrlatmaktadr dedi.

GENEL KURULUN GÜçLENDRLMES GEREKYOR

Erdoan, bu süreçte sadece salgnla deil, ayn zamanda artan slam dümanl, yabanc kartl ve rkçlkla da mücadele edilmesi gerektiine dikkat çekerek, Malum, üyesi olduumuz G20 platformu tarafndan balatlan Borç Erteleme Giriimini bandan beri destekledik. Sürdürülebilir tedarik zincirleri ve datm alar konusu dahil Yeni Normale geçii teminen çalmalarmz hzlandrmak mecburiyetinde olduumuzu da hatrlatmak isterim. Salgnn bize hatrlatt bir dier husus da BM sisteminin günümüz tehdit ve ihtiyaçlar nda reforma tabi tutulmas gereidir. BM sisteminin daha etkin, demokratik, adil ve effaf hale getirilmesi için Genel Kurulun güçlendirilmesi gerektiine inanyorum. Sözlerime son verirken özel oturumun uluslararas toplumun salgna kar yürüttüü mücadeleye ivme kazandrmasn diliyorum. Programn icrasnda görev alan herkese teekkür ediyor, sizleri bir kez daha en kalbi duygularmla selamlyorum ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git