Gergerliğlu'nun vekilliği düşüyor

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'na "terör örgütü propagandası yapma" suçundan verilen 2 yıl 6 ay hapis cezasını onadı. Adalet Bakanlığı'nın, Yargıtay kararını TBMM'ye iletmesi ve bu kararın Genel Kurul'da okunmasıyla Gergerlioğlu'nun milletvekilliği düşürülmüş olacak.

Haberler 20.02.2021 - 00:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerliolunun terör örgütü propagandas yapma suçundan ald 2 yl 6 ay hapis cezas Yargtay 16. Ceza Dairesi tarafndan onand. Dairenin gerekçesinde, Gergerliolu hakknda milletvekili seçilmeden önce soruturmann balatld, kovuturmaya devam edilerek, hüküm kurulduuna iaret edilmesi de dikkat çekti. Ancak Terörle Mücadele Kanunu kapsamndaki suçlarda, fezleke hazrlanmadan yarglamaya dorudan devam edilebiliyor.

Yasama dokunulmazl ile milletvekillerinin keyfi ve aslsz ceza kovuturmalar ve tutuklamalardan korunmasnn saland belirtilen gerekçede, hak ve özgürlüklerin kötüye kullanlmas yasana ise Anayasann 14, Avrupa nsan Haklar Sözlemesinin de 17. maddesinde yer verildii aktarld.

Gerekçede, Anayasa Mahkemesinin 2008deki kararnda, demokratik yaam için dorudan açk ve yakn tehlike oluturan düünce açklamalarnn Anayasann 14. maddesi kapsamnda kötüye kullanma olarak deerlendirilebilecei sonucuna varld ifade edildi.

Yargtay 9. Ceza Dairesinin yerleik içtihatlarnda da terör örgütü propagandas suçunun Anayasann 14. maddesi kapsamnda hakkn kötüye kullanm olduuna iaret edilen gerekçede, Avrupa nsan Haklar Mahkemesinin de benzer kararlarna yer verildi.

ÖRGÜTE SEMPATY ARTIRMAK AMACI

Yargtay 16. Ceza Dairesinin gerekçesinde, unlar kaydedildi:

Sann, 20 Austos 2016 tarihli paylamnda, örgüt mensuplarnn silahl fotorafnn görsel olarak kulland, örgütün cebir ve iddet içeren eylemlerini meru gösteren ve tevik eden ifadeler içerdii anlalmtr. Sann, PKK silahl terör örgütünce yaymlanan bir açklamann yer ald habere link vermesi, böylece açklamann sahiplenilmesi, PKKnn meru gösterilmeye çallmas eklindeki eyleminin balam ve mahiyeti itibaryla örgütün siyasi veya sosyal etkinliini artrmak, sesinin kitlelere duyurulmasn salamak, örgütün baa çklmas imkansz bir güç olduu ve amacna ulaabilecei kanaatini toplum üzerinde oluturmak, halkn örgüte sempatisini artrmak ve aktif desteini salamak amac tad belirlenmitir. Bu hususlar nazara alndnda sann savunmasna itibar edilmeyip cezalandrlmasna karar verilmesinde bir isabetsizlik görülmemitir.

Gerekçede ayrca yarglama sürecindeki ilemlerin kanuna uygun yapld, hükme esas alnan delillerin hukuka uygun elde edildii, eylemin doru olarak nitelendirildii ve kanundaki suç tipine uyduu da vurguland.

MD NE OLACAK?

Milletvekili seçilme yeterlii koullar arasnda, Bir yl veya daha fazla hapis veya süresi ne olursa olsun ar hapis cezasna hüküm giymi olanlarn milletvekili seçilemeyecei hükmü bulunduu için Gergerliolunun cezasnn onandna dair Yargtay lamnn Adalet Bakanl üzerinden TBMMye gönderilmesi bekleniyor. TBMM Bakanlnn kesinleen mahkeme kararn Genel Kurulda okutmasyla birlikte Gergerliolunun milletvekillii düürülmü olacak.

Ana Sayfaya Git