Gerilime son verilmelidir

Türk bakanların Almanya'da katılacakları etkinliklere izin verilmemesiyle iki ülke arasında yaşanan gerginlik, Türkiye ve Almanya Dışişleri Bakanları tarafından ele alındı.

Haberler 09.03.2017 - 10:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çavuolu ve Gabriel Berlinde bir araya geldi. Görümenin ardndan konuan Alman Bakan, Türkiyenin iç tartmalar Almanyaya ihraç edilmemeli dedi. çavuolu ise, likilerimizin kötü olmasnn iki ülkeye de faydas yok ifadelerini kulland.

Dileri Bakan Mevlüt çavuolu ve Alman mevkida Sigmar Gabriel arasndaki görüme yaklak bir buçuk saat sürdü. Görümenin ardndan konuan Alman Dileri Bakan, Türkiyenin iç tartmalar Almanyaya ihraç edilmemeli diye konutu. çavuolu ile görümesini zor geçti sözleriyle nitelendiren Gabriel, Türkiyedeki tutuklu Alman vatandalarna ilikin de konutu. Gabriel, Türk yetkililer, Türkiyedeki Alman konsolosluk görevlilerinin tutuklu gazeteci Deniz Yücel ve dier tutuklu Alman vatandalaryla görümesine izin verdi dedi. likiler normale dönmeli diyen Gabriel, gerilimin iki ülkeye de zarar verdiini söyledi.

Gabriel, Aramzdaki sorunlar ne olursa olsun, konumaktan baka bir alternatif yok. çünkü Almanya ve Türkiye arasndaki ilikileri adm adm normalletirmeye çalmak bu ekilde mümkün olacaktr dedi.

ki dost ülke olarak m devam edeceiz...

Mevlüt çavuolu da daha sonra görümeyle ilgili açklama yapp, gazetecilerin sorularn yantlad. Bakan çavuolu, Son 1 ylda Almanyada yaayan Türk toplumuna yönelik sistematik baskdan rahatsz olduumuzu ve Türk toplumunun da çok etkilendiini, esasen Almanyann entegrasyon politikalaryla da çelitiini söyledim sözleriyle görümenin detaylarn aktard. çavuolunun açklamalarndan dier satr balar öyle:

Esasen iki ülke arasndaki ilikilerin herkesten daha iyi olmas gerekiyor. Bugüne kadar Türkiye Almanyaya kar dümanca bir hareket içinde olamd, gerek de yoktu. likilerimizin kötü olmasnn iki ülkeye de faydas yok. Türkiyeye yönelik sistematik bir ekilde karalama kampanyas, Cumhurbakanmzn adeta bir nefret unsuru haline getirilmesi ve topyekn Türkiyeye yönelik saldrlar, Almanyada PKK ve dier terör örgütlerinin serbestçe faaliyet göstermesi gibi rahatsz olduumuz konular açk bir ekilde bu sabah gündeme getirdik. Dostum Gabriel de düünce ve beklentilerini açk bir ekilde söyledi. Bundan sonra en ksa zamanda tekrar bir araya geleceiz, dostum Gabrieli Türkiyede arlayacaz.

Türkiye ve Almanya birbirine ihtiyaç duyan iki ülke. Ama una karar vermeliyiz: ki dost ülke olarak m devam edeceiz, kopmay m seçeceiz? Biz iki dost ülke olarak devam edelim istiyoruz. Almanya da tercihini yapmal. Varsa sorunlar açk açk konumalyz.

Görüme için teekkür

Her açdan çok faydal bir görüme oldu. Samimi bir ortamda düüncelerimizi paylap beklentilerimizi birbirimize aktardk. Hangi bakanmzn önümüzdeki günlerde faaliyette bulunacan da kendisine liste olarak verdik. Bu Sayn Merkel ve Sayn Babakanmz arasnda da konuulmutu. Türk siyasetçilerin engellenmemesi gerektiini de kendisine söyledik.

Bu sabaki faydal toplant için dostum Gabriele huzurunuzda teekkür etmek istiyorum.

Türkiye ile Almanya arasndaki ilikiler son dönemde gergin. Türkiye kökenli Alman vatanda ve Die Welt muhabiri Deniz Yücelin Türkiyede tutuklanmasnn ardndan, Almanyada Türk bakanlarn katlaca baz etkinlikler iptal edilmiti. Cumhurbakan Tayyip Erdoan Almanyann bu tutumunu, Nazi dönemi uygulamalarna benzetmiti.

Ana Sayfaya Git