HDP: Elektrik üretim ve dağıtım şirketleri kamulaştırılsın

HDP'li milletvekilleri, elektrik üretim ve dağıtım şirketlerinin kamulaştırılması ve 250 KW elektriğin ücretsiz olması için kanun teklifi verdi.

Haberler 10.02.2022 - 00:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Halklarn Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Garo Paylan, Serpil Kemalbay, Necdet pekyüz ve Erol Katrcolu, elektrik üretim ve datm irketlerinin kamulatrlmas, tüm hanelere ve iyerlerine 250 KW elektriin ücretsiz salanmas için Meclis Bakanlna kanun teklifi verdi.

Teklifin gerekçesinde, yüksek gelen elektrik faturalarnn toplum için krize dönütüü ifade edildi. Farkl kentlerdeki elektrik kesintilerinin hatrlatld kanun teklifinde datm irketlerinin gerekli yatrmlar yapmad tespitine yer verildi. Türkiyede elektrik datm 21 bölgeye ayrld belirtilen teklifte Her bir bölgenin datm hizmetleri, kamu bankalarndan verilen kredilerle yanda irketlere peke çekilmitir denildi.

Sosyal devlette enerjiye ulamann temel insan hakk olduu belirtilen teklifte elektrik üretiminin yüzde 80i, datmnn ise yüzde 100ü özel sektörün himayesinde yürütüldüüne dikkat çekildi.

HDPnin kanun teklifindeki maddeler ise u ekilde:

* Madde 1- 4.12.1984 tarihli ve 3096 sayl Kanunun Amaç balkl 1 inci maddesi aadaki ekilde deitirilmitir.

* Madde 1- Türkiye Elektrik Kurumu dndaki özel hukuk hükümlerine tabi sermaye irketleri statüsüne sahip yerli ve yabanc irketlerin; elektrik üretimi, iletimi, datm ve ticareti ile görevlendirilmeleri iptal edilmitir. lgili irketler kamulatrlmtr.

* Madde 2- Her haneye ve her iyerine 250 KW elektrik Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanl bütçesine konulan ödenekten karlanmak suretiyle ücretsiz olarak salanr.

* Madde 3- Bu Kanun yaym tarihinde yürürlüe girer.

* Madde 4- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbakan yürütür.

Ana Sayfaya Git