HDP’de “ikinci Roboski” skandalı

Dokunulmazlığı kaldırılan ve bir kısmı cezaevinde tutulan 10 vekilden bazılarının başvurusunun dahi yapılmadığı, bazılarınınkinin ise eksik belge ve evrak nedeniyle AİHM tarafından usulden reddedildiği ortaya çıktı.

Haberler 02.02.2022 - 09:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Avrupa nsan Haklar Mahkemesi (AHM), Halklarn Demokratik Partisi (HDP) Ankara Milletvekili Filiz Keresteciolu kararndan sonra, aralarnda eski HDP E Genel Bakan Selahattin Demirtan da bulunduu 40 milletvekili için dokunulmazlklarnn kaldrlmasyla ilgili olarak hak ihlali karar verince, ikinci Roboski skandal ortaya çkt.

KNC ROBOSK SKANDALI

Dokunulmazl kaldrlan ve bir ksm cezaevinde tutulan 10 vekilden bazlarnn bavurusunun dahi yaplmad, bazlarnnkinin ise eksik belge ve evrak nedeniyle AHM tarafndan usulden reddedildii ortaya çkt. Bavurusu usulden reddedilen eski HDP Milletvekili Mehmet Ali Aslan, bavurularnn reddedildiini bir Parti Meclisi-Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantsnda cezaevinde bulunan ve mektup gönderen Selahattin Demirtatan örendiklerini söyledi. Aslan, HDPnin hukuk bürosunda revize deil, reform yaplmaldr dedi. Yaanan bu skandal, daha önce eksik belge nedeniyle AHM tarafndan reddedilen Roboski davasna benzetildi.

HDP HUKUK BÜROSU

AHM dün, anayasada yaplan deiiklik ile dokunulmazlklar kaldrlan ve aralarnda HDPnin hl tutuklu bulunan eski e genel bakanlar Selahattin Demirta ve Figen Yüksekdan bulunduu 40 milletvekilinin bavurusunda ihlal karar verirken, gözler 40 vekil ile birlikte dokunulmazl kaldrlan ancak kararda ad bulunmayan yaklak 10 vekile çevrildi.

Medyascope muhabiri Ferit Aslann aratrmasna göre, dokunulmazl kaldrlan ve bir ksm bu nedenle uzun süre cezaevinde bulunan yaklak 10 eski vekil adna ya bavuru yaplmad ya da eksik evrak nedeniyle bavurular reddedilen vekiller olduu ortaya çkt.

BAVURU BLE YAPILMAMI

HDP eski milletvekilleri Abdullah Zeydan, Burcu çelik, Ali Atalan, Mizgin Irgat, Bedia Özgökçe, Saadet Becerikli ve Mehmet Ali Aslan, kendileri adna avukatlar ve HDP hukuk bürosunun AHMe bavurduunu zannederken, bugün açklanan karar ile ya adlarna bavuru yaplmad ya da bir ksmnn eksik belge ve evrak nedeniyle bavurularnn usulden reddedildiini örendiler. Bugün AHM kararnda adlarn göremeyenlerden biri olan HDPnin eski hukukçu milletvekili Burcu çelik adna bavuru dahi yaplmad ortaya çkt.

HDP eski milletvekili Mehmet Ali Aslan, kendileri adna avukatlar ve partinin hukuk bürosunun bavuru yaptn bildiklerini, ancak bavurularnn reddedildiini, bunu parti yetkililerinden deil, cezaevinde bulunan Demirtan partiye gönderdii bir mektuptan örendiklerini söyledi. Aslan, Bir gün Parti Meclisi ve Merkez Yönetim Kurulu üyeleri ile toplantda iken o zaman hl e genel bakan olan Selahattin Demirtan cezaevinden gönderdii bir mektupta baz arkadalarn AHM bavurusunun eksik evrak ve belge nedeniyle kabul edilemediini örendik. Buna göre bu bir skandaldr. HDPnin hukuk bürosunda revize deil, reform yaplmaldr diye konutu.

Bavurular eksik belge ve evrak nedeniyle AHM tarafndan reddedilen yaklak 10 vekilin durumu, 34 kiinin yaamn yitirdii Roboski davasn gündeme getirdi. Bugün AHM kararnn açklanmas ile ortaya çkan olay, kinci Roboski skandal olarak deerlendirilirken, haklarnda AHMin ret karar verdii baz eski vekiller konumak istemedi.

DEMR: TAHLYE EDLMELLER

Avukat Ramazan Demir de karara dair u paylam yapt: AHM, HDPli 40 milletvekilinin dokunulmazlklarnn kaldrlmas ile ilgili ihlal kararn açklad. Muhalefetin de koa koa ortak olduu ve Kürt siyasi hareketine kar anayasa da açkça çinenerek ilenen suçlarda son perde de bu ekilde kapanm oldu. AHMin Büyük Daire karar ile birlikte deerlendirildiinde gözaltna dahi alnamamas gereken Selahattin Demirta ve arkadalar 5 yldr cezaevinde. Biten yarglamalarn yeniden açlmas,devam edenlerin düürülmesi,tutuklu milletvekillerinin de derhal tahliye edilmesi gerekir.

Ana Sayfaya Git