HDP'yi çıldırtıyorlar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 6 muhalefet liderinin toplantısıyla ilgili olarak 'Bunların bir araya gelmeleri manidar. Niye 28 Şubat? Bu da garip. Öbür taraftan HDP’yi çıldırtıyorlar. Oldu olacak onu da alın yanınıza' dedi.

Haberler 17.02.2022 - 00:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Erdoan, Birleik Arap Emirliklerine (BAE) yapt ziyaretin ardndan Türkiyeye dönüte gazetecilere yapt deerlendirmede özetle u önemli mesajlar verdi:

Birleik Arap Emirliklerine gerçekletirdiimiz iki günlük resmi ziyareti hamdolsun baaryla tamamladk. Ziyaretimizin ilk gününde deerli kardeim Abu Dabi Veliaht Prensi eyh Muhammed bin Zayid ile son derece verimli görümeler gerçekletirdik. Türkiye-Birleik Arap Emirlikleri ilikilerinin daha da gelitirilmesine yönelik atabileceimiz ortak admlar ele aldk. birliimizde, son dönemde salanan ivmeyi muhafaza etmek ve ileri tamak konusundaki iradenin karlkl olduunu memnuniyetle müahede ettik.

13 ÖNEML ANLAMA MZALADIK

Temaslarmzda ayrca bölgesel ve uluslararas meseleler hakknda fikir teatisinde bulunduk. Bu noktada Birleik Arap Emirliklerinin güvenlik ve istikrarna verdiimiz destein altn çizdik. Körfez Bölgesinin güvenliini, kendi güvenliimizden ayr görmediimizi vurguladk.

Ziyaretimiz vesilesiyle çeitli alanlarda toplam 13 mutabakat zapt ve protokol imzaladk. Savunma sanayii alannda imzalanan niyet mektubuyla önümüzdeki dönemde atlacak ortak admlara ilikin koordinasyonu salamak üzere anlay birliine vardk. Kara ve deniz tamacl alanlarnda akdedilen mutabakat muhtrasyla lojistik maliyetlerinin düürülmesi saland. Kapsaml Ekonomik Ortaklk Anlamas müzakerelerinin gecikmeksizin balatlmas hususunda mutabk kaldk.

Ayrca salk ve tp bilimleri, sanayi ve ileri teknolojiler, iklim deiikliiyle mücadele, tarm, kültür, gençlik, iletiim, ariv, Meteoroloji, afet ve acil durum yönetimi alanlarnda da i birliine yönelik önemli anlamalar imzaladk. Dost ve karde Birleik Arap Emirlikleri ile ilikilerimizin ahdi zeminini daha da güçlendirecek tüm bu anlamalarn ülkelerimiz ve bölgemiz için hayrl olmasn diliyorum.

Önde gelen i adamlaryla bir araya geldiimiz toplantda ise özellikle Emirliklerdeki yatrmclarn ülkemize gösterdikleri alakann ne denli yüksek olduunu gözlemledik. Teknoloji irketlerimize ve Türkiyenin hzla gelien dinamik i ortamna büyük ilgi duyduklarn müahede ettik. Önümüzdeki dönemde büyük projelere, geleneksel irketlerimize olduu kadar start-up firmalarmza, kuluçka merkezlerimize ve teknoparklarmza da yatrmc olarak katkda bulunmak istiyorlar. Bu süreçte biz de kendilerine gereken her türlü destei vermeye hazr olduumuzu ifade ettik.

Ayrca Dubaide Birleik Arap Emirlikleri Devlet Bakan Yardmcs, Babakan ve Dubai Emiri kymetli kardeim eyh Muhammed bin Raid Al Maktum ile de bir araya geldik. Kendisiyle kapsaml bir görüme gerçekletirdik. Türk müteebbislerin Dubainin ekonomik ve ticari geliimine saladklar katknn artarak sürmesi için atlabilecek admlar konusunda fikir alveriinde bulunduk.

Keza EXPO 2020 Dubai sergi alannda Türkiye Milli Günü etkinliklerine itirak ettik. Temaslarm arasnda en önemlilerinden biri olan gençlerle bulumamzda umut ve heyecan dolu, yüksek enerjili bir sohbet gerçekletirdik. Ardndan Azerbaycan reyonunu gezme ve burada Azerbaycann mehur sanatçlarn dinleme frsatm oldu.

Ziyaretimin Birleik Arap Emirlikleri ile i birliimizin güçlü bir ivmeyle yeni ufuklara tanmas bakmndan önemli bir aama tekil ettiine inanyorum. Ortak çkarlarmz ve bölgemizin istikbali için bu gayreti, karlkl sayg ve güven temelinde sürdürmekte kararlyz. Ziyaretimiz süresince Birleik Arap Emirliklerindeki kardelerimizden büyük muhabbet ve yaknlk gördüümü özellikle dile getirmek istiyorum.

- Birleik Arap Emirlikleri ile ilikilerde yeni bir dönemin baladn anlyoruz. Ayn çerçevede Suudi Arabistan ile de benzer bir yaknlama olaca yönünde haberler çkmt. Yakn zamanda bir Riyad ziyareti söz konusu mu? Oradaki görümeler nasl ilerliyor? Bir de srail Cumhurbakan da mart banda Türkiyeye geliyor. Bu ziyaretten beklentileriniz nelerdir?

Biz Suudi Arabistanla da olumlu diyalogumuzu sürdürüyoruz. Önümüzdeki dönemde somut admlarla ilerleme arzusundayz. Suudi Arabistan ile bu süreci olumlu istikamette gelitirelim istiyoruz. srail Cumhurbakan Sayn Herzogla da muhtelif vesilelerle olumlu telefon görümeleri gerçekletirmitik. Kendisinin mart aynda ülkemize bir ziyareti öngörülüyor. Tabii bu ziyareti olumlu karlyoruz. nallah uzun bir aradan sonra böyle bir admn atlmas Türkiye-srail ilikileri açsndan iyi olacaktr.

- Trmandrlan bir Ukrayna-Rusya krizi var. Son günlerde özellikle Avrupa ve ABDnin -hatta yön vererek- igal noktasnda sürekli tansiyonu yüksek tutmalar söz konusu. Batnn bu tutumunu nasl deerlendiriyorsunuz? Sizin de Sayn Zelenski ile görümeniz olmutu. Sayn Putin ile görümeniz, deerlendirmeniz olacak m? Olas bir igal, Türkiyeyi nasl etkiler?

Sayn Zelenski, kendisiyle yaptmz görümede, Putin, Zelenski, Erdoan olarak yaplacak üçlü bir görümeye olumlu yaklatn ifade etti. Sayn Putinin de bu konuya olumlu yaklamas halinde stanbul veya Ankarada bir araya gelmeyi inallah gerçekletirebiliriz. Bu arada da Sayn Putin ile telefon diplomasisi yapmak suretiyle buna nasl baktn kendisinden örenmek isteyeceim. Buna göre de ii takip etme gayreti içerisinde olacaz. Zira bölgede gerçekten bir sava çkmas hayra alamet deildir. Böyle bir ey bölgenin sal açsndan isabetli olmaz.

- Yunanistann Ege Denizindeki adalar silahlandrmas sorunu üzerinden Türkiye ve Yunanistan arasnda bir gerilim var. Son olarak Türkiyenin Yunanistan bundan vazgeçmezse bu adalarn egemenlii tartlr sözlerine Atinadan yant geldi, Bu suçlamalar reddediyoruz deniliyor. Netletirmek adna; bizim itirazmz ne? Silahlandrma sürerse Türkiyenin Atinaya kar ne tür admlar olabilir?

Silahszlandrlm statüde bulunan adalarda anlamalara aykr olarak yürütülen askeri faaliyetlere sessiz kalmamz mümkün deil. Nitekim bu konuyu BMnin gündemine tadk.

Önümüzdeki dönemde de gündemde tutmay sürdüreceiz. Bu konuda ayrca Bakanmz bunlara bir uyarda bulundu. Fakat Yunanistann bu ii böyle devam ettirmesi halinde tabii ki gerekli olan neyse bu uyary biz de en üst düzeyde yaparz. çünkü malum, adalar konusu hep tartmaldr. Bizi bu tartmal konular gündeme getirme mecburiyetinde brakabilirler. Bunun için de Bakanm Bizi bu konular tartmaya açmak zorunda brakmasnlar diye onlara alt düzeyden bir uyar yapt. Hayrl da oldu.

- Son dönemde Türkiye ile Orta Dou ülkeleri arasndaki ilikiler ivme kazand ama yakn zamanda Batl bir ülkeye, özellikle Avrupa Birlii ülkelerine herhangi bir ziyaret olacak m? Mültecilerle ilgili daha önce balatlan bir süreç var. Bu anlamda görümeler devam edecek mi? Bununla ilgili Avrupa Birliinden Türkiyeye yardm konusunda yeni bir taahhüt söz konusu mu? Bir de yakn zamanda kyafetlerine el konarak snr d edilen ve Yunanistan snrnda donarak ölen mültecilerin says artt. Buna yönelik yorumunuz nedir?

Özellikle Yunanistan snrnda 19 insann donarak ölmesi yenilir yutulur bir olay deil. Tabii biz bunu Avrupallara her halükrda duyuruyoruz. Elbette göçmenler için kendi yaptklarmz da duyuruyoruz. Bundan sonra da yine duyurmaya devam edeceiz. Dier taraftan, Avrupada görüme yapalm diyen devlet bakanlar var. Onlarla da belki bu hafta veya önümüzdeki hafta içerisinde video konferans görümeleri yapmaya devam edeceiz. Bu arada mesela Hazine ve Maliye Bakanmzn bir ngiltere seyahati oldu ve buradaki görümeleri çok çok verimli geçti. Tabii Ukrayna ve Birleik Arap Emirliklerine gerçekletirdiimiz ziyaretlerimizin yan sra yakn bir zamanda gerek srailin Türkiyeye yapaca ziyaret gerekse bizim Senegal ve Kongoya yapacamz ziyaretler de önümüzdeki dönemin en can alc hareketlilii olacak.

Temennimiz o ki bu ziyaretleri verimli bir ekilde sürdürmeye devam edelim. Bu konuda ilgili bakan arkadalarmz da yeni ziyaretlerini sürdürmeye devam edecekler. Örnein önümüzde bir Münih Konferans var. Münih Konferansna Dileri Bakanmz katlyor, orada baz görümeler yapacaklar. Bunun dnda, Cumhurbakanl Sözcümüz brahim Kaln ve Dileri Bakan Yardmcmz Sedat Önaln bir srail ziyareti olacak. Sayn Herzogun ülkemize planlanan ziyaretinin hazrlklarn ele alacaklar. Bu trafii biz bu ekilde devam ettiriyoruz.

DPLOMATK çÖZÜMDEN YANAYIZ

- Macron, Putin ile bir görüme yapt ve sonrasnda dünya çalkaland, özellikle sosyal medyada Macrona yönelik muamele çok konuuldu. Bu konudaki deerlendirmenizi merak ediyorum. Bu gerçekten de sizin Avrupada bu krizi çözecek lider yok ifadenizin bir anlamda teyidi mi oldu?

Sayn Putin ve Macronun görümesinde ortaya çkan görüntünün ne anlama geldii hususunda bizim ilave bir yorum yapmamza esasen gerek bulunmuyor. Biz Ukrayna-Rusya arasndaki krizin diplomatik ve barçl yollarla çözüme kavumas için üzerimize düen sorumluluu samimi bir ekilde yerine getirmeye çalyoruz. Gerek Sayn Putinle gerek Sayn Zelenskiyle yakn bir diyalog ve i birlii içindeyiz. Bunun tansiyonun düürülmesi için kullanlabilecek önemli bir imkn olduunu düünüyorum.

LBYADAN GER DURMAYIZ

- Libyadaki son gelimeler ciddi endie verici. Son olarak Ulusal Birlik Hükümeti Babakan Dibeybeye bir suikast giriimi oldu. Tobruktaki Temsilciler Meclisi ile uluslararas meruiyeti olan yönetim arasnda kriz yaanyor. Libyada Türkiyenin sahada ve masada oyun deitirici rolü sayesinde bir kazanm elde edilmiti. Bunun devam etmesi adna Türkiye yeniden arln koyacak m? Türkiyenin bundan sonra ataca admlar neler olacak? Bugün Birleik Arap Emirliklerinin de Libyada bir anlamda Türkiyeye muhalefet eden politikalarndan geri adm attn duyduk. Daha kolaylaacak m bundan sonraki süreç, yoksa zorlaacak m?

u anda Libyada bizim geri durmamz söz konusu deil. Libyaya bandan itibaren elimizden gelen her türlü destei nasl verdiysek, bundan sonraki süreçte de elimizden gelen destei vermeye gayret edeceiz. Bütün mesele, Libyada liderler seviyesinde bir süreci takip etmek mi; yoksa Libya halknn müreffeh, huzurlu bir geleceini salayacak bir seçime yardmc olmak m? Biz ikinciyi tercih ediyoruz. stiyoruz ki öyle bir seçim yaplsn ki bu seçimle beraber Libya halk hakikaten istedii, arzu ettii bir yönetim biçimine kavusun. u anda bunun aray içerisindeyiz. Tabii Sayn Dibeybeye kar yaplan giriim üzücüdür. Dier taraftan burada Fethi Baaa da adayln açklad.

Bizim Fethi Baaa ile olan münasebetlerimiz iyidir. Öbür tarafta Dibeybe ile de iyidir. Bunun yannda yine Halid el-Miri ile de münasebetlerimiz iyidir. Bütün mesele, Libya halknn burada tercihini kimden yana yapaca, nasl yapacadr. nallah en ksa zamanda hayrlsyla bir neticeye varlmasn arzu ediyoruz. Fakat burada bir geçici yönetim mant var. Bu geçici yönetim mantnda da ite 1,5 yllk bir hükümet kurulsun deniliyor. Ben böyle bir yaklam Libya için doru bulmuyorum. Burada adam gibi bir seçim yaplmal ki Libya bu noktada güçlü bir yönetim kadrosuyla uzun süreli bir adm atm olsun.

- Kabinenin ve sizin elektrik faturalaryla ilgili çalmalarnz olduunu biliyoruz. Herhalde Kabine toplantsnda da bu konu gündeme gelecek. Sayn Bahçeli, partisinin grup toplantsnda, Elektrik datm devlet eliyle yaplsn, vergi yükü azaltlsn önerisinde bulundu. Paketin içerii netleti mi? Bir de Kemal Klçdarolu, ndirim yaplana kadar elektrik faturam ödemeyeceim dedi. Bunu nasl deerlendiriyorsunuz?

Bir siyasi partinin genel bakan, Ben elektrik faturasn ödemeyeceim diyorsa bu ne anlama gelir? Sen elektrik faturan ödemediin zaman yaplacak ilem nedir? Elektriin kesilmesidir. Dier taraftan bu konuyla ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlmz hazrlklarn yapyor. nallah Kabine Toplantsnda etraflca görüeceiz ve ondan sonra da açklamamz bütün detaylaryla yapacaz.

HDPY çILDIRTIYORLAR

- 6 muhalefet lideri bir toplant yapt. Cumhurbakanl Hükümet Sistemi keyfi ve kural tanmaz bir sistem dediler ve bunun yerine Güçlendirilmi Parlamenter Sistemini istediler. Bununla ilgili mutabakat metnini de 28 ubatta yaynlayacaklarn söylediler. Bu konuda görüleriniz nedir?

Bir defa Cumhurbakanl Hükümet Sistemini bu milletin kendisi getirmitir. Bunu kabul etmeyenler en bata millet iradesine saygszlk yapyor demektir. Tabii bunlarn bir araya gelmeleri manidar. Niye 28 ubat? Bu da garip. Öbür taraftan HDPyi çldrtyorlar. Oldu olacak onu da aln yannza. Bunlar daha çok bir araya gelirler ama bunlardan bir ey çkmaz.

Biz ise Cumhur ttifak olarak; AK Parti, Milliyetçi Hareket Partisi, Büyük Birlik Partisi olarak emin admlarla kararl bir ekilde yolumuza devam ediyoruz, devam edeceiz. Hazrlklarmz buna göre yapyoruz. Vatandalarmzn herhangi bir sknt çekmesine sebebiyet verecek admlara frsat vermeyiz.

HAA, TABANIM MÜSAADE ETMEZ

- leride bu 6 muhalefet partisinden Cumhur ttifak ile birlikte olmak isteyenlere kapnz açk m?

Haa. Öyle bir ey olur mu? Böyle bir eye benim kendi tabanm da müsaade etmez.

- Siyasi Partiler ve Seçim Kanununda deiiklik öngören çalma yürütülüyor. Bu çalmaya son ekli verildi mi? Sizin önünüze geldi mi? Ana hatlarn paylaabilir misiniz? Meclis gündemine ne zaman gelir?

Bu konuyla ilgili arkadalarmzn hazrlad taslak metni Sayn Bahçeliye takdim ettim. Fethi Bey ile Hayati Bey çalmalarn sürdürüyorlar. Büyük Birlik Partisinin yapm olduu çalma da zaten önlerine gelmiti. çok ksa bir zaman içerisinde nihai karar verip ona göre de adm atabiliriz. Bu noktada herhangi bir sknt söz konusu deil.

YÜZDE 7 EK NDRM BEKLYORUZ

- Cumartesi günü enflasyonla mücadele yolunda çok önemli bir karar açkladnz. Gda ürünlerinde KDV yüzde 1e düürüldü. Ancak özellikle marketlerde gda ürünlerinde uygulamada bir sknt olduuna dair genel bir kanaat var. Özellikle zincir marketler cephesinde ilginç eyler oldu. Örnein KDV indirimi öncesi 30lu bir koli yumurta 38,90 liradan satlyordu. Açklama sonras ayn gün içinde ayn yumurta 45,90 liraya çekildi. Pazartesi günü zincir marketler yaptklar 7 lira zamm, 3er lira geri çektiler, toplamda koli bana 4er lira zam yaptlar. Toplamda 50 bin ubesi bulunan bu zincir marketlerin organize hareket etmesi maddi anlamda bir milli güvenlik sorunu tekil etmiyor mu? Enflasyonla Mücadele Timi kurulacan söylemitiniz. Bu tim enflasyonla mücadelede baarl olabilir mi? Esnaf çocuu bir gazeteci olarak biraz endieliyim.

Bir defa hiç endieli olmayn. u an itibaryla gerek Hazine ve Maliye Bakanlmz gerek Ticaret Bakanlmz bunlar yakn markaja alm durumda. Baz ürünlerde KDV indirimi sonras fiyatlar belli oranlarda geri gelmi görünüyor. Öyle veya böyle inecek. Ben tabii Hazine ve Maliye Bakanmza Süratle bunlarn üzerine gitmeniz gerekiyor dedim. Onlarn patronlaryla da bizzat Nureddin Bey görümek suretiyle bunlarn üzerine gitmeye ve bir de bunlar teftie devam edeceiz.

Biz devlet olarak temel gda ürünlerinde KDVyi yüzde 8den yüzde 1e indirdik ama bir de dedik ki siz de indireceksiniz. Biz nasl KDVyi 7 puan indirdiysek, buna ek olarak sizden de burada en az yüzde 7 fiyat indirimi bekliyoruz dedik. Ki bu toplamda 14 puan eder. Onlardan da daha sonra bu istikamette açklamalar aldk. imdi bu devam etmezse biz bunlarn üzerine çok farkl bir ekilde gideceiz. Bir defa vatandamz bunlara ezdirmeyeceiz. Bunlarn üzerine üzerine gideceiz. Böylece meyveydi, sebzeydi, hububatt, yumurtayd, süt ve süt mamulleriydi aklnza ne gelirse, tüm temel gda ürünlerinde gerekli olan yapacaz. urada 1-2 ay içerisinde bu raflarn nasl düzeldiini hep beraber göreceiz. Hiç endieniz olmasn.

SOSYAL MEDYA YASASI çALIMASI: SESSZ KALMAK OLMAZ

- 2021in austos ayndan beri bir Sosyal Medya Yasas çalmas yapldn biliyoruz. Almanya modeli konuulmutu. Dezenformasyon ve sahte haberlerin sonu gelmiyor. Özellikle kimliksiz hesaplarn oluturduu tahribat söz konusu. Sahte hesaplardan yalan, dezenformasyon, itibar suikast, iftira gibi suçlar ileniyor. Kamuoyunda bir rahatszlk söz konusu. Bu yasa çalmas ne zaman Meclise gelir? Bu yalan ve dezenformasyonun önüne nasl geçilir?

Öncelikle sosyal medya elbette ciddi bir imkn. Ama bu imknn dezenformasyon ve yalan haberle gerek kiilik haklarn gerek toplum huzurunu gerek ülke güvenliini tehdit eder ekilde kullanlmasna sessiz kalmak da söz konusu olamaz. Geldiimiz nokta, dezenformasyonla daha etkin mücadele etmek adna yeni kanuni düzenlemeler yapmay zaruri kld. Cumhurbakanl letiim Bakanlmz teknik çalmalarn tamamlad. Ardndan da Mecliste AK Parti Grubumuz bu çalmay tekmül ettirmek üzere çalt. Ortaya çkan metin üzerinde Fuat Oktay Beyin bakanlnda arkadalarmz toplantlar gerçekletirdi. çileri Bakanmz, Adalet Bakanmz, letiim Bakanmz ve ilgili kurum kurulularmzn yöneticileri de çalma toplantlarnda yer ald. Son toplanty da inallah pazartesi günü gerçekletirecekler. çalmalarda sona gelindi diyebiliriz. Ardndan bu süreç Meclise geçecek ve orada tamamlanacak. Tabii bu çalmada üç ana unsur var.

Her eyden önce yalan haberin, dezenformasyonun yaylmasn, sistematik bir ekilde yaygnlamasn engelleyecek bir düzenlemeden söz ediyoruz. kincisi, younlukla sosyal medya üzerinden gerçekletirilen dezenformasyon faaliyetlerine kar sosyal a salayclarna, sosyal medya irketlerine ve kullanclarna yönelik yeni düzenlemeler ve sorumluluklar gelmi olacak. Üçüncüsü de internet Haber sitelerine yine dezenformasyonu önleme adna baz sorumluluklar getirilecek. Dezenformasyonla mücadele ile ilgili admlar kararl ve süratli bir ekilde takip ediyoruz ve gerekli admlar da atacaz.

Ana Sayfaya Git