HÜDA PAR, haftalk gündem deerlendirmesinde iç ve d konulara ilikin açklamalarda bulundu.
TÜKe göre Türkiyenin, 2022nin ilk çeyreinde yüzde 7,3 orannda büyüme kaydettii belirtilen açklamada, salgnla birlikte balayan ve hl etkisi devam eden küresel ekonomideki durgunlua ramen, Türkiye ekonomisinin açklanan verilere göre büyümede adeta rekor krd ifade edildi.
Ancak bu büyümeye ramen halkn alm gücünün dütüü, fakirlemenin daha fazla artna dikkat çekilen açklamada, Bu denli büyümenin neden halka yansmad, dar gelirli ve sabit ücretlilerin neden enflasyona ezdirildii sorusu ise bir türlü cevabn bulamyor. denildi.
Açlk ve yoksulluk snrlar altnda bir gelirle geçinmeye çabalayanlarn saysnn her geçen gün artyor
Dolaysyla baz çevrelerin, mevcut artlar karsnda açklanan rakamlara kukuyla yaklatna iared edilen açklamada, Kukular bir tarafa brakp rakamlara itibar etsek bile bu durumda büyümenin salkl bir büyüme olmad, gerçekleen büyümeden sadece belli zümrelerin faydaland, halkn ezici çounluunun bundan yararlanamad gerçei ortada duruyor. ifadelerine yer verildi.
Açklamada, Gelir adaletinin bir türlü salanamad, ekonomiyi düzlüe çkarma adna atlan birçok admn nihayetinde servet transfer araçlarna dönütüü, alm gücü her geçen gün artan bir avuç zengin karsnda açlk ve yoksulluk snrlar altnda bir gelirle geçinmeye çabalayanlarn saysnn her geçen gün daha fazlalat bir süreçten geçiyoruz. Gelir adaletinin en az büyüme kadar önemli olduu aikrdr. Büyüme kadar gelir dalmnda da adaletin salanmas ve artan büyümeden halkn tümünün faydalanmasnn tesis edilmesi her zamankinden daha önemlidir. denildi.
Zamlarda bir ksr döngü olumu, bir türlü alamyor
Halkn artk zamlarla uyanp zamlarla yatt, piyasada fiyat istikrar adna bir eyin kalmad belirtilen açklamada, bata gda olmak üzere temel tüketim maddelerinde fiyat takibi yapmann neredeyse imknsz hale geldii kaydedildi.
Açklamada, Bu vaziyet, piyasalar üzerinde kontrol mekanizmasnn da kalmadn gösteriyor. Üretim ve ihracatta gözle görülür artlar olsa da daha büyük bir hzla artan ithalat ve döviz kuru karsnda arzulanan istikrar bir türlü salanamyor. deerlendirmesinde bulunuldu.
Özellikle enerji ve akaryakt zamlarnn, dier tüm ürün ve hizmetlerde tekrarlanan yeni zamlara kaynaklk ettii belirtilen açklamada, Bu alanda bir ksr döngü olumu durumda ve bu bir türlü alamyor. Sonuçta oluan güvensizlik duygusu, çeitli kontrol mekanizmalarna ramen çou zaman fahi fiyatlar eklinde kendini gösteriyor. Seçim sürecinin yaklamas nedeniyle hükümet birçok alanda uygulamas gereken tasarruf tedbirlerinden kaçnrken muhalefet cephesi ise durumun daha fazla bozulmasn arzulayan bir strateji izliyor. Öyle görünüyor ki siyaset cephesinin gündeminde seçimlere kadar etkili bir çözüm perspektifi ve gidiata dur diyecek bir irade bulunmuyor. denildi.
Bir slam ülkesi olan memleketimizde slam deerler her geçen gün çok daha fazla saldrlara maruz kalyor
nancn herkesin bireysel tercihi olduu ve hiç kimse bir inanca zorlanamayaca gibi herkesin inanç hürriyetinin de slamn garantisi altnda olduuna dikkat çekilen açklamada, bir ahlak toplumu tahayyül eden slamn, bireylerin gerek iç dünyalarna gerek toplumsal hayatlarna bir çerçeve oluturduu belirtildi.
slamn düünsel, hukuki, bilimsel ve ahlaki miras bin yl akn bir süredir alamam, insanln medeniyet tasavvurunun en önemli kilometre talarn oluturduu ifade edilen açklamada, bu anlamda Türkiye toplumunun da yerleik ahlaki duvarnn çimentosunun slam olduu vurguland.
Açklamada, unlar kaydedildi:
Bir slam ülkesi olan memleketimizde slam deerler her geçen gün çok daha fazla saldrlara maruz kalmakta, toplum kendi köklerine yabanclatrlmaktadr. Bir hayat nizam olan slamn birtakm ibadetlerle snrlandrlarak dar bir çerçeveye hapsedilerek toplumsal hayattan soyutlanmas slam iarlarn deersiz görülmesine neden olmaktadr.
Tesettür slamn farzlarndandr ve herkesin inancnn gereini yerine getirmesi, ibadet etmesi, giyinmesi din hürriyetinin esaslarndandr. Türkiye toplumunun tamamna yaknnn mensup olduu bir dinin emri saylan tesettürü aalamak, dorudan dinin aalanmasdr. Bu balamda gerek kültürel gerekse de geleneksel olarak bugün slam çartran çaraf, sark, cübbe gibi alametlerin hedefe konulmas kabul edilebilir deildir. slama ve slam iarlara yönelik saldrlar hiçbir surette ifade özgürlüü kapsamnda deerlendirilemez. Bunun aksine olacak her tutum ve davran mahkm edilmelidir.
Hükümet, yolsuzluk yapanlar hakknda gerekli her türlü adm ivedilikle atmal
Açklamann devamnda, Avrupa Konseyi bünyesinde bulunan Yolsuzlukla Mücadele Grubunun (GRECO), yolsuzlukla mücadeleye ilikin yaplan tavsiyelere kar Türkiyenin tutumunu deerlendiren 2021 ylna ait raporunun açkland hatrlatld.
Rapora göre Türkiyenin, GRECO tarafndan yolsuzluun önlenmesine ilikin yaplan tavsiyelerin sadece yüzde 9,7sini tam olarak uygularken yüzde 38,7sini ksmen uygulad, yüzde 51,6sn ise hiç uygulamad aktarlan açklamada, Raporda belirtilen tavsiyelerin milletvekilleri, hkimler ve savclar arasnda yolsuzluun önlenmesine yönelik olmas raporu daha önemli klmaktadr. Buna paralel olarak Uluslararas effaflk Örgütünün 2021 yl yolsuzluk alg endeksi sralamasnda da Türkiyenin, on ylda 42 sra gerileyerek son on yln en düük seviyesine indii ifade edilmiti. Söz konusu raporlar ve mevcut tablo, iktidarn ülke ekonomisinin ar bunalmlar geçirdii bir süreçte bile ekonominin kara deliklerinden olan yolsuzlukla mücadelede snfta kaldn göstermektedir. denildi.
Açklamada, Özellikle ülke yönetimine ekil veren milletvekillerinin ve adaletin tesisi için yetkilendirilen hkim ve savclarn yolsuzluk konusundaki karnelerinin kötü olmas iin vahametini ortaya koymaktadr. Her kademesiyle ülke yönetiminde bulunanlar, bir an önce inancmzn emri olan siyasi ahlaka, dürüstlük ve erdeme dönmelidir. Hükümet, konuya ciddiyetle eilmeli, makam ve rütbeleri ne olursa olsun yolsuzluk yapanlar hakknda gerekli her türlü adm ivedilikle atmaldr. ifadelerine yer verildi.
Bat, bu kez sürgünle yeni bir insan kriz oluturmaktadr
ngilterenin, ülkedeki göçmenlerin Ruandaya gönderilmesi plann hayata geçirdii belirtilen açklamada, Ruandayla 120 milyon sterlinlik anlama yaparak göçmenleri sürgün eden ngilterenin, sorumluluktan kaçmay hedefledii ifade edildi.
Gönderilme korkusu yaayan göçmenler arasnda intihar vakalarnn görülmeye baladna dair haberlerin endie verici olduu belirtilen açklamada, Göç meselesinde mültecilerin botlarn batran, mültecilerin hayatlarn kurtaranlar cezalandran Bat, bu kez sürgünle yeni bir insan kriz oluturmaktadr. ngilterenin sürgün hamlesi, her frsatta sorumluluu üzerinden atmak isteyen Avrupa ülkeleri için de örnek tekil edecek ve göçmenlerin 3. ülkelere rüvet karl sürgünü yaygnlaacaktr. Bu sebeple uluslararas i birliiyle acilen kapsaml bir göç politikas oluturulmal, öncelikle göçe neden olan sebeplerin ortadan kaldrlmas için çallmaldr. diye belirtildi.
birlikçi yönetimlere Siyonist rejimle tüm ilikiler kesilene kadar bask yaplmaldr
Açklamada, igal parlamentosunun, üniversiteler de dhil olmak üzere igal rejiminin destekledii ve finanse ettii kurumlarda Filistin bayraklarnn aslmasn yasaklayan yasa tasarsna onay vermesine ilikin u deerlendirmede bulunuldu:
Sadece bayra deil, bayrakla birlikte tüm Filistinlileri yok etmeyi hedefleyen igal rejimi gerçekletirdii ykm ve katliamn dozunu her geçen gün artrmakta, gencecik Filistinlileri katletmektedir. Sivil görünümlü teröristler ise Mescid-i Aksaya yönelik provokasyonlarna devam etmektedir.
galcilerin zulmüyle birlikte Müslümanlarn sessizlii de doruk noktaya ulam, Filistinliler igalcilerin insafna terk edilmitir. gal rejimiyle sözde normalleme srasna giren yöneticiler bugün yaanan zulmün temel sorumlusudur. Siyonistlerin zulmüne kar tüm dünyada Müslüman kamuoyu ivedilikle harekete geçmelidir. birlikçi yönetimlere Siyonist rejimle tüm ilikiler kesilene kadar bask yaplmaldr. Aksi halde igalcilerin katliamlarnn önüne geçmek mümkün olmayacak, Müslümanlar sessizletikçe, zalim igalciler daha da azgnlaacaktr.
Petrol ambargolar en çok yoksul ülkeleri etkileyecek
Emperyal güçlerin, hegemonyalarn ve maddi refahlarn devam ettirmek için halklar birbiriyle savatrarak dünya genelinde gerginlikler ve kutuplamalar oluturduuna iaret edilen açklamada, bu kirli plann son örneinin devam eden Rusya-Ukrayna Savanda görüldüü hatrlatld.