HÜDA PAR Genel Bakan shak Salam, yapt açklamada; siyasette tekelleme, YÖKün atama yönetmeliinde yapt deiiklikler, ekonomik reform paketi ve faizlerin yükseltilmesi gibi iç gündemin öne çkan konularn deerlendirdi.
Siyasette tekellemenin önüne geçilmelidir
Seçim baraj ve hazine yardm ile ilgili açklamalar deerlendiren Salam, ktidar partisi yetkililerinin seçim baraj ve hazine yardm ile ilgili açklamalar, büyük bir hayal krkl oluturmutur. Mevcut hali ile olmasa da seçim barajnn yine yüksek tutulmas ile partilerin hazineden yardm alabilmelerinin daha da zorlatrlmas, siyasetin önünün tkanmas pahasna, partisel menfaatlerin korunmasnn amaçlandn göstermektedir. Bu adaletsizlik yllardan beri kamuoyundaki beklentilerin boa çkmasna ve Türkiyenin normallemesinin daha uzun yllar ötelenmesine neden olacaktr. Türkiye, bu ksr döngüye mahkm edilmemeli, var olan adaletsizliklere yenileri eklenmemelidir. dedi.
Partili Cumhurbakanl (veya Bakanlk) sistemine geçi ile birlikte seçim baraj varlk nedenini yitirmitir
Temsilde adaletin salanmas çarsnda bulunan Salam, Türkiyede halkn iradesi yönetim kademelerine adil bir ekilde yansmamaktadr. Parlamentonun güçlendirilmesi ve temsilde adaletin salanmas için baraj sfrlanmal, siyasi partilerin eit koullarda seçimlere girebilmesinin önündeki engeller kaldrlmaldr. Hem seçim baraj ile seçmenin önemli bir kesiminin mecliste temsil edilmesinin önüne geçilmesi, hem de seçime girme yeterlilii bulunan siyasi partilerin hazine yardmndan mahrum braklarak rekabetten geri braklmas seçme ve seçilme hakknn kullanlmasn engellemektir. Partili Cumhurbakanl (veya Bakanlk) sistemine geçi ile birlikte seçim baraj varlk nedenini yitirmitir. Temsilde adaletin salanmas için seçim baraj kaldrlmal, seçime girme yeterlilii bulunan tüm partiler hazine yardmndan yararlandrlarak adil rekabet imknlarna kavuturulmaldr. ifadelerine yer verdi.
YÖKün atama yönetmeliinde yapt deiiklikler
Üniversitelerin önemine vurgu yapan Salam, Üniversiteler ülkenin bilim, teknoloji ve medeniyet deerleri hususlarnda kalknabilmesi için baat kurumlardr. Bu amaçlara ulaabilmek için üniversitelerin yönetim kadrolar ile akademisyenlerin adalet, ehliyet ve liyakat esaslarna göre atanmas ve her türlü tartma ve aibeden uzak olmalar gereklidir. Bilimsel çalmalar, yeni icatlar, teknolojiye öncülük etme ve erdemli insan yetitirmekle gündemde olmas gereken üniversitelerin tayinler, atamalar, kadrolamalar, ideolojik dayatmalar ile çkar çatmalar nedeniyle gündemi igal etmeleri, geleceimiz açsndan endie vericidir. dedi.
Üniversiteler rant devirme ve ideolojik faaliyetlerin deil, bilimsel çalmalarn merkezi haline gelmelidir.
YÖKün atama yönetmeliinde yapt deiiklikleri deerlendiren Salam, YÖKün kayrma ve torpil üzerine bina edilen atamalarn önüne geçmek için Öretim Üyeliine Yükseltme ve Atama Yönetmeliinde deiiklik yapmas da bu tür skntlarn artk ciddi bir soruna dönütüünün göstergesidir. Yönetmelikte; lana bavuru koulu olarak adaylarn lisansüstü tez veya uzmanlk tezi adlarnn bir ksm veya tamam yazlamayaca gibi, ilanda sadece belirli bir aday tanmlayan özel artlara da yer verilemez. eklinde yaplan deiikliin tavizsiz bir ekilde uygulanmas, üniversitelerin özgünlüü için hayati önem tamaktadr. Üniversiteler rant devirme ve ideolojik faaliyetlerin deil, bilimsel çalmalarn merkezi haline gelmelidir. diye kaydetti.
Ekonomik reform paketi
Ekonomik reform paketini deerlendiren Salam, Kasm 2020de ekonomi yönetiminde deiiklie gidilerek önemli yapsal reformlar yaplaca açkland. Bu taahhüdün toplumda karlk bulmas ile ekonomik göstergeler hissedilir derecede iyileme sürecine girdi. Hukuk ve ekonomi alanndaki reform çalmalar ayr balklar altnda deklere edildi. Uzun bir süreden beri beklenen, bir dönüüm ve yeniden ina süreci anlam yüklenen ekonomik reform çalmasnn beklentileri karlayp karlamayacan zaman gösterecektir. Ancak anlalan o ki bu yeni paket; Türkiyede yaanan ekonomik kriz, pandemi sürecinin tahribatlar, küresel ekonomik sistemde meydana gelen deiim, dönüüm ve yeni denge durumunun gerektirdii güçlü iktisadi yapy ina edebilecek keyfiyette deildir. Açklanan cekli,cakl ifadeler reform ifadesinin içeriini doldurmaktan uzak kalmtr. dedi.
Üretici, yatrmc ile ihracatçnn rekabet gücü artrlmaldr
Üretim, yatrm, istihdam, ihracat ve d ticaret aç Türkiye ekonomisinin temel zaaf noktalardr. diyen Salam, Bu zaaflar giderip üretim ve istihdamda atlm gerçekletirmek, beyanlar silsilesi ile olmaz. Hazrlanan reform paketi; Türkiyenin potansiyeli ile ihtiyaçlarnn farknda olmayan bir vizyon ile hazrlanmtr. Üretici, yatrmc ile ihracatçnn rekabet gücünü yükseltmeyen bir anlay ve sistem nasl baarl olsun? Türkiyenin sürekli artan ihtiyaçlar ile deien dünya artlarna kyasla ekonomideki yenilenme yetersiz kalmaktadr. sizlik ile da bamlln sürekli artmasnn bir nedeni de budur. Yakn gelecekte ülkenin hak ettii sistem, mevzuat ve kurumsal düzenlemeler yaplmal, üretici, yatrmc ile ihracatçnn rekabet gücü artrlmaldr. Aksi halde bizi çok daha ar ekonomik krizler beklemektedir. ifadelerine yer verdi.
Faizlerin yükseltilmesi çözüm olmad
Faizlerin yükseltilmesinin çözüm getirmediini sözlerine ekleyen Salam, Bir süre önce ekonomi yönetimi, yükselen döviz kuruna teslim olmu, pe pee faiz artrmlarna giderek normal olmayan art oranlarn yürürlüe koymutu. Serbest piyasa teorisi dorultusunda atlan bu adm ksa süreliine bir düü salam ise de yeniden trmanan döviz kuru, faiz artrm gerekçelerini anlamszlatrmtr. Kur artlarnn gerekçelerinden biri her ne kadar ABD tahvil piyasasndaki gelimeler olsa da, Dolar/TL ilikisinde ylsonu tahminleri, pek iç açc tablolar ortaya koymamaktadr. Dolar kurunda yaanan bu artlar bir kez daha faiz artrmn gündeme getirdi. Artan döviz kuru ve yükselen faizler enflasyon artn tetiklerken, faiz lobisi ve sermaye gruplar ülke kaynaklarn çalp götürmekte, ceremesini ise halk çekmektedir. Faiz-döviz cephesinde atlan admlar, ekonomiyi düzlüe çkarmak yerine varlklarmz küresel sermayeye peke çekmektedir. Bu ksr döngüden vazgeçilmeli, da bamll bitirecek reformlara arlk verilmelidir. eklinde ifade etti.