Hükümetin açıkladığı zam teklifine memur sendikaları 'Kapalıyız' dedi

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, hükümetin memura 2018 ve 2019 yılları için zam teklifini açıklayarak, "2018 yılı ilk 6 ay için yüzde 3, ikinci 6 ay içinde yüzde 3; 2019 yılı ilk 6 ay için yüzde 3, ikinci 6 ay içinde yüzde 3 olarak teklifimizi sunuyorum" diye konuştu. Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) Genel Başkanı Ali Yalçın ise teklifi müzakere etmeye değer bulmadıklarını belirterek, "Eski Türkiye'nin teklifi olarak görüyoruz. Bu teklife kapalıyız" dedi.

Haberler 15.08.2017 - 10:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çalma Bakan Sarerolu bakanlndaki Kamu veren Heyeti, 2018-2019 yllarn kapsayan 4üncü dönem kamu kesimi toplu sözlemesi görümeleri kapsamnda, Kamu Görevlileri Sendikalar Heyetiyle bir araya geldi. Görümenin ardndan hükümetin zam teklifini açklayan Sarerolu, Sson 15 ylda aile yardm dahil en düük memur maanda yüzde 97, ortalama memur maanda ise yüzde 61 orannda reel artn salandna iaret etti. Sarerolu, unlar ifade etti: Yine memur emeklisi maalarnda da 2002 ylnda 377 lirayken, 2017nin Temmuz ay itibariyle bin 871 liraya kadar yükselten ilerlemeleri her birlikte yaadk. 2002-2017 döneminde kamu görevlilerimizin geneline yaplan katsay artlarnn dnda da baz kamu görevlilerimizin aylk ve ücretlerinde ilave artlar yapld. Kamu çalanlarmzn bütçeden aldklar pay artt. 2002de toplam personel giderlerinin bütçesi içerisindeki pay yüzde 18,4 iken 2017 ylnda bu rakam yüzde 29,7ye yükseldi

KAMU çALIANLARINA K KEZ LAVE BR DERECE VERDK

Sarerolu, kurumlar aras maa dengesizliklerini gidermek için de çok önemli admlar attklarn belirterek, öyle devam etti: Ayn kadro unvannda kurumdan kuruma deien ücret uygulamasna son vererek, kurumlar aras ücret dengesini saladk. Yine banka promosyonlarndan kamu emekçilerinin faydalanmasn saladk. Kamu çalanlarna iki kez ilave bir derece verdik. Disiplin Aff Kanununu çkarttk. Sosyal devlet olmann ve vatandalarmza nitelikli hizmet sunmann bir gerei olarak kamuda istihdam edilen personel saymzda da son 16 sene içerisinde çok ciddi artlar saladk. Kamuda kariyer uzmanln yaygnlatrdk. Yine kamuda baörtüsü yasan ortadan kaldrarak, önemli bir ayrmcla son verdik.

AK Parti hükümetleri olarak eitimden sala, ulatrmadan toplu konuta, enerjiden sosyal yardmlara kadar birçok alanda ilklerin uygulaycs olduklarn vurgulayan Sarerolu, kamu çalma hayatnn da bu ilklerde nasibini aldna dikkati çekti.

- 406 MADDE ÜZERNDE GÖRÜMELERMZ SÜRDÜRECEZ

Kamu görevlileri sendikalarnn temsilcilerine, 1 Austos tarihinden itibaren yürüttüümüz müzakerelerde, masada taraflar deil, paydalar olarak yer aldk. Sendikalarmzn temsilcileri, konfederasyon bakanlarmzla yaptmz çalmalar, müzakereler gerçekten büyük bir nezaket içerisinde geçti. Güçlü bir diyalog ortaya koyduumuza inanyorum. diye hitap eden Sarerolu, görümelerin ayn nezaket içerisinde devam edeceine inandn ifade etti.

Bakan Sarerolu, açklayacaklar teklifin ardndan görümelerin ve müzakerelerin uzla aray içerisinde devam edeceini belirterek, u görülere yer verdi: nallah müzakerelerimiz sonucunda güzel bir anlamayla sürecimizi tamamlarz. Kamu iveren heyeti olarak 2018 yl ilk 6 ay için yüzde 3, ikinci 6 ay için yüzde 3, 2019 yl ilk 6 ay için yüzde 3, ikinci 6 ay için yüzde 3 olarak teklifimizi sunuyorum. 6 aylk dönemler halinde gerçekleen enflasyon orannn öngörülen art orann amas halinde enflasyon farknn da ödeneceini belirtmek istiyorum. dedi.

ESK TÜRKYENN TEKLF OLARAK GÖRÜYORUZ

Memur-Sen Genel Bakan Yalçn, teklife kapal olduklarn belirterek, unlar söyledi: AK Partinin 16nc yl ve 2018 için masaya iki dönem için yüzde 16lk bir zam teklifiyle geldik. Dolaysyla 2019 için de toplamda 18lik bir teklifimiz söz konusuydu. Sayn Kamu veren Heyeti Bakan, En düük devlet memuru maan yüzde 97 orannda iyiletirdik dedi. u an en düük devlet memuru maa, bekar ve çocuu olmayan bir hizmetli ve 2 bin 405 TL. Dolaysyla yoksulluk snr ülkemizde 4 bin 800 TL yani yüzde 50si demek. Yoksulluk snrnn almas için yüzde 50 iyiletirmeye ihtiyaç var.

Türkiyenin uluslararas alandaki güçlenmesinin, ekonomik anlamda büyümesinin kamu görevlilerine yansmasn istemek gibi temel bir teklifimiz oldu. Kamu veren Heyetinin teklifinin bütün bunlar karlamaktan çok uzak olduunu görüyoruz. Anlalan o ki Kamu veren Heyetinin elindeki hesap makinas eski Türkiyeden kalma. Bize sunulan teklifi, eski Türkiyenin teklifi olarak görüyoruz. Onun için bu teklifi müzakere etmeye deer bulmuyoruz ve bu teklife kapalyz. Bugünkü oturum, bizim için bitmitir. Yeni makul ve makbul teklifler bekliyoruz. Yeni makul ve makbul teklifler geldiinde cebimiz de kapmz da açk olacaktr

Türkiye Kamu-Sen Genel Bakan smail Koncuk, hükümetin kamu görevlileri ve memur emeklileri için yapt zam teklifini eletirerek, Yüzde 3+3 zam birinci alt ay için ortalama devlet memuru maanda 88 lira, en düük devlet memuru maanda 69 liralk bir art anlamna gelmektedir. Bu rakamn neresi kabul edilebilir? Konuulamaz bile. dedi.

Sendikacln çok ciddi bir faaliyet olduunu belirten Koncuk, bu iin al gülüm ver gülüm anlayyla yaplamayacan söyledi. Koncuk, Memur-Seni de eletirerek, Bir sendikann üyelerine toplu sözleme ikramiyesini u kadar verin, dier sendika üyelerine bu kadar verin deyip, tüm memurlar kucaklamak yerine bir ksm memuru kymetli bir ksm memurlar kymetsiz ilan edersen 3+3 teklifi getirirler. Bütün kamu çalanlar için beraberce mücadele etmek yerine sendikamn kasas dolsun diye dayanma aidat talep edersen 3+3lere muhatap olursun. diye konutu.

BU FLM ÖNÜMÜZDEK YILLARDA DA GÖRÜRÜZ

Hükümetin zam teklifinin Memur-Senin teklifinin yanndan bile geçmediine dikkati çeken Koncuk, söz konusu teklifin Türkiye Kamu-Senin teklifinin ise çok uzanda kaldn söyledi.

Hükümetin yüzde 3+3lük zam teklifinin kabul edilebilir olmadn dile getiren Koncuk, unlar kaydetti:

Yüzde 3+3 zam birinci alt ay için ortalama devlet memuru maanda 88 lira, en düük devlet memuru maanda 69 liralk bir art anlamna gelmektedir. Bu rakamn neresi kabul edilebilir? Konuulamaz bile. Biz Türkiye Kamu-Sen olarak, en azndan 2017 ylnda kamu içilerine verilen zam oran noktasnda bir çta var önümüzde, bu toplu sözlemede 2017 ylnda kamu içilerine verilen oran kadar 2018de kamu çalanlar ve emeklilere zam yaplmazsa bu ülkede insanlarn da ekonomik olarak ayrmcla tabi tutulduunu söylemeye devam edeceiz.

Ana Sayfaya Git