İşte Suikastin şifreleri

Rusya’nın Ankara Büyükelçisine yönelik suikastın önemli bir amacı vardı. İlk etapta Türkiye ile Rusya arasındaki son dönemde gelişen ittifakın, böyle bir saldırıyla hedef alınmış olabileceğini söyleyebiliriz. Ancak bu hedef tutmadı kimse zokayı yutmadı. O halde ikinci bir plan söz konusu. Daha ilk saatlerde suikastın bir provokasyon eylemi olduğu her iki ülke tarafından da vurgulandı.

Haberler 21.12.2016 - 09:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ORTAK BR PAYLAIM OLDU

Moskovada en tepedeki Putinden parlamento üyelerine kadar milletvekillerinden bakanlk sözcülerine kadar bir çok isimden açklama geldi, hepsinde saldrnn Türkiye-Rusya ilikilerine zarar veremeyeceine dikkat çekildi.

Özetle Moskova yönetimi, büyükelçilerine yönelik saldrya, 24 Kasm 2015te snr ihlali yapan Rus uçann düürülmesi sonras verilen sert reaksiyonu göstermedi aksine ortak bir paylam söz konusu oldu.

UçAI CIA VE FETÖ DÜÜRMÜTÜ

Birileri bizi son bir ylda Ruslar ile iki kez kar karya getirmeye çalt. 24 Kasm 2015te snr ihlali yapan Rus uçan FETÖ çetesi düürmütü arkalarnda da CIA vard. Bu durumu Ruslar biliyor.

O zaman iliki bozulmutu ama iki taraf da çok fazla inat etmedi, ortak paylamlarn çokluu sonucunda Hazirandan itibaren normalleme süreci balad ve hzl bir ekilde ilerledi.

BÜYÜKELçY FETÖ ÖLDÜRDÜ

imdi benzer senaryo büyükelçi suikastyla ikinci kez karmzda. Ruslar bu sefer yemi yutmad, olayn 24 Kasm 2015 benzeri bir provokasyon olduunu daha ilk dakikada vurgulad.

kinci konu büyükelçiyi kim öldürdü? ki k var biri FETÖ dieri El Kaide.

Saldrgan El Kaideci süsü vermi ancak FETÖ üyesi olduuna dair veriler ortaya çkt.

Moskovadan da FETÖ konusunda açklamalar geldi. Aslnda failin FETÖ ya da El Kaide olmas Rusya için çok da önemli deil çünkü ikisi de Ruslar için büyük tehdit.

Putin eski bir KGBli, iyi bir istihbaratç bu nedenle büyükelçi suikastnn ifrelerini çok iyi okuyacaktr.

Ve onun bu suikastla ilgili okuduu her ey Amerikay ve CIAyi iaret ediyor.

Ruslara göre El Kaide FETÖ ikilisinden FETÖ daha ar basyor. Arkadaki gücün CIA olduundan da eminler. BM Güvenlik Konseyine konuyu tayacaklar ve büyük ihtimalle suikasttan Amerikay sorumlu tutacaklar, karlnda da kelle isteyecekler.

Üçüncü ve en can alc konu ise bu suikastta asl neyin amaçland?

24 Kasm 2015te snrmz ihlal eden Suriyedeki Rus uçan düürmütük, tam bir yl sonra 24 Kasm 2016ta ise Suriyede Türk askerlerine saldr düzenlendi.

O durum ilk olarak akllara Ruslar intikam ald eklinde yorumlanmt.

Sa duyulu düününce öyle olmad ortaya çkt.

O olaydan bir ay sonra bu kez Rus büyükelçisi öldürüldü.

lk akla gelen Türkiye-Rusya ilikilerinin yeniden bozulacayd nitekim Bat bu ilikiden bandan beri rahatszd.

Türkiye de Rusya da bu tuzaa dümedi. Aksine ortakl daha da gelitirici mesajlar verildi.

TÜRKYEY BATIDAN KOPART

Saldry yapanlar bu ihtimali skalam olamazlar.

kinci ihtimali yani Ruslarn sert reaksiyon vermeyeceini, iki tarafn provokasyon seçeneinde buluacan mutlaka düünmülerdir.

lk at boa çktna göre suikastn farkl bir amac daha olmal.

O da madalyonun dier yüzünde sakl olabilir. Türkiye ile Rusyann arasn bozamyorsan ikisini iyice yaknlatr, Türkiyeyi Batdan tamamen kopart, Rusyaya kar sava aç.

Bu suikastta böyle bir ihtimal söz konusu.

çünkü Bat artk kirli planlarn çok ama çok açk oynuyor, göstere göstere yapyor.

Bunu 15 Temmuzda gördük, daha önce Gezi olaylarnda, 17 Aralkta da görmütük, PKKya ve FETÖye verilen açk destei de hiçbir zaman gizlemediklerini hatta buna vurgu yaptklarn da biliyoruz.

Bu pencereden baknca suikastn amacnn mevcut çatma ortamndaki boyutun geniletilmeye çalldn da görüyoruz.

TÜRKYE LE RUSYAYI AYNI KEFEYE KOYACAKLAR

Bat oyunu artk açk oynuyor, gizli sakl yapmyor, bu nedenle de hoyratça davranyor, bu hoyratln sonunda da artk bir daha bir araya gelemeyeceklerini anladklar Türkiyeden umudu tamamen kesmi görünüyorlar, o halde Türkiye ile Rusyay ayn kefeye koyup, keskin bir kutuplamann fitilini ateliyorlar.

Peki bu kutuplamann çerçevesi ne olabilir?

SALDIRININ ARDINDA ALMANYA OLABLR DENLD

Alman yayn organ DWnin Kayserideki hain terör saldrsndan sonra Suriyedeki çatmalarn Türkiyeye sçradna dair maneti bir hayli manidard.

Suriyede bir çatma ortam var ve Türkiye ile Rusya, Batdan tamamen bamsz bir ekilde bu kriz ortamnda atei söndürmeye çalyor.

Kar taraf ise tam tersini yani Suriyedeki çatmann iddetlenmesini hatta çevreye sçramasn hedefliyor.

Önceki gece baz Rus yayn organlar büyükelçi saldrsnn arkasnda Almanyann olabileceini iddia etti. Bu iddiann hemen sonrasnda Berlinde bir tr Noel pazarna dald, 9 kii hayatn kaybetti. Saldry gerçekletiren oförün ise DAE ya da El Kaide üyesi deil Dou Alman kökenli biri olduu duyuruldu.

Ana Sayfaya Git