Kabine İçin Işık Yakıldı

AK Parti Sözcüsü Mahir Ünal 24 Haziran seçimleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Ünal, yeni kabineye ilişkin "İş dünyasından, kültür ve spor dünyasından, yurt dışında yaşamış kişilerden de olabilir" ifadelerini kullandı. Muharrem İnce'nin aldığı oylarla ilgili de konuşan Ünal, "Muharrem İnce 40 yılın sonunda yüzde 30 psikolojik barajını aşmış bir cumhurbaşkanı adayı olarak şu anda CHP'nin doğal lideri haline gelmiştir" dedi.

Haberler 27.06.2018 - 10:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

24 Haziran seçimleri geride kald. Cumhurbakan Erdoan ilk turda seçilirken, AK Parti, MHP ve BBPnin yer ald Cumhur ttifak da seçimden Meclis çounluunu alarak çkt. Mecliste en çok sandalyeyi elde eden AK Parti tek bana yeterli çounlu elde edemedi. imdi Cumhurbakanl Hükümet Sisteminde kabine nasl ekillenecek? Mecliste kabine için istifalar olacak m? AK Parti Sözcüsü Mahir Ünal TRT Haberden sorular yantlad.

Muharrem ncenin CHPnin dola lideri haline geldiini anlatan ve yeni kabineye ilikin önemli bilgiler veren Ünaln açklamalarnn satr balar öyle.

ERDOAN LE AK PART ARASINDAK OY FARKI

Liderle parti arasnda her zaman 4 ile 8 puan arasnda fark olur. Bu 2002de de böyleydi. Bunu biliyorduk. Cumhurbakanmzn fazla alacan biliyorduk. Liderlerin potansiyeli ile siyasi partilerin potansiyeli arasnda her zaman fark olmutur. Bizim una odaklanmamz gerekiyor. Yüzde 88 katlmn olduu bir parlamentoya sahibiz. Demokrasinin güzellii milletin taksimatna sayg duymak. Artk siyaset tam anlam ile Türkiyede hakim olmutur. Bundan sonra siyasette sorunlar, skntlar olabilir. Bundan sonra millet iradesinin üzerinde vesayet olmayacaktr. 15 Temmuz ile hesap ve devam niteliinde yaplanlar millet tarafndan artk bitirilmitir.

MUHARREM NCENN AçIKLAMALARI

Muharrem ncenin söyledikleri demokrasi açsndan önemlidir. Muharrem nce Milletin sandkta verdii cevap önemlidir. dedi. Öte yandan CHP sözcüsü çkyor Seçim ikinci tura kald diye açklama yapyor. Milletin iradesine sayg duyulduunda demokrasi güzeldir. nce çkt dedi ki, Siyasi görüüm u. Yenilmedim demek ile yenilmemi olmazsnz. Milletin karar önemlidir dedi. te bu önemli.

GÜNEYDOUDAK OY ARTII

AK Partiyi tabi ki Erdoansz düünemeyiz. Benim Kahramanmarata insanlarla kurduum iliki liderim üzerinden kurduum bir iliki. Onunla yol yürüdüüm ve yol arkadalarmla yürüdüüm için seçmen nezdinde bir kymeti var. Güneydouda biz oylarmz artrdk. HDP oy kaybetmeye balad. Hakkariden vekil çkardk. nsanlar silah, terörü çk yolu görmüyorlar. nsanlar siyaseti çözüm görüyor. nsanlar 7 Haziranda HDPye oy verdiler. Ama HDP Kandil ile hareket etti. PKK, o oyu bile sahiplendi. Malesef HDPli siyasetçiler iradelerini Kandildeki teröristlere iade ettiler. çukurlar, hendekler, ylan evler... Devlet bunlar yapt, huzur ve güven getirdi. nsanlar gece geç saatlere kadar güvenli bir ekilde l l gezebiliyorlar. Bu unu gösterdi, bizim huzur ve nee içinde bir arada yaamamz gerekli.

HDPNN BARAJI GEçMES

HDPnin baraj amas metropolden ald oylarla oldu. CHPnin, HDPnin baraj geçmesi için verdii destek ve mesaj. Her 4 aileden birinin HDPye oy vermesi için çaba göstermesi de CHPde sorun yaratt. CHPnin HDPye desteini çok net gördük. Önemli olan u. Demokrasi kazand, siyaset kazand. Oynanan oyunlar bertaraf edildi. Dünyadan gelen yanklara baknca son derece olumlu sonuçlar görüyoruz. Milletin kararna herkes saygl bir tutum içinde. Milletin, Cumhuriyetin kazanmlarn muafaza edeceksek en önemlisi demokrasidir. Türkiyenin 1877den beri bir demokrasi kültürü var. Biz seçim kültürünü bir takm hesaplar ve hrslar ile tahrip etmemeliyiz. 24 Haziran öncesi oluturulan sandklara öyle yaplacak, yok nokta, yok virgüldü... Bunlar kurumlarn meruiyetine zarar veriyor. Recep Tayyip Erdoan Pnarhisar Cezaevine gönderilirken, Ben devletime küsmem dedi. Neden? Devletin meruiyeti zarar görürse birlii, dirlii temin edemezsin. Sen devletin ajansna, televizyonuna, seçim kuruluna saldryorsun. Eletrmek baka, saldrmak, zarar vermek, yaralamak baka. Millet bu seçimde dedi ki; Siz benim kararma sayg duyacaksnz! Türkiye de en effaf seçimler yaplyor. Altn çiziyoruz. 180 bin sandkta 600 bin görevlimiz var diyor CHP, ne güzel. Oy verme ilemi tüm siyasi parti temsilcileri önünde yaplyor, oylar herkesin gözü önünde saylyor. Islak imzal tutanaklar herkes alyor. TRT de, AA da, CHP de, MHP de alyor. Neden sonuçlar itibarszlatryorsun? Neden ülkenin demokrasisine zarar veriyorsun? Muharrem ncenin ki demokratik bir tavr.

MHPNN OYLARI

MHP Kasmdaki oyunu revize etti. Cumhur ttifaknn masa ba bir ittifak olmadn görüyorsunuz. Bir takm pazarlklar sonucu ortaya çkmad. Yok AK Partinin oylar MHPye, MHPnin ki AK Partiye akyor. Nitekim iki parti de kendi oylarn ald. Bunu seçmen takdir etti.

KABNEDE MHPLLER OLACAK MI?

Biz hiçbir zaman bir pazarlk içinde olmadk. BBP ve MHP de olmad. Biz milletin bekasn düündük. Türkiye büyük bir saldr altndayd. Seçimden önceki bir hafta bunu net ekilde hissettik. Kaos olmas yönünde inanlmaz bir saldr yaand. 15 Temmuzdan sonra bir terör çemberi kurmak istediler Güneydouda, bertaraf ettik. Kredi notunun düürülmesi... En çok büyüyen ülkelerden olmusunuz. Notunuz düürülmü. Bunlar bitti artk. MHP, BBP ve AK Parti bunlar konumad. Bundan sonra da bunlar konumak söz konusu deil. Bundan spnra Cumhurbakanl Hükümet Sistemi hayata geçecek. 15 Temmuzda kesin sonuçlar yaynlanacak. Yaynlandktan sonraki 3üncü gün vekiller toplanacak. Cumhurbakan yemin edecek. Meclis Bakanl adaylk bavuru süreci balayacak. Kaçnc turda Meclis Bakan seçilir. Cumhur ttifak hiçbir zaman seçim ittifakolmad. Millet aklnn ittifak oldu. Seçim bitti, Cumhur ttifak bitti yok. Devam ediyor. Bu milletin ortak mutabakatnn ortak sonucunu konuuyoruz.

KABNE NASIL EKLLENECEK?

Cumhurbakanmz hem TRTde, hem de ATVde yapt 2 programda yeni süreci çok uzun ekilde anlatt. Yeni sistem son derce esnek ve net. Sorun çözme ve karar verme mekanizmalar çok iyi bir sisteme geçiyoruz. Geçmite bir Bakan belirlenirken siyasal dengeler gözetiliyordu. l dengesi bile gözetiliyordu. Ama Bakanlk dediiniz ey çok yüksek bir yönetim becerisi, risk alma, riski yönetmeyi gerektiriyor. Siyasi ve il dengelerinden ziyade o bakanl 2023, 2053, 2071 hedefleri önemli. Yeni sistemde bürokrasi risk alyor. Gelecek cumhurbakan ile gidecek çünkü. Dünyadaki ve Türkiyedeki gelimeleri, trendleri bilenler daha çok bakan olacak. Bir CEO gibi. imdi ben grup bakanvekillii, Turizm Bakanl yaptm. Ama ben bir siyasetçiyim. Spordan olabilir, yurtdndan olabilir. in güzel taraf siyasal dengelerin ve il dengelerinin dnda yönetim organizasyonu eklinde oluacak. Dier partilerden de olabilir mi? Cumhurbakanmzn takdiri.

ERDOANIN BALKON KONUMASI

Genel Merkez sandk tutanaklar alnana kadar bölgelerimizden ayrlmamz söyledi. 00.00 gibi genel merkeze geldik. Bakanlarmz orada yoktuk, Genel Bakan Yardmclarmz yoktu. Biz de dedik ki, onlar yokken biz de çkmayalm. Güzel de oldu. Türkiye Cumhuriyetinin ilk devlet bakan. Daha önce AK Parti Genel Bakan olarak seçime giriyordu. AK Partinin Genel Bakan olduu için hepimiz balkona çkyorduk. imdi Türkiyenin ilk Cumhurbakan olarak balkona çkt. Biz de arkadalar olmad için çkmadk.

MUHARREM NCE CNHNN GENEL BAKANI OLUR MU?

Bu onlarn iç meselesi deerlendirme yapmam doru olmaz. Görünen o ki, ncenin partisinin çok üzerinde oy almas Klçdarolunun liderliini tartmal hale getirmitir. Liderler partilerinn üzerinde oy alabilir. Klçdarolu aday olarak bu oyu alsayd, liderliini tescillerdi. Muharrem nce seçimden önce de, CHPnin Genel Bakan doal Cumhurbakan adaydr demiti. Klçdarolu aday olmad. Siyaseten Genel Bakann aday olmas, siyaseten partisinin de onu desteklemesi gerekiyor. ncenin kendi söyledii gibi, 41 yl sonra psikolojik yüzde 30 barajn aarak CHPnin doal lideri haline gelmitir. Klçdarolunun sahada oluturamad rüzgar Muharrem nce oluturdu. Bu u anlama geliyor; Türk siyasetinin önemli bir aktör kazand anlamna geliyor.

BEDELL ASKERLK

lk icraatlardan birinin bedelli askerlik olacan Sayn Cumhurbakanmz açklad. Yeni hükümetini açkladktan sonra bunlar da görürüz. Ekimden önce olur mu? Bunu bilemem. çok hassas bir konu. Ben bedelli konusunda hassas ve dikkatli davranyorum. Ne dense yanl anlalyor.

OHAL KALKACAK MI?

MGKnn tavsiye karar ile, Mecliste alnd. Bundan sonraki süreç bir yemin törenleri yaplsn. Cumhurbakanmz kabinesini olutursun. Bunlar ekillenir.

Ana Sayfaya Git