Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Kahramanmaraş merkezli depremlerin andından bugüne kadar bin 219 şüpheli hakkında adli işlem başlatıldığını belirterek, Bunlardan 284 şüphelinin tutuklandığını, 416 şüpheli hakkında adli kontrol kararı verildiğini, 260 şüpheli hakkında çıkarılmış yakalama kararı bulunduğunu, şu anda gözaltı kararı verilmiş 95 şüpheli olduğunu, yurt dışında 4 şüphelinin bulunduğunu, 53 şüphelinin vefat ettiğini görüyoruz. Bu tutuklu olanların durumuna baktığımızda ise 102sinin müteahhit, 151inin yapı sorumlusu, 13ünün yapı sahibi, 18inin de binada değişiklik yapan kişiler olduğunu görüyoruz dedi.
Bozdağ, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerden Diyarbakırın Ergani ilçesinde kuvvetli yağmur nedeniyle hasar gören Sanayi Sitesindeki esnafı ziyaret etti. Vali Ali İhsan Su ile Ergani Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Ahmet Karaaslanın eşlik ettiği Bakan Bozdağ, incelemelerin ardından kent merkezine döndü.
Bakan Bozdağ ve beraberindekiler daha sonra Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezinde (GAMER) değerlendirme toplantısı düzenledi. Burada konuşan Bakan Bozdağ, sel felaketinin yaralarını da hızlıca saracaklarını ifade etti. Bozdağ, Asrın felaketinin de yaralarını sarmak için hummalı bir çalışma yürütüyoruz. Hem Diyarbakırda hem de diğer illerde ilgili bakanlarımızın koordinatöründe çalışmalar etkin bir şekilde yürütülmektedir. Vatandaşımızın beklentisi olan konutların kısa süre içerisinde yapılması ve onlara teslim edilmesi insanlarımızın güvenli, depreme dirençli ve daha iyi konutlarda, daha iyi yaşam imkanlarına kavuşturulması konusunda çalışmalar hızlı bir şekilde yürütülmektedir diye konuştu.
DİYARBAKIR HASAR TESPİT çALIŞMALARI TAMAMEN BİTTİ
Bakan Bozdağ, Diyarbakırda hasar tespit çalışmalarının merkez ilçeler ve diğer ilçeler olmak üzere tamamen bitiğini kaydederek, Bu kapsamda Diyarbakırımızda şu an itibarıyla yaklaşık 27 bin civarında bağımsız konut, depremden etkilenen kardeşlerimizin hizmetine sunmak için yapılması planlamakta. çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ve ekibinin çalışmaları devam etmektedir. Diyarbakırda merkez ilçelerde olan hasar tespit çalışmalarının askıya çıkarılması için mahalle muhtarlıklarına gönderilmiştir. Bunu takip edip itirazları, varsa eğer yasal ön görülen süre içerisinde ilgili birimlere bildirmeleri gerekiyor. Bir yandan muhtarlıklarda, bir yandan da çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünde olacaktır. Öte yandan e- Devlet üzerinden ulaşılacaktır ifadelerini kullandı.
NÜFUS KAYITLARINI BULUNDUKLARI İLLERE ALMALARINDA BÜYÜK FAYDA VAR
Depremlerin ardından ülkenin değişik yerlerinde nüfus hareketliliği yaşandığına dikkat çeken Bakan Bozdağ, Vatandaşlarımız ülkemizin neresinde olursa olsun nüfuslarını oraya aktardıklarında veya seçmen kaydını yaptırdıklarında oralarda oy kullandıklarında deprem nedeniyle kendilerine sağlanan hak ve imkanlardan mahrum edilmeleri, mahrum kalmaları kesinlikle söz konusu değildir. 17 Mart Cuma günü mesai saatleri bitimine kadar, yani biraz seçim kurulu mesaisi de farklı işliyor biliyorsunuz. 7/24 çalışıyor. Cuma günü saat 00.00a kadar vatandaşlarımızın demokratik haklarını kullanmaları, katılımı en üst düzeyde sağlamaları için seçmen kaydını, seçmen olarak hakkını kullanmaları için nüfus kayıtlarını bulundukları yerlere nakletmelerinde fayda vardır. Kendileri giderek yapabilecekleri gibi e-Devlet üzerinden de bunu yapma imkanları bulunmaktadır. dedi.
5 BİN CİVARINDA ADLİ PERSONEL GÖNÜLLÜ OLARAK FAALİYETTE BULUNDU
Depremden sonraki süreçte adalet hizmetlerinin aksamadan yürümesi ve yürütülmesi konusunda bakanlık olarak son derece ciddi tedbirler aldıklarını aktaran Bakan Bozdağ, şunları söyledi:
Şu ana kadar yaklaşık 5 bin civarında adli personel hakim ve savcılarımız da dahil, bölgede gönüllü olarak faaliyette bulundular ve bundan sonra da dediğimiz gibi ihtiyaç olması halinde ihtiyaç olan yerlere takviye yapmaya devam edeceğiz. Adli tıp uzmanlarımız, hekimlerimiz ve adli tıp teknisyenlerimiz de bölgede önemli görevlerde bulundular ve çalışmalarını onlar da etkin bir şekilde yürüttüler, halen kimliklendirme konularında çalışmalarını etkin bir şekilde yürüttüklerini buradan ifade etmek isterim. Tabi deprem bölgesinde bir yandan da adli tahkikatlar başladı. Adli tahkikatları Cumhuriyet başsavcılıklarımız resen başlattılar. Toplam 9 bin 435 binanın bilirkişi incelemesi yapılmış ve bunlarla ilgili gerekli usul hukuku çerçevesinde gerekli adli süreçler tamamlanmıştır. Öte yandan adli soruşturmaların da demin söyledim. Resen başlatıldı ve bugüne kadar 1219 şüpheli hakkında adli işlem başlatıldığını görüyoruz. Bunlardan 284 şüphelinin tutuklandığını, 416 şüpheli hakkında adli kontrol kararı verildiğini, 260 şüpheli hakkında çıkarılmış yakalama kararı bulunduğunu, şu anda gözaltı kararı verilmiş 95 şüpheli olduğunu, yurt dışında 4 şüphelinin bulunduğunu, 53 şüphelinin vefat ettiğini görüyoruz. Bu tutuklu olanların durumuna baktığımızda ise 102sinin müteahhit, 151inin yapı sorumlusu, 13ünün yapı sahibi, 18inin de binada değişiklik yapan kişiler olduğunu görüyoruz.
RANTSAL DÖNÜŞÜM OLARAK KAMUOYUNA TAKDİM EDİLMEYE BAŞLANDI
Deprem nedeniyle Türkiyede en çok konuşulan hususların başında kentsel dönüşüme ilişkin yargılama süreçleri ve açılan davalar ile kentsel dönüşümde maalesef dönüştürülemeyen konutlar konusu olduğuna dikkat çeken Bakan Bozdağ, şöyle devam etti:
Bildiğiniz gibi kentsel dönüşüm Türkiyenin gündemine hükümetlerimiz tarafından sokulmuş, 2012 yılında müstakil bir kanun da çıkarılmıştır. O kanunu vaktiyle Cumhuriyet Halk Partisi Anayasa Mahkemesine götürdü ama daha sonraki süreçlerde de maalesef kentsel dönüşümü itibarsızlaştırmak, vatandaşlarımızın kentsel dönüşüme destek vermesini azaltmak veya destek vermemesini sağlamak maksadıyla kentsel dönüşüm hakkında asılsız pek çok yalan, pek çok bilgi kamuoyuna aktarıldı. Bundan etkilenen insanlarımız da oldu ve bu nedenle kentsel dönüşümle ilgili hususlar Türkiyenin maalesef iç siyasi kavgaları nedeniyle rantsal dönüşüm olarak kamuoyuna takdim edilmeye başlandı ve pek çok yerde vatandaşlarımızın kentsel dönüşüne destek vermemelerini sağlamak maksadıyla protestolar yapan vatandaşları örgütleyen buradan bir tuğla dahi aldırmayız diyen pek çok siyasiyi gördük ve geçmişte kayıtlar bunu açık açık ortaya koyuyor. Adalet Bakanlığı olarak verilere baktığımızda deprem yaşanan illerimiz ve bunlara Ankara, İstanbul ve Kocaeli illerimizi de dahil ettiğimizde 2015 ile 2023 arasında açılan dava sayısına baktığımızda 5 bin 753 dava kentsel dönüşüm aleyhine açılmıştır. Sadece dediğimiz deprem yaşanan illerimiz ve buna ilave Ankara ve İstanbul, Kocaeli illerimizde. Bunlardan 5 bin 120si sadece İstanbulda açılmıştır. Kim açmıştır diye baktığınızda çok net söylüyorum; CHPnin arka bahçesi durumundaki kimi STKlar, kimi başka başka belediyeler, kimi de başka başka şahıslar olduğunu görüyoruz. Ama kentsel dönüşümün Türkiyenin hayrına olduğunu hepimiz biliyoruz. Yaşanan bu felaketler bize gösterdi ki; Türkiye konut stokunu yenilemedikçe bu risk sürekli Türkiyenin önünde durmaktadır. Onun için bizim İstanbulumuz başta olmak üzere konut stokumuzu yenilemek için Cumhurbaşkanımızın her defasında adeta yalvarırcasına vatandaştan destek istediğini gördük ve görüyoruz da. Bundan sonra da biz kentsel dönüşümü başarılı bir şekilde yürütmek ve yönetmek için elimizden gelen her türlü çabayı göstereceğiz ama kentsel dönüşüm kanununu mahkemeye taşıyanlar, her kentsel dönüşüm kararını rantsal dönüşüm diye takdim edenler vatandaşları kentsel dönüşüm aleyhine kışkırtanlar, yalan yanlış bilgiler yayarak kentsel dönüşümü engellemeye çalışanlar ve bu konuları her daim mahkemeye taşıyanlara buradan bir kez daha Adalet Bakanı olarak sesleniyorum; lütfen elinizi vicdanınıza koyun. Türkiyenin bu dönüşümüne engel olacak yollara tevessül etmeyin. Milletin hayrına, milletin yararına, menfaatine olan işlere takoz koymak için yarışa girmeyin.