Kılıçdaroğlu: Vatandaşın derdi varken meclis niye kapalı kardeşim?

Korona virüsü salgını sürecinde Meclis'in kapalı olmasını eleştiren CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, "Bakın, Covid-19 sadece bizi değil bütün dünyayı etkiliyor. Bütün dünyada meclisi kapalı olan sadece Türkiye. Hepsinde açık meclis. Bizde kapalı. Niye kapalı kardeşim? Vatandaşın derdi var, kanun çıkaralım süratli bir şekilde yapalım, hayata geçirelim" dedi.

Haberler 13.05.2020 - 23:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

CHP Genel Bakan Kemal Klçdarolu, korona virüsü (Covid-19) salgnndan ekonomik olarak olumsuz etkilenen esnafla video konferans yöntemiyle görütü. Toplantya zmir, Krehir, Rize, Uak, Krklareli, Kars, Mu, Diyarbakr, Kilis, Sivas ve Manisa esnaf odalar bakanlar ile Kasaplar Federasyonu ve Ayakkabclar Federasyonu bakanlar katld.

Görümede oda bakanlarnn aktard sorunlar dinleyen Klçdarolu, daha sonra partisinin çözüm önerilerini anlatt.

BELEDYEMZ BEDAVA EKMEK DAITMAK STED, KIYAMET KOPTU

Kapanan iyerlerinin kiralarnn Hazine ve Maliye Bakanl tarafndan ödenmesini istediini hatrlatan Klçdarolu, çünkü gelir elde etmiyor, gelir elde etmeyen bir esnaf üstelik günübirlik yayor nasl kira ödeyecek. Hadi bir ay olsa ödesin, iki ay oldu, üç ay oldu nasl ödeyecek peki bu? Gelir elde etmeden bir birikimi olmaz zaten esnafn. Esnafn öyle olaanüstü birikimi olsa sanayici olur, iini büyütür diye konutu.

Adanada ücretsiz ekmek datmna izin verilmedii söyleyen Klçdarolu, Adana Büyükehir Belediye Bakanmz ekmei bedava datmak istedi, kyamet koptu. Kamu zarar var burada dolaysyla bunu paral yapmak zorundasnz. Adana Büyükehir Belediyesi de tuttu ekmei 5 kuru yapt ki, yani tamam fiyat var kardeim o zaman bu ii böyle götürelim diye ifadelerini kulland.

Esnafn mazot destei talebine de deinen Klçdarolu, Doru taksi var, otobüs var, servisçi var, tr oförü var, kamyon oförü var. Bunu da Meclis açldnda bir kanun teklifi vereceiz. Bu yl için, 2020 yl için motorlu tatlar vergisi alnmasn dedi.

SADECE TÜRKYEDE MECLS KAPALI

Meclisin kapal olmasn eletiren Kemal Klçdarolu, sözlerini öyle sürdürdü:

Bakn, Covid-19 sadece bizi deil bütün dünyay etkiliyor. Bütün dünyada Meclisi kapal olan sadece Türkiye. Fransa, ngiltere, Japonya, Güney Kore, Papua Yeni Gine, Fas, Tunus, Cezayir, Msr, hepsinde açk meclis. Bizde kapal. Niye kapal kardeim? Vatandan derdi var, kanun çkaralm varsa böyle bir dertler süratli bir ekilde yapalm, hayata geçirelim. Hatta bu konuda bütün parlamentonun ortak hareket etmesi lazm. Covid-19 virüsü hangi partiden ya da hangi kii olacak diye dinliyor mu? Hayr. Hangi partiden olursa olsun. Kimlik dinliyor mu? Hangi kimlikten olursa olsun. nanç dinliyor mu? Hayr, hangi inançtan olursa olsun. O zaman parlamentonun oturup bu konuda ortak hareket etmesi lazm.

SCL AFFI çIKARILMADII çN GEçMTE çEK VE SENED DÖNENLER KRED ALAMADI

Hükümete sicil aff çkarlmasn önerdiklerini aktaran Klçdarolu, Hükümete yaptmz ilk önerilerde bir sicil affnn zorunlu olduunu, sicil aff çkmad takdirde hükümetin açt, bankalara verdii talimat gerei açlan kredilerden, geçmite çeki veya senedi dönenlerin bu krediden yararlanamayacaklarn ifade ettik. Fakat olmad. Ama bunun üzerinde duruyoruz yani bu sicil affnn bir ekliyle çkmas lazm eklinde konutu.

Esnaftan siyaseti yakndan takip etmelerini isteyen Klçdarolu, Esnaf kardelerimin de siyaseti yakndan analiz etmelerini isterim, yakndan sorgulamalarn isterim. Dier ülkeler korona dolaysyla esnafa ne yapt, biz esnafa ne yaptk? Halk Bankasndan alnan kredileri erteledik. Halk Bankasndan kaç esnaf kredi kulland? 1 milyon 700 bin esnafmz var. Bunun 200 bini Halk Bankasndan kredi kulland. Dierleri, dier bankalardan kredi alanlar? Onlara hiçbir ey olmad. Dolaysyla bir önlem alyorsanz bütüncül bir çerçeve içinde almak lazm, bütün esnaf kucaklayan bir çerçeve içinde almak lazm ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git