CHP Genel Bakan Kemal Klçdarolu, ekonomik buhrandan çk için 16 maddeden oluan bir çar yapt. Yeni bir bütçe ve yeni bir Orta Vadeli Programn Meclise getirilmesi talep edilen çarda, MHP Genel Bakan Devlet Bahçelinin gündeme getirdii seçim kanunu deiiklii de yer ald. Klçdarolu, siyasi partiler kanununun deitirilip barajn kaldrlmasn, Siyasi Ahlak Yasasnn çkarlmasn istedi.
CHP Genel Bakan Klçdarolunun Önerilerimiz, Türkiyenin içine sokulduu girdaptan salkl bir çk yakalayabilmesinin reçetesidir dedii 16 madde öyle:
1. Kamuda israfa son vereceini millete taahhüt etmelidir
Kamuda israfn ve savurganln faturasn milletin ödedii bir gerçektir. Hükümet israf önlemeli ayrca tasarrufa hangi alanlardan balayacan da somut olarak kamuoyuna açklamaldr. Örnein, kamu özel ibirlii çerçevesinde yaplan tüm döviz garantili taahhütlerin Türk Lirasna dönütürüleceini, gerekirse kamulatrlacan, kamuda merkezi idare ve yerel yönetimlerde makam arac saltanatna son vereceini taahhüt etmelidir.
2. Yeni bir Bütçe ve yeni bir Orta Vadeli Program TBMMye getireceini kamuoyuna açklamaldr
TBMMde kabul edilen 2020 Yl Bütçesi ve daha önce açklanan 2020-2022 Orta Vadeli Program artk milletin derdine derman olma vasfn yitirmitir.
Hükümet, yaanan ekonomik buhran amak için, salgn nedeniyle kapanan iyerlerinin, bu iyerlerinde çalanlarn, ürünleri tarlada kalan çiftçilerin, üretim faaliyetleri duran KOBlerin yitirdikleri gelirlerin telafisine çözüm getiren yeni bir Bütçe ve yeni bir Plan Meclise getirmelidir. Gerçekçi ve güven veren yeni bir bütçe ve yeni bir plan ekonomide normallemenin ilk adm olacaktr. Hükümet, yeni bir bütçe ve yeni bir planla birlikte, Türkiyenin içerde ve darda saygnln artrmak, güvenirliini pekitirmek için ayrca bir dizi reform süreci de balatmak zorundadr.
3. Yeni bir merkez-yerel dengesi kurulmaldr
Ekonomik buhrandan çk sürecinde devletin tüm kapasitesini en verimli ekilde kullanmas çok önemlidir. Bu nedenle yeni bir merkez-yerel dengesi kurmak zorunlu hale gelmitir. Hükümet, merkezi yönetimin kapasitesi ile yerel yönetimlerin halka dorudan ulaabilme kapasitesini birletirerek, hizmetin milletimize daha etkin bir ekilde ulamasn salamaldr.
Bu çerçevede;a) Yerel yönetimlerin gelirleri artrlmaldr.b) Merkezi yönetimin denetimi, belediyelerin çalmalarn engelleme amaçl olmaktan çkarlmaldr.c) Seçimle gelen belediye bakanlarnn, ancak seçimle gidecekleri güvence altna alnmaldr.
4. Devlet yönetiminde liyakat sistemi hkim klnmaldr
Hükümet, kamusal alandaki bütün atama ve ilemlerde liyakati esas alacan, sadakate dayal verimsiz kamu yönetimi anlayn terk edeceini taahhüt etmelidir.
5. Saytay gerçek ilevine kavuturulmaldr
Hükümet, TBMM adna denetim yapan Saytayn denetim alann uluslararas normlara uygun olarak geniletilmeli ve bu konuda gerekli yasal düzenlemeleri derhal parlamentoya sunacan kamuoyuna açklamaldr. Böylece hesap verebilirliin kaps açlmaldr.
6. Özerk kurullarn güvencesi salanmaldr
Hükümet, ekonominin önemli aktörleri olan Merkez Bankas bata olmak üzere, BDDK (Bankaclk Düzenleme ve Denetleme Kurumu), SPK (Sermaye Piyasas Kurulu), KK (Kamu hale Kurumu), EPDK (Enerji Piyasas Düzenleme Kurumu) gibi kurumlarn bamszln yeniden salayacan ve bu kurumlarn araçlarna siyasi müdahale etmeyeceini kamuoyuna açklamaldr.
7. Kamu hale Yasas rekabet ve effafl salayacak ekilde yeniden düzenlenmelidir
Hükümet, kamuda israf ve kayrmacl engellemek amacyla Kamu hale Yasasnn ivedilikle deitirileceini, tüm kamu ihalelerinin saydam, kamuya açk, kayrmaclktan uzak bir anlayla yaplacan taahhüt etmeli ve bunun garantisini millete verilmelidir.
8. TBMMde Kesin Hesap Komisyonu kurulmaldr
Hükümet, kesinleen bütçe harcamalarn gösteren Kesin Hesap Kanununun salkl bir zeminde tartlmasn salamak için TBMMnde bir Kesin Hesap Komisyonu kurulacan ve bu Komisyonun Bakanlnn da muhalefet partisine verileceini kamuoyuna açklamaldr.
9. Ulusal Vergi Konseyi Kurulmaldr
Halktan toplanan vergilerin nerelere harcandnn hesabnn verilmesi demokrasinin olmazsa olmazdr. Hükümet, vergi politikalarndaki çarpklklar gidermek ve adaletli bir vergi politikas uygulamak amacyla Ulusal Vergi Konseyi kurulacan ve bu Konseyin her yl düzenleyecei raporlar Resmi Gazetede yaynlayacan taahhüt etmelidir.
10. Ekonomik ve Sosyal Konsey çaltrlmaldr
Hükümet, sorunlara birlikte çözüm üretmek için bir Anayasal kurum olan Ekonomik ve Sosyal Konseyi belli aralklarla toplayacan, ilgili taraflarn görüü alnmadan dar bir kadroyla ya da tek bana karar alnmayacan kamuoyuna taahhüt edilmelidir.
11. Yarg bamszl kesin olarak salanmaldr
Hükümet, kuvvetler ayrln salayacak, denge ve denetim mekanizmalarn kuracak admlarn atlacan taahhüt etmelidir. Bu balamda iktidarn yarg üzerindeki tahakkümüne derhal son verilmeli, adalete eriimin önündeki tüm engellerin kaldraca açklanmaldr. Ayrca orta vadede yarg bamszln salayacak kurumsal (anayasal) deiiklilere gidilecei de millete taahhüt edilmelidir.
12. Düünceyi ifade, örgütlenme ve basn özgürlüü koulsuz güvence altna alnmaldr.
Hükümet, meslek örgütleri, demokratik kitle örgütleri ve sivil toplum örgütleri üzerindeki her türlü baskya son vereceini ve evrensel ölçülerde medya özgürlüüne uyulacan kamuoyuna açklamaldr. Bu balamda tutuklu gazetecilerin serbest braklmas hükümetin samimiyetini ortaya koyacaktr.
13. Seçim baraj kaldrlmaldr
Demokrasilerde asl olan milletin iradesinin olduu gibi parlamentoya yansmasdr. Hükümet, 12 Eylül darbecilerinin eseri olan Siyasi Partiler Kanununun deitirileceini taahhüt etmelidir. Darbecilerin yasalatrd seçim barajnn, seçime deil, demokrasiye yani millet iradesine darbe olduu unutulmamaldr.
14. Siyasi Ahlak Yasas çkarlmaldr
Hükümet, vatandala siyasetçi arasndaki güveni salamak, siyasetin ve siyasetçinin itibarn tesis etmek için TBMMne derhal Siyasi Ahlak Yasas teklifinin getirileceini taahhüt etmelidir.
15. Güçlü bir Stratejik Planlama Tekilat kurulmaldr
Üreten ülke güçlü ülkedir.Ekonomide, ihracat odakl ve katma deeri yüksek üretime öncelik veren bir planlama ve tevik politikasnn yaama geçirilecei, bunun için de güçlü bir Stratejik Planlama Tekilat kurulaca kamuoyuna açklanmaldr.
16. IMF ile yeni düzen netletirilmelidir
IMF ile ilikiler kesilecekse, ortaklktan çekilmeli ve IMFdeki sermaye paynn Türkiyeye getirilecei kamuoyuna açklanmaldr.
Biz CHP olarak önerilerimizi önce halkmza, devleti yönetenlere, iktidar ve muhalefet partilerine, bürokrasiye, sivil toplum ve meslek kurulularna, üniversitelere yani bilim dünyasna sunuyoruz
Bunu, tarihin bize yükledii bir sorumluluk olarak düünüyoruz.
Önerilerimiz, Türkiyenin içine sokulduu girdaptan salkl bir çk yakalayabilmesinin reçetesidir.