Kılıçdaroğlu'ndan hükümete esnaf çağrısı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, işletmeleri kapatılan esnaf ile bir araya geldi. Kılıçdaroğlu, “Bayram döneminde esnafı iki gün bari açık bırakın. Çocuğuna ayakkabı alacak, siz ‘git marketten al’ diye zorluyorsunuz. Birilerine dünyanın parası akıyor, en büyük sıkıntıyı çeken esnaf ve hizmetler sektörü. Gelir dağılımında olağanüstü dengesizlik çıktı ortaya. Bu sorunların tamamını aşacağız” dedi.

Haberler 12.05.2021 - 00:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

CHP Genel Bakan Kemal Klçdarolu, çeitli sektörlerde faaliyet gösteren ve COVD-19 pandemisi tedbirleri kapsamnda iletmeleri kapatlan esnaf ile video konferans toplantsnda bir araya geldi. Klçdaroluna Genel Bakan Yardmclar Veli Ababa, Onursal Adgüzel, Gülizar Biçer Karaca ile Genel Bakan Özel Danman Recep Cengiz elik etti.

Esnaf, geçinememekten ve destek verilmemesinden ikayet etti. Bir esnaf, Datlan desteklerin kime gittiini merak ediyoruz dedi. Baka bir esnaf, letmelerin büyük çounluu borç batanda. Birçou açlamayacak noktaya geldi dedi. Dier bir esnaf da Bizim sektörümüzdeki iletmelerin hala neden kapandn bilmiyoruz. Biz de esnekliklerden yararlanmak istiyoruz. Garsonu, komisi, müzisyeniyle her evde varz. çok hazin, trajik bir dönem yayoruz diye konutu.

CHP Genel Bakan Kemal Klçdarolu, öyle konutu:

çFTE STANDART VAR

Ankarada belli yerde oturanlar sizin sorunlarnza büyük ölçüde yabanc. Devlet aklla, bilgiyle, birikimle yönetilir. Esnafa bin lira vereceim. O bin lira ile kira m verilecek, insanlar m geçinecek, yannda çalanlar ne olacak, elektrik, su, doalgaz, ulam paras m, bir sürü sorun var. Bu hibe verildi ama son derece snrl verildi, herkes alamad, çok az esnaf bu paray alabildi. Bir esnaf arkadam bugün telefon etti, 1100 lira aldm, banka icra uygulad, elimden ald diyor. Devlet yönetiminde var olan sorunlar önce dinlemek lazm. Bu hükümet en azndan esnaflar çarp dinlemeliydi, sizin sorunlarnz nedir, bizden beklentiniz nedir diye. Biz samimi olarak sorunlarn nasl çözüleceini anlatmaya çaltk. Stopaj almayn, fatura destei verin, krediden çok hibeye ihtiyacnz var. Özellikle bar iletmecileri hiçbir eyden yararlanamadlar. çiftte standart var.

FAZLER SLECEZ

imdi sizden tek isteim u: Sorunlar biliyorsunuz, yayorsunuz, sorunlarn nasl çözülecei belli. Hükümetin unu yapmas bile yarar getirebilirdi: dier ülkelere baksn, esnafa ne yapyor. Tamamen önyarg ile hareket edildi, böyle bir anlayla devlet yönetilmez. Böyle bir anlayla devleti yönetmeye kalktnz zaman binlerce madur yaratrsnz. Gerek esnaf kooperatifinden alnan gerek bankalardan alnan pandemi döneminde alnan kredilerin tamamn faizlerini tamamen sfrlayacaz. Ne faizi? Dükkan kapal. Bir dükkan kapal iken nasl geçinecek? Sigorta primini nasl ödeyecek? Vergiyi nasl ödeyecek? Esnafn hangi sorunlarla kar karya kaldklarn bilmiyorlar.

HÜKÜMETE çARI

Hükümete bir çar yapalm: Bu bayram döneminde krtasiyeciler, kuaförler, berberler, çiçekçiler, tuhafiyeciler, konfeksiyoncular, manifaturaclar, ayakkabclar, hediyelik eya satan oyuncakçlar, ekerciler bunlar iki gün bari açk brakn. çocuuna ayakkab alacak, siz git marketten al diye zorluyorsunuz. Hiç deilse iki gün süreyle esnaf açk kalsn. Belki insanlar alveri yaparlar. Sorunlarnzla ilgileniyorum, ilgilenmeye devam edeceim Birilerine dünyann paras akyor, en büyük sknty çeken esnaf ve hizmetler sektörü. Gelir dalmnda olaanüstü dengesizlik çkt ortaya. Sandk gelecek. Vatanda apkasn önüne koyup düünmek zorunda. Her ortamda sizin sözcünüz olacam. Durumu iyi olanlarn sorununu deil, onlarn sorunu yok zaten. Sorun milyonlarca esnafta. Bu sorunlarn tamamn aacaz.

Ana Sayfaya Git