Kürdistan polemiği!

HDP'nin, basın özgürlüğü ile ilgili araştırma önergesinin bugün görüşülmesine ilişkin önerisi kabul edilmedi.

Haberler 16.01.2017 - 10:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TBMMde anayasa görümeleri srasnda HDPli milletvekillerin kulland Kürdistan kelimesine AK Parti ve MHPden tepki geldi. Cumhurbakan Erdoann geçmi Kürdistan açklamalar tartma konusu edildi. HDPnin, basn özgürlüü ile ilgili aratrma önergesinin görüülmesine ilikin önerisi kabul edilmedi. HDPnin önergesi üzerine söz alan HDP Diyarbakr Milletvekili Sibel Yiitalp, Türkiyenin eit yurtta anlay güden anayasaya acil ihtiyac belirterek, anayasa deiiklii konusunda ciddi bir azim sergilendiini, bu gayretin ülkenin ekonomik ya da toplumun dier sorunlarna harcanmas gerektiini ifade etti.

Yiitalpin Güneydoudaki PKKya yönelik yaplan operasyonlar Sivil katliam olarak deerlendirmesi ve Kürdistan ifadesini kullanmas tartmalara neden oldu.

AK Parti Grup Bakanvekili Mehmet Mu, Hükümetin Sivil katliam yapt atfediliyor, bu kesinlikle PKKy aklamaya yönelik bir açklamadr. Sivil katliam yapan PKK terör örgütüdür. Ufack çocuklar daa kaldran, eli kanl PKK deil midir? Onlar kaldrrken niye sesiniz çkmyor? diye konutu.

- Neresi Kürdistan?

Kürdistan sözüne de tepki gösteren Mu, Neresi Kürdistan, Türkiyede Kürdistan diye bir yer var m? Kürdistan diye bir yer yoktur. dedi.

MHP Osmaniye Milletvekili Ruhi Ersoy da HDPnin basn özgürlüünün aratrlmas yönünde bir önerge sunduunu ancak HDPli milletvekilinin bu konudan bahsetmediini ifade etti.

Devletin katliamc gibi gösterilmesini eletiren Ersoy, devletin PKK ile mücadele ettiini kaydetti.

Her türlü terör örgütüne yönelik verilen mücadeleyi vatandalarn da desteklediini vurgulayan Ersoy, Kürdistan ifadelerini de kabul etmediklerini bildirdi.

HDP Mu Milletvekili Ahmet Yldrm da Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann geçmi dönemde Kürdistan ifadesini kullandn ileri sürmesi üzerine, AK Parti Grup Bakanvekili Naci Bostanc, Erdoann barn salanmas adna riskler alarak çözüm süreci balattn ancak terör örgütlerinin karakterlerini deitirmemesi üzerine sürecin sonuca ulamadn belirtti.

Terör olaylarna yönelik yaplan mücadelenin bara katk olduuna iaret eden Bostanc, Bar ve kardelik istiyorsak, dilimize dikkat edeceiz. Türkiye Cumhuriyeti üniter yapsnda Türkler, Kürtler vardr ama Kürdistan yoktur. Kürdistan dediinizde Kürtlere de Türklere de hakszlk edersiniz, doru olmaz. Bar isteyenlere barçl bir dil yakr. ifadelerini kulland.

TBMM Bakanvekili Ahmet Aydn da Cumhurbakan Erdoann 100 yl öncesine atfta bulunarak, Kürdistan kelimesini kullandn anmsatt. Erdoann Türkiye Cumhuriyeti üniter yapsna yönelik böyle bir ifade kullanmadn vurgulayan Aydn, üniter yap içinde olmayan ifadelerin kullanlmasnn doru olmadn bildirdi.

CHP Grup Bakanvekili Engin Altay da Aydnn Cumhurbakan Erdoan korumaya yönelik bir davran sergilediini öne sürerek, usül tartmas balatt.

- Türkiyede Kürdistan falan yoktur

AK Parti Grup Bakanvekili Mu, Aydnn Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Cumhurbakanna yönelik yaplan bir açklamaya ilikin görü belirttiini ifade etti.

Mu, AK Parti ile ilgili bakanlk divan görü ifade etse bunu anlayabilirim ama Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile alakal bakanlk makamnn bir görü belirtmesinin muhalefet partilerini rahatsz etmemesi gerekir. deerlendirmesinde bulundu.

CHP Grup Bakanvekili Altay da Türkiyede Kürdistan falan yoktur, Türkiye Cumhuriyeti Devleti vardr. Kürtüyle, Türküyle, Lazyla, çerkeziyle o büyük Türk milleti vardr. dedi.

MHPye seslenen Altay, Anayasa deiiklik teklifine yaptnz katk ile Erdoan bakan yapacaksnz. diye konutu.

Türkiye Cumhuriyeti Devletinin üniter yapsnn muhafaza edilmesinden yana olduklarna iaret eden Altay, Biz, bu ülkede bar istiyoruz, Kürdüyle, Türkiyle bu sistemin Türkiyeyi ayrtracan düünüyoruz. diye konutu.

MHP Grup Bakanvekili Erkan Akçay da CHP Genel Bakan Kemal Klçdarolunun Hakkaride özerklik vaadinde bulunduunu ve CHPnin verdii kanun teklifleri, Meclis önergeleri ile terörün önlenmesine yönelik deil, terör örgütünün saldrlarna mazeret arayamaya yönelik çalma içinde olduunu öne sürdü.

Abdullah Öcalan, Demokratik Kurtulu ve Özgür Yaam na adl kitab eline alan Akçay, Öcalann kimlere selam verdiini bu kitaptan okursunuz. Bar için öncelikle terörün önlenmesi gerekir. ifadesini kulland.

- Partilerin birbirleriyle iliki kurmalar doaldr

AK Parti Grup Bakanvekili Bostanc, anayasa deiiklik teklifi için MHP ile bir uzlama içinde olduklarn hatrlatarak, unlar söyledi:

MHP ile bir uzlama yapmz, bu ayp bir ey deil. AK Parti ile baka partilerin veya partilerin birbirleriyle iliki kurmalar doaldr. 7 Haziran sonras kaç gün süren koalisyon görümeleri yaptk. imdi MHPye AK Parti ile niye yola çktn? diyorsanz, bizimle niye koalisyon için görütünüz? Ayrca Tayyip Beyi bakan yapacaksnz diyorsunuz, 2019da kimin cumhurbakan seçilecei belli mi? Kim seçecek, halk seçecek, halkn kimi seçecei belli mi, kendi öz iradesiyle karar verecek.

Bostanc, AK Partinin üniter bir yapdan yana olduunu, bölücülüe yönelik tehdit oluturanlarla mücadele ettiini ve bunu yaparken de tüm vatandalarn kucakladn kaydetti.

MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçolu, Kürdistan kelimesine tepki göstererek, Durup dururken olmayan bir corafi yap ortaya çkarmak iyi niyet olmamas gerekir. Eer samimiyseniz, bu ülkenin vatandaysanz, bar istiyorsanz bölücü terimlerden bahsetmemeniz gerekir. diye konutu.

HDPnin, basn özgürlüü ile ilgili aratrma önergesinin bugün görüülmesine ilikin önerisi kabul edilmedi.

Ana Sayfaya Git