Meclis Başkanı İsmail Kahramanın Yeni anayasada laiklik olmamalı şeklindeki sözlerine muhalefetten gelen tepkilere yanıt veren Anayasa Komisyonu Başkanı AK Partili Mustafa Şentop, Laikliğin Anayasa metninden çıkarılmasını tartışmış bile değiliz, Meclis Başkanı partisi adına konuşmuyor. Sorun laiklikte değil, laikliğin uygulanmasında dedi.
Bahçeli: Meclis Başkanı bu yanlışından dönmeli
Partisinin grup toplantısı çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de,Laikliğin tartışmaya açılması doğru değil dedi ve Meclis Başkanı Kahraman bu yanlışından dönmeli ifadesini kullandı.
Bahçelinin sözleri şöyle:
Seçilmiş bir Meclis Başkanımızın Anayasanın ilk dört maddesini tartışmaya açması doğru bir yaklaşım değildir. Bir yandan anayasa değişikliği üzerinden düşüncelerinizi ortaya koyacaksınız ama bu düşüncelerinizin gerçekleştirilmesinde milletimizin ön şart ve kablü olan 4 maddenin içerisinde olan laikliği tartışmaya açacasksınız. Bu doğru bir düşünce olmamıştır.
Sayın Meclis Başkanı bu hatasından dönmelidir. Türykiyeyi bir başka yere sürükleyebilecek, istismarlara vesile olabilecek bir karanlık kuyuya sürüklenmesine vesile olmamalıdır.
Bahçeli, bir gazetecinin Yani ne demek istiyorsunuz, sözünü geri mi almalıdır, istifa mı etmelidir? şeklindeki sorusuna da Ne söylemişsem onu anlayın yanıtını verdi.
Kahraman ne demişti?
Meclis Başkanı İsmail Kahraman, İslam Ülkeleri Akademisyen ve Yazarlar Birliği AY-BİRin düzenlediği Yeni Türkiye Konferanslarının altıncısında, Laiklik bir kere yeni anayasada olmamalıdır demişti.
Kahraman, sözlerinin devamında şu ifadeleri kullanmıştı: Dünyada üç anayasada laiklik var. Fransa, İrlanda, bir de Türkiyede var. Tarifi de yok. İsteyen, istediği gibi bunu yorumluyor. Böyle bir şey olmamalıdır. Dindar anayasa meselesinden anayasamızın kaçınmaması lazım. Dini olarak bahsetmesi lazım
CHP istifa istedi, AKP Gündemimizde yok dedi
Kahramanın sözlerini CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu twitter hesabından yaptığı açıklamada eleştirmiş, Toplumsal barışımıza çoktandır kastedenlerin bu ilkeyi yok saymasına şaşırmamalıyız. Laiklik, herkes dinini özgürce yaşasın diye var İsmail Kahraman demişti.
CHP Grup Başkanvekili Levent Gök de Meclis Başkanının istifasını istemişti.
Eleştirilere yanıt veren AKP Grup Başkanvekili Naci Bostancı, AK Partinin laiklikle ilgili problemi yoktur. Anayasa taslağında böyle bir gündemimiz de yoktur ifadesini kullanmıştı.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Kahramanın, Yeni Anayasada laiklik olmamalı sözleri ile ilgili, Eğer bununla kastı Anayasada laiklik ilkesi olmamalıdır ise buna biz AK Parti olarak katılmayız. çünkü AK Parti, Cumhuriyetimizin temel niteliklerinden olan laiklik ilkesinin önemli olduğunu düşünmektedir dedi.
HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Meclis Başkanı İsmail Kahramanın Laiklik bir kere yeni anayasada olmamalıdır. Dindar anayasa meselesinden anayasamızın kaçınmaması lazım. sözlerini eleştirerek, Meclis Başkanı itiraf etti; takke düştü kel göründü. Din vurgusu yaparak hakimiyet ve hegemonya kurmak peşindeler. çok dindar oldukları için mi çok dindar bir anayasa istiyorlar.? Meclis Başkanı dindar devletiz, din eksenli anayasa yapılmalıdır diyor. Bu fütursuzluktur tam anlamıyla. İnsanların halkımızın dini yaşama duygusunu, düşüncesini istismar edilmesidir buö diye konuştu. Yüksekdağ Kilisteki duruma yönelik ise Savaştan siyasi rant devşiriyorlar. Kilise o füzeler atıldı mı, attırıldı mı, düştü mü? dedi.