Mağdurlar korunacak

Adli süreçte suç mağdurlarına sunulacak hizmetlere yönelik yönetmelik yürürlüğe girdi

Haberler 01.05.2021 - 11:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Adli süreçte suç madurlar ve adli destee ihtiyaç duyan kiilere salanacak hizmetlere ilikin usul ve esaslar belirleyen Adli Destek ve Madur Hizmetleri Yönetmelii Resmi Gazetede yaymlanarak yürürlüe girdi.

Yönetmelie göre, destek ve hizmetlerin yerine getirilmesinde eitlik, insan onuruna sayg, dürüstlük ve mahremiyet ilkeleri esas alnacak.

Destek ve hizmetler salanrken, cinsiyet, ya, engellilik, rk, toplumsal snf, dil, din, siyasi görü veya dier sebeplerle ayrmclk yaplamayacak, aalayc, onur krc söylem ve davranlarda bulunulamayacak, herkesin özel ve farkl olduu kabul edilerek, görüme ve ilemler gerçekletirilirken yazl ya da sözlü iletiimde yaln ve açk bir dil kullanlacak.

Hizmetin sunumu srasnda elde edilen kiisel veriler ve düzenlenen raporlarn gizlilii ilgili mevzuat hükümleri kapsamnda korunacak. Mesleki etie ve tarafszla gölge düürecek tutum, davran ve ilikilerden kaçnlacak.

Madurlara yönelik i ve ilemler yerine getirilirken, madura azami saygnn gösterilmesinin yannda, madurun anlama ve anlalma hakk gözetilecek.

Sunulan hizmetler, kamu kurum ve kurulular tarafndan kiinin örselenmesini engelleyecek ekilde i birlii ve karlkl iletiim içerisinde, gecikmeksizin, koordineli ve etkin ekilde yerine getirilecek.

çOCUUN ÜSTÜN YARARI LKES GÖZETLECEK

çocuklara yönelik tüm i ve ilemler ile hizmet sunumunda çocuun üstün yarar ilkesi esas alnacak. fade ve beyan ilemlerinde, madur çocuklarn kayg düzeyini düürerek kendilerini daha rahat ifade edebilmelerini salamak amacyla adli destek görevlilerinin uzmanlndan faydalanlacak. çocuklarn örselenmelerine neden olabilecek eylemlerin önlenmesi amacyla gerekli tedbirler alnacak.

Madurlarn, hizmet ve yardmlardan faydalanabilmeleri için kollua, Cumhuriyet basavclna veya Adli Destek ve Madur Hizmetleri Müdürlüüne bavurmalar ve i birlii içerisinde hareket etmeleri gerekecek, müracaat koulu çocuklar için aranmayacak.

Suç madurlarna, talepleri halinde müdürlükçe, suçu nereye ve nasl bildirebilecei, adli sürecin ileyii, destek ve yardm almak için hangi kurum veya kurululara bavurulabilecei konularnda bilgilendirme yaplacak.

Madur çocuklarn veya ilenen suçun etkisiyle psikolojisi bozulan dier madurlarn tank olarak dinlenilmesi srasnda Cumhuriyet savcs veya hakim tarafndan talep edilmesi halinde adli destek görevlisi bulundurulacak.

Tedavi veya rehabilitasyona ihtiyaç duyan madurlar ilgili birimlere yönlendirilecek. Adli süreç boyunca etkin destee ihtiyaç duyduu deerlendirilen madurlara yönelik hizmetlerde vaka yönetimi uygulanacak.

Soruturma veya kovuturma sürecinin tamamlanmasndan sonra destek ihtiyac devam eden madurlar ilgili kurumlara yönlendirilecek.

Adli süreçte korunma ihtiyac olduu tespit edilen çocuk, kadn, yal ve engelliler, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlnn il müdürlüü ve sosyal hizmet merkezlerine bildirilecek.

fade ve beyannn özel ortamda alnmas veya fail ile yüz yüze gelmesinde saknca bulunduu deerlendirilen kiilerin ifade ve beyanlar adli görüme odalarnda alnacak.

Adli süreçte, adli yardma ihtiyaç duyan kiiler talepleri halinde bilgilendirilecek, bu kiilerin mevzuatta yer alan adli yardm hükümlerinden yararlanmalar salanarak adalete eriimin güçlendirilmesi amacyla destek hizmetleri sunulacak.

ÖNLEYC TEDBRLER ALINACAK

Kasten öldürme ve bu suça teebbüs, neticesi sebebiyle arlam yaralama, çocuun cinsel istismar, nitelikli cinsel saldr ve neticesi sebebiyle arlam ikence suçlarndan madur olanlarn ceza muhakemesinin zorunlu kld durumlar haricinde kolluk birimlerince yürütülen adli ilemler srasnda suç failiyle temas etmesi veya yüz yüze gelmesi önlenecek.

Madur veya ailesinin fiziksel ve ruhsal bütünlüüne yönelik bir saldr ihtimaline ilikin emarelerin bulunmas halinde, ilgililerin bavurusu üzerine suçun tekrarnn veya bakaca bir suçun ilenmesinin önlenmesi için kolluk birimlerince gerekli tedbirler alnacak.

Tutuklu veya hükümlülerin ceza infaz kurumlarndan tahliyesi veya firarna ilikin bilgiler ceza infaz kurumu müdürlüünce suçlardan madur olanlarn bulunduu yer kolluk birimine bildirilecek. Kolluk birimince yaplan deerlendirme sonucunda gerekli koruyucu ve önleyici tedbirlere bavurulacak. Madur için tehlike oluturabilecek hallerde madura bilgi verilecek.

Madur, ceza muhakemesinin her aamasnda vekil tayin etmek suretiyle kendisini temsil ettirebilecek. Vekili bulunmamas halinde, cinsel saldr suçu ile alt snr 5 yldan fazla hapis cezasn gerektiren suçlarda, baro tarafndan kendisine avukat görevlendirilmesini isteyebilecek. Madurun, 18 yan doldurmam, sar veya dilsiz ya da meramn ifade edemeyecek derecede malul olmas ve vekilinin bulunmamas halinde, istemi aranmakszn kendisine bir vekil görevlendirilecek.

Gerçein ortaya çkarlmasna yönelik zorunluluk durumlar haricinde adli süreçte ikincil örselenmenin önüne geçilebilmesi için ilenen suç nedeniyle psikolojisi bozulmu çocuk veya madur, tank olarak bir defa dinlenebilecek.

MESLEK KURSLARI DÜZENLENECEK

Kamu kurum ve kurulular ile belediyeler tarafndan, belirlenen suçlardan madur olanlarn meslek edinmeleri amacyla kurslar düzenlenebilecek.

Yerleim yerini deitirmek zorunda kalan madurlarn talepleri halinde kendilerinin veya birlikte ikamet ettikleri aile bireylerinin, çaltklar kamu kurum ve kurulularnn kadro, pozisyon ve tekilat durumu göz önünde bulundurularak görev yerleri deitirilecek, bu ekilde yaplacak yer deitirme talepleri derhal karara balanacak.

Ana Sayfaya Git