Muhalefetin Meclisi olağanüstü toplantıya çağırabilmesi için 110 imzayı taşıyan gerekçeli önergeyi TBMM Başkanlığına sunması gerekiyor. Ancak olağanüstü toplantının başlayabilmesi için birleşimin başında yapılan açılış yoklamasında en az 184 milletvekilinin Genel Kurulda hazır olması gerekiyor.
Tutuklu milletvekillerinin tahliyesi halinde muhalefet söz konusu vekillerin yemin etmesi için TBMMnin olağanüstü toplanmasını isteyecek.
-MECLİSİN OLAĞANÜSTÜ TOPLANMASI İÇİN GEREKEN ŞARTLAR-
Meclis İçtüzüğüne göre Türkiye Büyük Millet Meclisi, tatil veya araverme sırasında belli bir konuyu görüşmek için Cumhurbaşkanı veya Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı tarafından toplantıya çağrılması halinde, belirtilen gün ve saatte toplanabiliyor.
İçtüzüğü göre Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı doğrudan gerek görürse toplantı çağrısına karar verebiliyor. Üyelerin beşte birinin imzasını taşıyan gerekçeli önergedeki çağrı istemini ise en geç yedi gün içinde yerine getirmesi gerekiyor. Bu çağrılarda, toplantı gün ve saatinin ve bu toplantıyı gerektiren konunun belirtilmiş olması şart.
-OLAĞANÜSTÜ TOPLANTININ BAŞLAYABİLMESİ İÇİN 184 MİLLETVEKİLİNİN GENEL KURULDA BULUNMASI GEREKİYOR-
Olağanüstü toplantının başlayabilmesi için birleşimin başında yapılan açılış yoklamasında en az 184 milletvekilinin Genel Kurulda hazır bulunması gerekiyor. Aksi halda çağrı düşüyor. Birleşim yeterli çoğunlukla açılabildiği takdirde, Başkan, ilk önce çağrı yazısını okutur ve bu toplantıyı gerektiren konu görüşülür. Konu üzerinde gerekli işlemler tamamlanınca, Türkiye Büyük Millet Meclisi çalışmalarına devama karar vermediği takdirde, tatile veya aravermeye devam olunur.