MHP kongresi olacak mı? MHP ve MHPliler dahil herkesin gözü 15 Mayısa çevrilmişken Devlet BAhçelinin kongre yok söylemi üzerine muhaliflerin yarın görüşeceğiz demesi adeta hodri meydan ortamı yarattı
Kurultay tartışmalarıyla ilgili MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Twitterdan açıklamalarda bulundu. MHP lideri Bu akşam çok uzatmayacağım, tane tane söyleyecek, net ifadelerle konuşacağım: 15 Mayısta Olağanüstü Büyük Kurultayımız yoktur açıklamasında bulundu.
Bahçelinin açıklamalarından satırbaşları: Türkiye bir ayağı bölgesel diğer ayağı küresel zeminde bulunan düşmanlık ve terörizm kuşatmasıyla boğuşurken, MHPde boğulmak isteniyor. Bu akşam çok uzatmayacağım, tane tane söyleyecek, net ifadelerle konuşacağım: 15 Mayısta Olağanüstü Büyük Kurultayımız yoktur. Bu davaya gönül vermiş hiçbir kardeşim okyanus ötesi merkezli oyunun figüranı haline gelmemeli, sözde kurultay tuzağına düşmemelidir. MHPyi kaos içerisinde göstermek, MHPyi engellemeye çalışmak bedel ve vebali ağır bir teşebbüstür. Buna da göz yumulmaz. Sökük elbisede olursa dikilir, zihniyet ve niyette olursa çaresi yoktur. Korsan ve kara borsa emellerin tedavi ve düzelme şansı hiç yoktur. Buna rağmen kurultay yer, tarih ve zamanı açıklayanlar, verilmiş mahkeme kararlarının hilafına davranarak suç işlemektedir. Sözümü yine Yusuf Has Hacibin anlamlı bir öğüdüyle bitirmek istiyor, akıl, sağduyu ve basiret yolundan kimsenin çıkmamasını ümit ediyorum: Hafife alma, beyler yanan ateştir, yanan ateş yaklaşana bir felakettir. Töre sudur, akarsa nimet taşar.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeliye Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara tarafından tespih hediye edildi.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Osmaniye belediyesi tarafından yapılacak olan Masal Parkın temel atma göreni için geldiği Osmaniyede Belediye Başkanı Kadir Karayı ziyaret etti. MHP Genel Başkanı Dr. Devlet Bahçeliye özel yapım tespih hediye etti.
Osmaniye Belediyesinin toplu açılış ve temel atma törenine katılmak üzere memleketine gelen Devlet Bahçeli, hemşehrileri tarafından Osmaniye Kadirli otoyol gişelerinde karşıladı. Bahçeli konvoy eşliğinde Osmaniye Belediyesine geldi. Adana MersinBüyükşehir Belediye Başkanlarının ve çevre il ve ilçe belediye başkanlarının da hazır bulunduğu ziyaret basına kapalı olarak gerçekleştirildi.
Belediye Başkanı Kadir Kara, Bahçeliye ziyaret anısına özel yapım tespih hediye etti
Milliyetçi Hareket Partisi (kısaca MHP), 9 Şubat 1969 tarihinde kurulan, Türk-İslam ülküsü ve özellikle Türk milliyetçiliğini savunan bir Türk siyas partisi. Kurucusu Alparslan Türkeş olan partinin, günümüzdeki genel başkanı Devlet Bahçelidir. Amblemi dairesel kırmızı zemin üzerine üç beyaz hilldir. TBMMde partiden 40 milletvekili bulunmaktadır.
MHPnin görüşünü İslam dininin şekillendirdiği Türk milliyetçiliğini temel alan Dokuz Işık doktrini temsil etmektedir. Parti Batıda aşırı sağ yelpazede konumlandırılır.MHP, 8-9 Şubat 1969 günlerinde Adanada yapılan genel kongrede Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisinin adını Milliyetçi Hareket Partisi olarak değiştirmesiyle kurulmuştur.[6] Büyük Kongreden sonra toplanan ilk genel idare kurulunda partinin amblemi Üç Hill olarak kararlaştırılmış ve aynı toplantıda MHP Gençlik Kolları (Ülkü Ocakları) için de Hill İçinde Kurt amblemi benimsenmiştir. MHPnin bir de Türklerin özgürlüğünü temsil ettiğine inanılan bozkurt işareti vardır.
MHP, 1969 ve 1973 genel seçimlerinde büyük başarılar sağlayamamıştır. Suat Hayri Ürgüplü kabinesinde Türkeşçi olarak tanımlanan üç bakan vardı: Mehmet Altınsoy, Hazım Dağlı, Mustafa Kepir. 1965 seçimlerinde parti %2,2 oy aldı. Milli Bakiye sistemiyle 11 milletvekili çıkardı. 1 senatörü vardı. 1968de 14lerden dört kişi partiden istifa etti. 1969 seçiminde Alparslan TürkeşAdanadan milletvekili seçildi, 1973e kadar MHP mecliste bir kişiyle temsil edildi. 1973 seçiminde 3 milletvekiliyle meclise girdi. 1 Nisan 1975de 1. Milliyetçi Cephe Hükümeti (39. Türkiye Cumhuriyeti Hükmeti)ne girdi. Alparslan Türkeş ve Mustafa Kemal Erkovan kabinede yer aldı. 22 Temmuz 1977de oy oranını %3.4ten, % 6.4e çıkartarak 16 milletvekiliyle mecliste grup oluşturdu ve senatoya bir üye soktu, bu seçimin ardından kurulan 2. Milliyetçi Cephe Hükümeti (41. Türkiye Cumhuriyeti Hükmeti)nde ise biri başbakan yardımcılığı olmak üzere beş bakanlıkla temsil edilerek büyük bir atılımda bulundu: Alparslan Türkeş (başbakan yardımcısı), Agah Oktay Güner, Cengiz Gökçek, Gün Sazak ve Sadi Somuncuoğlu.
Milliyetçi Hareket Partisi, milliyetçi muhafazakar tabana seslendi. MSP ile görüş farklılığı milliyetçilik üzerindeydi. Alparslan TürkeşBaşbuğ olarak nitelendiriliyordu. MHP, ÜGD, MİSK ve Pol-Bir kuruluşlarıyla toplumsal örgütlenmeye gitti. Birçok MHPli 1970lerdeki çatışmalarda sol görüşlüler tarafından öldürüldü. Ülkücülerin çatışmalara çekilmesinin fitilini, Ankara Erkek Teknik Yüksek Öğretmen Okulu öğrencisi ülkücü Ertuğrul Dursun Önkuzunun sol görüşlü öğrencilerce 3 gün boyunca işkence edilerek, 23 Kasım 1970 tarihinde öldürülmesi olayı ateşledi. Bu olaydan sonra, sol görüşlü gençlerle, ülkücü gençler sık sık çatıştı. Ülkücü gazeteci, yazar ve milletvekili İlhan Darendelioğlu, milletvekili ve bakan Gün Sazak, MHP İstanbul İl Başkanı Recep Haşatlı ve oğlu sol örgütlerin düzenlediği faili meçhul suikastlerde öldürüldüler.
MHP 1975ten 12 Eylül Darbesine kadar bütün yurtta yaşanan terör olaylarında, Ülkü Ocaklarının partiyle ilişkilendirilip suçlanmasıyla karşılaştı. Bozkurtlar veya komando olarak nitelenen gençler ile sosyalist sol militanların çatışması birçok kaynakta ülkenin bir iç savaşa sürüklendiği şeklinde yorumlandı ve askerler darbeden sonraki bildirilerinde en çok buna vurgu yaptılar. Bozkurtların baş sloganı Tanrı Türkü Korusun şeklindeydi. Parti bazılarınca nasyonal sosyalistlikle suçlandı, sol görüş taraftarlarınca faşistlikle itham edildi. Partililer her iki suçlamayı da reddetti ve Atatürk ilkelerine uygun olarak Türk-İslam Ülküsü (Ülkücülük) görüşünü savunduklarını dile getirdiler. MHP içindeki çalkantılarda görüşleri ırkçılığa yakın olarak tanımlananlar zamanla partiden atıldı. Türkeş, 1976da Mekkeye gidip hacı oldu. 1977de Milli Selamet Partisinden umudunu kestiğini açıklayanNecip Fazıl Kısakürekin desteğini kazandı. MHPnin resmi günlük gazetesi Hergün gazetesiydi. Daha akademik olan Ortadoğu gazetesinde milliyetçi ve mukaddesatçı profesörler yazıyordu. Bayrak, Millet ve Milli Ülkü gazeteleri ile Adalet Partisinin yayın organları da partiye destek veriyordu. Töre dergisi partinin görüşlerini bilimsel tabanda araştırıyordu.