Hükümetin hazırladığı 3uncu yargı reformunda mübaşirlerle ilgili düzenlemenin tasa tasarısında çıkarılması tepki çekti. Büro Memur-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Necmettin Alaş,mübaşirlerin Genel İdari Hizmetler sınıfına geçirilmemesine tepki gösterdi.
MÜBAŞİRLER NEDEN TASARIDAN çIKARILDI?
Gerek adli, gerekse idari yargı mercilerinin iş yükünün artmasına paralel olarak adliye personelinin göstermesi gereken fedakarlık da gün geçtikçe çoğalmasına rağmen özlük haklarının düzeltilmemesinin haksızlık olduğunu anlatan Alaş, Zengin fakir, kentli köylü, genç yaşlı, kadın erkek ayrımı yapılmayan, herkese eşit adaletin dağıtıldığı adliyelerde, iş yükünün artmasına rağmen çalışanların özlük haklarında yeteri kadar iyileşme yapılmamaktadır. Mübaşirler, hakim tarafından verilen işleri yapmakta, kalem hizmetleriyle ilgili olarak verilen görevleri yerine getirme, mahkemeye ait posta ve tebligat işlerini yürütme, duruşmanın düzenini sağlama gibi önemli görevler üstlenmektedir. dedi.
Mübaşirlerin, her ne kadar 657 Sayılı Devlet Memurları Yasasının 36. maddesinde yardımcı hizmetler sınıfı içerisinde değerlendirilse de yaptıkları görevler nedeniyle genel idari hizmetler sınıfına girdiğini anlatan Alaş,mübaşirlerin genel idari hizmetler sınıfı kapsamında kabul edilmemesi anayasal eşitlik, maddi ve manevi varlığın geliştirilmesi ve çalışma barışının korunması temel ilkelerine, liyakat ve kariyer ilkelerine aykırı olduğunu savundu.
ADALETİN İBRESİ DÖNDÜRÜLSÜN
Alaş, 3üncü yargı reformu adı verilen Kanun Tasarısında mübaşirlerin Genel İdari Hizmetler sınıfına geçmeleri umudu doğdu. Ancak yasa tasarısı Başbakanlıktan Türkiye Büyük Millet Meclisine sevk edilen tasarıda maalesef mübaşirlerin genel idari hizmetler sınıfına dahil edilmesine ilişkin kısım çıkartıldı. Mübaşirler bu uygulama ile önce sevindirildi sonra mağdur edildi. Ayrıca, Cumhurbaşkanlığı makamında yüksek yargı başkanları ile yapılan yargı paketi toplantısı neticesinde Adalet Bakanlığındaki sadece belli bir kesimin ücretlerinin arttırılacağı yönündeki açıklamayı da kabul etmemiz mümkün değildir. Bir kesime ücret artışı sağlanırken diğer kesimin mağdur edilmesi yanlıştır.Adalet Bakanlığı personeli bir bütündür. Personel, çok çalışmakta ancak emeğinin karşılığı olan ücreti alamamaktadır ve çeşitli haksızlıklara maruz kalmaktadır. Adalet dağıtan ancak adil uygulamalardan faydalanamayan bakanlık personelinin moral ve motivasyonun arttırılmasını ve bozun çalışma barışının tekrar sağlanmasını istiyoruz. Bunun için mübaşirler genel idari hizmetler sınıfına geçirilmelidir ve tüm adalet çalışanlarına insan onuruna, haysiyetine yakışır bir ücret verilmelidir. Adaletin ibresi bir kez de olsa çalışanlara dönmelidir. dedi.