Hollandal AP üyesi Kati Piri tarafndan hazrlanan 2018 Türkiye Raporu Strazburgdaki Genel Kurulda oyland.
Avrupa Birliinin (AB) Türkiye ile katlm müzakerelerini resmen askya almas önerisinin yer ald rapor, 109a kar 370 oyla kabul edildi. 143 parlamenter ise çekimser kald.
Tavsiye nitelii tayan ve balaycl bulunmayan raporda, Türkiyenin tepkisini çeken çok sayda unsur sraland.
Raporda, nsan haklar, hukukun üstünlüü, basn özgürlüü ve yolsuzlukla mücadele konularnda Türkiyeye yönelik eletiriler sralanrken, Kbrs sorunuyla ilgili bölümde her yl olduu gibi, büyük ölçüde Rum ve Yunan tezlerine yer verildi.
Ankarann Güney Kbrs Rum yönetimine yönelik politikalarnn eletirildii raporda, Türkiyenin Kbrstaki askeri varlna son vermesi çarsnda bulunuldu.
Raporda, Türkiyenin Suriyeli göçmenlere yönelik politikasndan övgüyle bahsedilirken, Suriyenin kuzeyine yönelik askeri operasyonlarn ise endie verici olduu kaydedildi.
- FETÖ operasyonlarna tepki
Raporda, Türkiyede OHALin kaldrlmasndan memnuniyet duyulduu belirtilse de FETÖ operasyonlar kapsamndaki uzun tutukluluk süreleri ve kötü muameleden endie duyulduu ifade edildi.
Türkiyenin yurt dndaki FETÖ örgütü mensuplarna yönelik operasyonlarndan da üzüntü duyulduu belirtilen raporda, bu kapsamda Diyanet çalanlarnn istihbarat amaçl kullanld ileri sürüldü.
Türkiye ve Ermenistana ilikilerin normalletirilmesi çarsnda bulunulan raporda, ki ülke arasndaki snr kapsnn açlmasnn ilikilerin gelimesine etki edebilecei vurguland.
Öte yandan raporda, Ankara yönetimine Akkuyu Nükleer Santrali inaatn durdurmas çarsnda bulunuldu.
AP raporunda, Türkiyeye verilen üyelik öncesi AB fonlarnn da gözden geçirilmesi gerektii belirtilerek bu fonlarn dorudan Türkiyedeki sivil toplum için kullanlmas ve Erasmus programndaki örenciler, akademi dünyas ve gazetecilerle ilgili programlara yatrlmas savunuldu.
Raporda ayrca Ayasofyann camiye dönütürülmemesi vurgusu yapld.
- Olumlu hususlar oldukça az
Gümrük Birliinin güncellenmesinin Türkiye ile AB arasnda zaten güçlü olan balarn daha da güçlenmesine vesile olacana dikkat çekilen raporda, bu nedenle kapnn açk tutulmas tavsiyesinde bulunuldu. Raporda, Gümrük Birliinin güncellenmesinin Türkiyedeki insan haklar reformlarnn tevik edilmesinde bir araç olarak kullanlmas gerektii belirtildi.
Türk vatandalarna yönelik taahhüt edilen vize serbestisinin önemine iaret edilen raporda, bundan özellikle örencilerin, akademisyenlerin, i insanlarnn ve AB ülkelerinde akrabalar olanlarn fayda görecei vurguland.
Raporda, AB üyeleri ile Türkiye arasndaki yakn diyaloun sürdürülmesinin önemine deinilerek d politika, savunma ve güvenlik alanlarndaki i birliinin artrlmasnn tevik edildii kaydedildi.
Türkiyenin NATOnun uzun zamandr üyesi olduu anmsatlan raporda, Türkiyenin jeostratejik konumu dolaysyla Avrupann ve bölgenin güvenliinde önemli rol oynad belirtildi.
Raporda, Türkiye ve ABnin NATO emsiyesi altnda stratejik konularda i birliini sürdürdüü kaydedildi.
- PKKya knama
Terör örgütü PKKnn Türkiyede yeniden iddet eylemlerine bavurmasn sert biçimde knyoruz. ifadelerine yer verilen raporda, örgütün 2002den bu yana ABnin terör listesinde olduu hatrlatld.
Raporda, Türkiyenin Suriyedeki iç savan ardndan ortaya çkan göç krizinin çözümünde önemli rol oynadna iaret edilerek Türk halk 3,5 milyondan fazla mülteciye ev sahiplii yaparak büyük bir misafirperverlik gösterdi. Türkiyedeki mültecilerin bir milyonu okul çanda ve bunlarn yüzde 60 okula devam edebiliyor. deerlendirmesinde bulunuldu.
- Pirinin Türkiyeye kar çifte standard
Piri, AP seçimlerinin mays sonunda yaplacak olmas dolaysyla son Türkiye raporunu hazrlam oldu.
Türkiye tarafndan tarafl ve ön yargl olarak nitelendirilen Pirinin hazrlad önceki yllk raporlar da benzer nitelik tayordu.
Özellikle, PKKnn Avrupaya tehdit oluturmad yönündeki açklamasyla tartmaya yol açan Piriye Türkiye sert tepki göstermiti.
Dileri Bakanl söz konusu ifadelere çifte standart ve ikiyüzlülüün itiraf eklinde yant vermiti.
APnin Türkiye ile müzakereler askya alnsn çars AB üyesi ülkelerin tamamnn görüünü yanstmyor ve balaycl bulunmuyor.
- Dört yl arann ardndan AB-Türkiye Ortaklk Konseyi toplanyor
Ankara ile Brüksel arasndaki diplomasi trafii ise AP raporundaki çarnn aksine hz kesmiyor.
AB ile Türkiye arasndaki en yüksek karar organ olan Ortaklk Konseyi toplants yaklak 4 yl arann ardndan 15 Martta Brükselde yaplacak.
Toplantya Türkiyeden Dileri Bakan Mevlüt çavuolu, AB kanadndan Yüksek Temsilci Federica Mogherini bakanlk edecek.
AB ile kurumsal diyaloun devam ve çeitlendirilmesi bakmndan önemli olan toplantya AB Komisyonunun Genilemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn da katlacak.
Taraflar, bölgesel konular ve ikili ilikileri kapsaml ekilde deerlendirme frsat bulacak. Bu kapsamda vize serbestisi, Gümrük Birliinin güncellenmesi, katlm sürecinde gelinen nokta, terörle mücadelede i birlii gibi konularn ele alnmas bekleniyor.