çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, İzmirde Karabağlar kentsel dönüşüm bölgesinde incelemede bulundu. Anadolunun deprem bölgesini olduğunu, yapılaşma sırasında coğrafyanın sesine kulak verilerek hareket edilmesi gerektiğini vurgulayan Özhaseki, Üstündeki zemin çürük, çamur, balçık. Geliyorsunuz buraya standartlara uygun olmayan bir ev yapıyorsunuz, sonra da elinizi açıp dua ediyorsunuz. Böyle bir şey olabilir mi diye konuştu. İstanbul, İzmir ve Anadolunun bir çok kentinin deprem bölgesi olduğunu ve şu an elde bir fırsat olduğunu dile getiren Bakan Özhaseki, sözlerini şöyle sürdürdü:
Doğru kentsel dönüşüm yapmak lazım. Bu doğru dönüşümü gerek zemin etüdüne, gerek üstündeki yapıya, bilimi, fenni ne tarif ediyorsa ona uyarak yapmak lazım. Sonra da bu kentsel dönüşümü adil bir şekilde yapmak lazım ki adı rantsal dönüşüme geçmesin. İnsanları da rahatsız etmesin. Rantsal dönüşüm olduğunda hepimizi rahatsız eder. Karabağlarda kentsel dönüşüm planlamasında ilk etap 1 milyon metrekare, bir kısım mülkiyet hazineye geçti. Bu etapta 2 bin 500- 3 bin konut söz konusu. Planlamada bolca sosyal donatı ve yeliş alan bulunuyor. Mülkiyet bizde olunca cimri davranmadık. Burada yapacağımız iş doğru başladığında bu çevredeki tüm planlamalar ve dönüşümler doğru devam edecektir. Bakanlığın atacağı ilk adımlar yanlış olursa, vatandaşın hoşuna gitmeyen bir adım olursa arkası da çok iyi gelmeyecek, İzmir için hayırlı bir şey olmayacaktır. İller Bankası vasıtasıyla projeleri takip edeceğiz. Başlamak için yılbaşını hedefliyoruz.
SUR HARİç BİR YILDA BİTER
Terörle mücadele kapsamında teröristlerin bölgede zarar verdiği konut ve yapılarla ilgili bir soru üzerine Bakan Özhaseki, Yaklaşık 13 yerde çok ciddi çukurlar kazılıp devlete kafa tutma diyebileceğimiz şeyler yaşandı. 7 bölgede bunu çok ciddi yaşadık ve devletin kudretli eli teröristlere vuruldu. Diğer taraftan da devletin şefkatli elinin orada yaşayan vatandaşlarımıza ulaştırmamız gerekiyor dedi.
Teröristlerin vatandaşın evlerini yıktığını belirten Bakan Özhaseki, Sur hariç Cizre, Silopi gibi yerleri 1 yıl içinde yaparız vatandaşlarımıza evlerini veririz. Sur binlerce yıllık tescilli eserlere sahip, bin 200 civarı eser var bütün bunların yaşadığı bir yerde bunları gözeterek yola çıkmanız gerekiyor. Koruma amaçlı imar planları 2012 yılında çıkmış ona uymamız gerekiyor. Yoksa amacımız TOKİyi sokup 5 katlı evler yapmak değil. Diyarbakır evleri var aslına uygun yapmamız gerekiyor. Tarihi eserlerin yeniden yapılması kolay değil bunları dikkatli bir şekilde yapmalıyız dedi.